x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Patru mari muzee din București nu-și deschid ușile de Noaptea Muzeelor 2024. Angajații instituțiilor de cultură protestează în Piața Victoriei înaintea evenimentului

Patru mari muzee din București nu-și deschid ușile de Noaptea Muzeelor 2024. Angajații instituțiilor de cultură protestează în Piața Victoriei înaintea evenimentului

de Magdalena Popa Buluc    |    17 Mai 2024   •   17:00
Patru mari muzee din București nu-și deschid ușile de Noaptea Muzeelor 2024. Angajații instituțiilor de cultură protestează în Piața Victoriei înaintea evenimentului

​Patru muzee importante din București au anunțat că de Noaptea Muzeelor 2024, care urmează să aibă loc sâmbătă, 18 mai, se vor alătura protestului inițiat de sindicatul „CulturMedia”, prin care angajații cer mărirea salariilor cu 20%.

La nivel național, s-au alăturat protestului aproximativ 80% dintre instituțiile de cultură care participau în mod obișnuit la Noaptea Muzeelor (din 26 de județe și din București). Până acum, din partea Guvernului sau a Ministerului Culturii nu a venit nicio reacție.

Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București sunt principalele instituții de cultură din Capitală care au anunțat că nu vor lua parte în acest an la Noaptea Muzeelor.

Directorul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Luis Popa, a spus că ar fi ideal dacă publicul s-ar alătura instituțiilor de cultură care protestează.

„Dacă ar fi la modul ideal, ar fi grozav dacă măcar o parte din public ar fi alături de noi în încercarea aceasta de a convinge Guvernul că muzeele merită să fie tratate cu respect și salariații din muzee merită să fie plătiți onorabil, pentru că, la urma urmei, aceștia fac ca muzeele să fie deschise publicului. Cel puțin în cazul Muzeului Antipa, suntem deschiși aproape în permanență. E nevoie să fie recunoscute și recompensate aceste eforturi”, a spus Luis Popa.

„Salariați cu mai puțin de 3.000 de lei pe lună”

Angajații din muzee care protestează sunt nemulțumiți de salarii, iar directorul de la „Antipa” subliniază că, în momentul de față, în instituția pe care o conduce sunt persoane cu studii superioare care câștigă mai puțin de 3.000 de lei pe lună.

„Nu este firesc. Este cu atât mai puțin firesc cu cât, de la începutul anului, salariații din muzeele din universități sunt plătiți mai onorabil și atunci sigur că nemulțumirea colegilor mei este maximă. Iar eu sunt alături de ei și pentru că pentru mine, ca director, este foarte complicat să gestionez o astfel de situație, să păstrez colectivul intact. Am colegi care în ultima vreme au plecat în alte domenii de activitate, tocmai din cauza salarizării. Deci, cu toții, salariați, directori, public, avem interesul să convingem Guvernul să deblocheze acea ordonanță pe care Ministerul Culturii a inițiat-o și care ar trebui să corecteze un pic această situație financiară”, a spus Luis Popa.

El a menționat și faptul că, deși există un sprijin al Ministerului Culturii, care a inițiat o ordonanță prin care ar crește salariile angajaților, din partea „Guvernului nu știu ce anume s-a întâmplat, ce anume s-a blocat”.

„Deocamdată e doar o acțiune prin care muzeele încearcă să atragă atenția Guvernului asupra unei situații reale și foarte neplăcute salariale. Înțeleg că se lucrează, sper să se găsească la un moment dat o soluție. Acest moment este unicul din an în care muzeele au vizibilitate maximă și mi se pare logic să se încerce exploatarea acestui moment pentru a se atrage atenția asupra problemei”, a mai spus directorul.

Luis Popa a mai precizat că anul trecut, de Noaptea Muzeelor, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a avut aproximativ 10.000 de vizitatori.

Întrebat ce mesaj are pentru public în contextul protestului organizat de Noaptea Muzeelor, managerul Muzeului Municipiului București, Adrian Majuru, a spus că publicul știe deja în ce tip de țară trăiește.

Județele în care vor fi închise marile muzee de Noaptea Muzeelor 2024

Printre muzeele din țară care nu participă la Noaptea Muzeelor 2024 se numără: Muzeul Național de Artă Timișoara, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Maramureșean din Sighet, Muzeul Național al Bucovinei, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, Muzeul Județean Buzău, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea.

Ce muzee vor rămâne deschise de Noaptea Muzeelor 2024

Președintele sindicatului „Culturmedia”, George Balaci, a spus, că aproximativ 80% dintre instituțiile de cultură din țară care organizau de regulă activități de Noaptea Muzeelor s-au alăturat protestului.

Cei care organizează Noaptea Muzeelor au anunțat că programul „va fi într-o continuă modificare/actualizare până în ziua evenimentului”.

„În cazul în care nu veți regăsi muzeele dorite de dumneavoastră în programul oficial al acestei ediții înseamnă că acestea se alătură protestelor declanșate de către Sindicatul CulturMedia care luptă pentru creșterea cu 20% a salariilor angajaților din sectorul muzeal. Vor exista județe și localități fără evenimente propuse pentru ediția 20 a Nopții Muzeelor”, au transmis organizatorii.

 

×