x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Progamul Ideo Ideis #17: Șapte zile de festival cu teatru, film, muzică și POV:ești

Progamul Ideo Ideis #17: Șapte zile de festival cu teatru, film, muzică și POV:ești

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Iul 2022   •   13:18
Progamul Ideo Ideis #17: Șapte zile de festival cu teatru, film, muzică și POV:ești

Pentru 10 trupe de liceeni din toată țara, Ideo Ideis înseamnă o săptămână de explorări și (re)descoperiri prin teatru și arte alăturate, sub îndrumarea profesioniștilor din domeniu. Pentru membrii comunității din Alexandria, evenimentul (re)creează contextul întâlnirilor cu artiștii invitați în orașul lor între 15 și 21 august.

Cu un program complex și divers, ediția cu numărul #17 le va oferi tuturor șansa de a se (re)uni în același spațiu, pentru a se bucura împreună de experiențele artistice gândite să inspire publicul de toate vârstele: spectacole de teatru profesionist, proiecții ale celor mai premiate filme românești din ultimul an, discuții cu actori și regizori și activități pentru copii.

La Ideo Ideis #17, Centrul Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria va fi locul de întâlnire al pasionaților de povești spuse-n scenă. Aici, serile de festival vor oferi publicului ocazia să descopere cinci spectacole de teatru profesionist și tot atâtea viziuni unice asupra unor teme relevante pentru societatea contemporană. Luni, pe 15 august, de la ora 20:00, explorăm universul absurd al succesului online și urmărim sacrificiile pe care tinerii le fac pentru a deveni influenceri la Sara/Mara, o producție Apollo 111, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu, cu Ioana Bugarin, Mădălina Stoica, Alexandru Ion, Ramona Niculae și Carol Ionescu.

8 tați, producția care i-a adus regizoarei Irisz Kovacs o nominalizare la Premiile UNITER, la secțiunea Debut, a cucerit deja publicul Teatrului de Stat din Constanța cu povestea unei adolescente care parcurge toate etapele maturizării fără să-l aibă pe tatăl sau alături. Marți, de la ora 20:30, spectacolul îi va readuce la Alexandria  pe Theodor Șoptelea, și Florin Aioane – doi dintre alumnii Ideo Ideis, care vor (re)peta experiența de festival, de data aceasta în calitate de actori profesioniști.

La rândul lor, Oana Jipa și Ionuț Vlad Popescu, participanți la edițiile anterioare, pe vremea când erau încă liceeni, se întorc la această ediție în Efecte secundare. O producție unteatru despre modificările chimice care se produc în organismul nostru atunci când ne îndrăgostim, spectacolul poartă semnătura lui Vlad Bălan, participant la ediția din 2013 a festivalului, și i-a adus Oanei Jipa Premiul UNITER pentru Debut în 2022. La Ideo Ideis se va vedea miercuri, pe 17 august, de la ora 20:00.

O inițiativă ce își propune să devină tradiție pentru festivalul de teatru tânăr, seria de spectacole comunitare prezentate la Ideo Ideis aduce în scenă poveștile orașului, cu ajutorul unui mix de actori profesioniști și neprofesioniști din Alexandria. Anul acesta, propunerea festivalului este Am făcut ce s-a putut, o producție regizată de Matei Lucaci-Grunberg, pe care publicul este invitat să o descopere în premieră vineri, de la ora 20:30.

Un concept care a făcut înconjurul lumii, Iepurele alb, iepurele roșu este un exercițiu de improvizație nonconformist și o adevărată provocare artistică, la care Șerban Pavlu a acceptat să participe sâmbătă, pe 20 august, de la ora 20:30. Pe o scenă fără decor - fără repetiții și fără să fi citit textul în prealabil, actorul va oferi tuturor celor prezenți o experiență de vizionare care nu se va mai repeta niciodată.

Pentru iubitorii de film, Ideo Ideis a pregătit o selecție de 6 titluri noi și foarte apreciate, semnate de regizori români invitați  la Alexandria în perioada festivalului. Proiecțiile din programul Cinemateca târzie vor avea loc în Parcul Vedea, acolo unde pe timp de zi, copiii vor avea parte de un program al lor, cu spectacole și activități creative pentru întreaga familie.  

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×