
Brașovul găzduiește două spectacole speciale, care promit să ne mai scoată din rutina de zi cu zi. Este vorba despre Festivalul de Film CinemaUniT organizat de Cinemaraton, o companie selectă de proiecții dedicate peliculelor care au făcut istorie în cinematografia românească, precum Tănase Scatiu, Moromeții 3, Enescu, Jupuit de Viu sau Anul Nou care n-a fost. Într-un eveniment separat, programat tot pe 29 martie și tot la Brașov, Ovidiu Lipan Țăndărică va fi prezent la lansarea albumului „PHOENIX - Povestea fără cuvinte” și la proiecția specială a filmului PHOENIX - Povestea, ambele semnate de Cristian Radu Nema.
În ambele spectacole este implicat tânărul cineast de origine brașoveană Cristian Radu Nema, care aduce în orașul natal două filme de succes. După premiera de gală a peliculei „De la Doină la Rembetiko”, o nouă proiecție specială se va desfășura în orașul ardelean, sâmbătă, de la ora 15.00, la Cinematograful ASTRA, în cadrul Festivalului de Film CinemaUniT organizat de Cinemaraton. Proiecția se alătură altor filme de succes prezentate în fiecare zi până sâmbătă, în cadrul festivalului, sub semnătura unor monștri sacri ai cinematografiei românești: Dan Pița, Victor Rebengiuc, Toma Enache, Stere Gulea sau Cristi Puiu. Filmul, conceput după o idee și scenariu semnate de Bianca Beatrice Michi și regizat de Cristian Radu Nema în colaborare cu Mimis Ravanis, a avut premiera în toamna anului trecut, în prezența protagonistului Nicu Alifantis și a fost urmat de un recital extraordinar la care au participat 12 muzicieni din România și Grecia, care au susținut un concert de muzică de doină și rembetiko.
Dorel Vișan, recital de poezie
Evenimentul din Brașov va fi urmat de un recital de poezie susținut de uriașul actor și om de cultură Dorel Vișan, bazat pe „Noaptea de noiembrie” al lui Alexandru Macedonski. Proiecția este prilejuită totodată de Ziua Națională a Greciei, celebrată în ziua de Bunavestire, în 25 martie, și beneficiază de înaltul patronaj al Ambasadei Greciei în România. Filmul a fost realizat în cele două țări și este inspirat de corespondența epistolară dintre Stelian Stăncescu, bunicul autoarei Bianca Beatrice Michi, și marele scriitor român de etnie greacă Panait Istrati, de la a cărui naștere s-au împlinit anul trecut 140 de ani. Pe lângă valoarea sentimentală, filmul are o valoare de patrimoniu din perspectivă etnomuzicologică și istorică. Naratorul este nimeni altul decât muzicianul român de origine greacă Nicu Alifantis, care descrie mozaicul cultural din care fac parte cele două genuri muzicale.
„De la Doina la Rembetiko” evocă frăția culturală româno-greacă
„De la Doina la Rembetiko” este un proiect cultural de anvergură care își dorește să promoveze confluența dintre două genuri muzicale aparte ce reprezintă spiritualitatea a două popoare ce se întâlnesc în spațiul românesc. Este vorba de doina românească și rembetiko grecesc, ambele incluse în patrimoniul imaterial UNESCO. Proiectul își propune să scoată doina din spațiul puțin accesibil al interpreților și cunoscătorilor săi și să o propulseze, alături de rembetiko, un alt gen muzical relevant pentru spațiul balcanic și pentru minoritatea greacă din România, care a fost supranumit blues-ul Greciei, dând șansa noii generații să se familiarizeze cu conotațiile sale, iar tinerilor interpreți, păstrători ai doinei sau ai muzicii rembetiko, să devină cunoscuți și apreciați de un public cât mai numeros. Intrarea la eveniment este liberă. Rezervări se pot face pe https://eventbook.ro/film/bilete-de-la-doina-la-rembetiko
Și trupa Phoenix revine în atenția publicului, tot sâmbătă, la Brașov. Lansarea albumului „PHOENIX - Povestea fără cuvinte”, de Cristian Radu Nema, va avea loc de la ora 19.30, la club Rockstadt, fiind urmată de proiecția specială a filmului „PHOENIX - Povestea” și de o sesiune de autografe. Evenimentul se desfășoară cu participarea extraordinară a muzicianului și ambasadorului culturii române Ovidiu Lipan Țăndărică. Fenomenul Phoenix va fi evocat de Adrian Lesenciuc, președinte al Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Brașov și de Bianca Beatrice Michi, cercetător la Institutul de Filosofie al Academiei Române. Intrarea este liberă. Albumul în ediție limitată se poate comanda pe site-ul monitoruloficial.ro.
