x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru ”Actorul-regizor”, tema unui festival de teatru

”Actorul-regizor”, tema unui festival de teatru

de Maria Sârbu    |    22 Mai 2012   •   15:31
”Actorul-regizor”, tema unui festival de teatru

De ce actorul e regizor? De ce simte nevoia un actor bun sa puna in scena? Astfel se intreaba adesea nu numai specialisti in ale teatrului, ci si spectatori versati. Organizatorii Galei 'VedeTeatru' de la Buzau s-au gandit ca tema din 2012 a acestui festival (18-26 mai) sa fie 'Actorul-regizor', selectandu-se deci, in concurs, spectacole montate de actori, unii avand si diploma de regizor.

Primul spectacol din concurs, prezentat publicului luni seara, a fost 'Podu’' dupa 'Podul sinucigasilor' de Paul Ioachim, in regia lui Horatiu Malaele, care si joaca, impreuna cu George Ivascu si Meda Victor. Au fost minunati si, desigur, la final publicul si-a manifestat entuziasmul. S-a aplaudat indelung, mai ales ca Malaele stie sa faca pe scena spectacol si dupa ce se termina spectacolul. E plin de farmec.

Ca o intamplare fericita, legata de numele autorului acestei piesei, a fost evenimentul intitulat 'Paul Ioachim – actor, dramaturg, regizor, fauritor de teatru', omul care a infiintat in 1996 Teatrul de proiecte 'George Ciprian' din Buzau, teatrul care organizeaza aceasta Gala. In prezenta fiicei sale, actrita Oana Ioachim, i s-a adus un frumos omagiu, caci sunt zece ani de cand el a plecat din aceasta lume.

Marti, insa, a avut loc colocviul 'Actori si regizori', vizand tema galei din acest an. Moderator a fost actorul Mircea Diaconu, actualul ministru al Culturii. In pofida programului sau incarcat, si-a facut timp si a venit la Buzau, mai ales ca programul festivalului a fost conceput cu mult inainte ca apreciatul actor sa devina inalt functionar de stat.

Horatiu Malaele nu a putut sa ramana la colocviu, dar au fost prezenti alti actori regizori, ale caror spectacole sunt in festival: Alice Barb, Diana Lupescu, Dan Tudor, Alexandru Jitea. Pornind de la tema 'Actori si regizori', Mircea Diaconu a exemplificat, din postura sa de moderator, cu diverse cazuri referitoare la 'apetitul unor mari regizori de a urca pe scena' si 'savoarea unor actori de a face regie', toti fiind motivati de 'arta comunicarii sublime intre oameni, numita teatru'. Vorbind despre asocierea actor-regizor, Diaconu a citat-o pe profesoara sa din facultate, Sanda Manu: 'In teatru orice se poate, cu conditia sa fie bine'. Totodata, el a afirmat ca aceste doua profesii trebuie sa functioneze ca un intreg.
Actorii-regizori invitati la colocviu au venit cu explicatii: de ce s-au apucat de regie, fiecare avand motive intemeiate.

A fost prezent la discutie si Victor Ioan Frunza, exceptional director de scena, care a spus ca nu si-a dorit sa fie actor. El considera ca actoria e o meserie foarte grea. A mentionat si faptul ca exista actori foarte buni printre regizori si a adus exemple cand unii regizori au fost nevoiti sa intre in spectacol. Si au facut rolurile bine. V.I. Frunza a spus, totodata, ca nu crede ca regia este o stiinta care se poate invata la scoala; poti deprinde aceasta meserie pe masura ce o faci.

×
Subiecte în articol: teatru