x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Astăzi începe FNT

Astăzi începe FNT

de Maria Sârbu    |    27 Oct 2011   •   21:00
Astăzi începe FNT

A XXI-a editie a Festivalului National de Teatru se deschide astazi, ora 18:30, la Sala Mare a TNB. Dupa un scurt moment oficial, se va juca primul spectacol din program – 'Trei surori' de Cehov, productie a Natio­nalului din Budapesta creata de Andrei Serban. Titlul face parte din sectiunea 'Focus: Andrei Serban – Cehoviziuni', reputatul regizor avand in FNT mai multe montari, urmand sa sustina totodata o conferinta. 'Trei surori' dureaza 3 ore si 15 minute cu pauza. A doua re­pre­zen­ta­tie cu acest spectacol va avea loc sambata, de la ora 18:00, pe aceeasi scena.

Aproape concomitent (19:00), dar la Sala Izvor a Teatrului Bulandra, va fi prezentat un alt spectacol in limba maghiara, evident cu titrare in romana, ca si primul, 'Leonce si Lena', regia Gábor Tompa (1h 40 min), apartinand Teatrului Maghiar de Stat Cluj. Inainte de reprezentatie va fi lansat volumul 'Silvan. Portretistul'/ 'The Portrait Artist' (Editura ICR). 'Odeon' va gazdui, astazi, la 19:00 si 22:00, montarea lui Radu Alexandru Nica 'Mountainbikerii' de Volker Schmidt, realizata la Teatrul German de Stat Timisoara (1h 30 min). Teatrul Foarte Mic prezinta la sediu, de la 22:00, 'Crazy Stories in the City', un spectacol de Arcadie Rusu inclus in sectiunea 'Dans in teatru'.

Pe parcursul intregii zile, Teatrul Masca va delecta publicul, intre 10:00 si 21:00, sub genericul 'La portile Festivalului', cu 'Commedia dell’Arte' (Statia de Metrou UNIRII 1).

Foarte consistenta va fi ziua de maine. De dimineata (ora 10:30), la Ceainaria Teatrului ACT din Calea Victoriei, se vor inaugura 'Divanele FNT', la care se poate sta 'la sfat cu artistii'. Aceste intalniri vor avea loc zilnic pana sambata viitoare (5 no­iem­brie) – penultima zi a festivalului. O importanta carte aparuta recent la Fundatia Culturala 'Camil Petrescu' – 'Mayerhold. Scrieri despre teatru' (selectie, traducere, prefata si note de Sorina Balanescu) – va fi lansata in Foaierul Salii Mari a Teatrului National (17:00). La 'Bulandra' (Sala Izvor 18:00) se va juca din nou 'Leonce si Lena', iar la Sala 'Toma Caragiu' (tot la 18:00) – 'Insemnarile unui necunoscut', dupa Dostoievski, regia Alexandru Darie – productie a teatrului gazda.

De la 20:30, la Teatrul Mic, va fi gazduit un spectacol 'emotionant si intens in care cuvantul rostit se imbina cu muzica si dansul', intitulat 'Povesti calatoare – Capul Verde' si produs de Teatro Meridional din Lisabona. A doua reprezentatie va avea loc duminica in acelasi loc si la aceeasi ora. Acest teatru portughez este laureat pe 2011 al Premiului Europa 'Noi realitati teatrale', cea mai importanta distinctie teatrala pe batranul continent. Indrumati de regizorul Miguel Seabra, interpretii Carla Galvao si Fernando Mota ne vor 'purta' cu ale lor 'Povesti ca­latoare...' intr-o fascinanta calatorie ce invoca un spatiu geografic si spiri­tual, dar totodata 'exotic si familiar'. Selectia textelor pentru aceasta montare a fost facuta de Natália Luíza, texte din opera unor scriitori importanti. Spectacolul face parte din sectiunea 'In prim-plan, actorul'.

De la ora 22:00, la Teatrul ACT, Marcel Iures va incanta publicul in 'Absolut!', dupa Ion Creanga, o creatie scenica semnata de Alexandru Dabija. La aceeasi ora, intr-un alt spatiu independent – Teatrul Arca, Club La Scena – doi tineri actori, Lari Giorgescu si Silvian Valcu (regia apartinandu-le), vor intruchipa cele doua personaje din 'Emigrantii' lui Slawomir Mrozek.

FNT ofera posibilitate si radioascultatorilor sa simta 'spiritul sarbatorii teatrale', fiind programat la Radio Romania Cultural (19:00) spectacolul radiofonic 'Trei surori' de Cehov, dramatizarea si regia artistica apartinand lui Dan Puican (sectiunea FNT On Air).

Si duminica va fi o zi plina... De la 10:30, tineri actori si regizori vor putea participa la atelierul sustinut de David Zinder (TNB, Sala 99). Tot aici, numai ca la Sala Atelier (11:00), actorii Ion Caramitru si Horatiu Malaele vor sustine un 'dialog liber despre teatru si viata', denumit 'Cate-n luna si in stele'.

La 18:00, 'Comedia' va prezenta 'Cantareata cheala' si 'Lectia' de Eugène Ionesco, spectacol coupé montat de Victor Ioan Frunza. Din nou, la ACT, 'Absolut', iar la 'Odeon' (20:30) 'Unchiul Vanea' de Cehov, regia Andrei Serban (Teatrul Maghiar de Stat Cluj). La Teatrul Foarte Mic si la Teatrul Arca, publicul este asteptat la a doua reprezentatie cu 'Crazy Stories in the City' si respectiv 'Emigrantii'.

Toata saptamana viitoare, in cadrul FNT, evenimentele se vor desfasura de dimineata pana spre miezul noptii, fiind angrenati artisti participanti, specialisti din tara si strainatate, spectatori.

×
Subiecte în articol: teatru Festivalul National de Teatru