x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Când un superstar deschide Gala STAR

Când un superstar deschide Gala STAR

de Maria Sârbu    |    28 Apr 2013   •   16:36
Când un superstar deschide Gala STAR
Sursa foto: Viorel Cojan
Angela Gheorghiu, avându-l invitat pe Dan Grigore, a fascinat publicul băcăuan

Gala internaţională a recitalurilor dramatice STAR, organizată pentru a opta oară de Teatrul Municipal Bacău, a beneficiat la ediţia 2013 (26-29 aprilie) de o deschidere despre care scepticii nu credeau că ar putea avea loc într-o perioadă când domeniul Cultură se află la grea încercare, mai ales din punct de vedere financiar. Soprana Angela Gheorghiu, vedetă de primă mărime a muzicii mondiale, cea aclamată pe mari scene ale lumii, precum Covent Garden (Opera Regală din Londra), Metropolitan Opera din New York, Staatsoper din Viena, Teatrul Bolşoi din Moscova etc, a venit să cânte la Bacău. L-a invitat să-i fie alături pe marele pianist Dan Grigore. Împreună au format un duo minunat, prezentând vineri seara un concert frumos pe scena Teatrului de vară denumit Radu Beligan. Peste 1.500 de oameni au rămas încântaţi de evenimentul oferit. Desigur, spaţiul nu e o sală de concerte precum teatrele lirice, dar vocea Angelei Gheorghiu şi interpretarea la pian a lui Dan Grigore au fost de-asupra oricărui inconvenient.

Publicul a putut asculta frumoase pagini muzicale semnate de mari compozitori şi în primul rând Serghei Rahmaninov, Frédéric Chopin, George Enescu. Acest concert, dar ceva mai complex, va fi prezentat în toamnă, în aceeaşi formulă, la Teatro alla Scala, din Milano.

Emoţiile au fost mari, în special pentru organizatori, căci rar sunt astfel de ocazii. Să fii gazda unui eveniment la care participă un superstar înseamnă nopţi nedormite, înseamnă lipsa poftei de mâncare etc, etc. Şi mă refer la directorul Teatrului “Bacovia”, Adrian Găzdaru (amfitrion al serii, având-o alături pe actriţa Florina Găzdaru). De la el a pornit această nebunie frumoasă, iar cei de la primărie l-au susţinut. Angelei Gheorghiu i-a fost conferit, după concert, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bacău, diva primind şi “cheia” oraşului, din partea primarului. Având spirit, ea a pus o întrebare: “Ce poţi face cu o cheie?”, dăndu-şi imediat răspunsul: “Când am să vin aici am să învârt bine cheia ca să deschid toate uşile”. Printre spectatori au fost şi cei mai apropiaţi oameni ai artistei: mama şi fiica Ioana, dar şi prieteni, profesori din şcoala unde a învăţat prima data: Adjud, oraşul în care ea s-a născut şi care se află la nici 60 de kilometri de Bacău.

Zâmbete, îmbrăţişări, multe flori şi multe aplauze. Angela Gheorghiu a primit şi un coş cu ouă încondeiate din partea unei mănăstiri... Că tot vin Sfintele Sărbători de Paşti.

Gala STAR a continuat cu recitaluri dramatice aflate în concurs. Programul primelor trei zile a cuprins spectacole susţinute de tinerii actori Mihai Costache, Alexandru Vlad, Alexandru Pleşca, Ştefan Nistor, Ingrid Robu, Ştefan Ruxandra şi Ilona Hrestic. În ultima zi vor fi pe scenă Julia Prock-Schauer, Adriana Bordeanu şi Attila Harsanyi. Un recital excepţional (emoţionant până la lacrimi) a prezentat sâmbătă seara actriţa Tania Popa, “Fata din curcubeu” de Lia Bugnar (TNB). Un alt recital extraordinar, este cel al lui Emil Boroghină: “Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii-s actori”, programat duminică seara. Gala STAR se încheie luni cu acordarea premiilor.

Când am să vin aici am să învârt bine cheia ca să deschid toate uşile” Angela Gheorghiu

×