x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a primit premiul ISPA Angel Award 2024

Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a primit premiul ISPA Angel Award 2024

de Magdalena Popa Buluc    |    02 Feb 2024   •   21:30
Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a primit premiul ISPA Angel Award 2024

Membru al Consiliului Consultativ IATL, CONSTANTIN CHIRIAC, primește premiul ISPA Angel Award 2024

IATL are onoarea să anunțe că profesorul Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu – FITS, Director General al Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu și Membru al Consiliului Consultativ IATL a primit Premiul Angel 2024 al Societății Internaționale pentru Artele Spectacolului – cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înființarea ISPA – pentru conducerea sa vizionară în crearea și dezvoltarea FITS.

 

În calitate de distins conducător de teatru, Constantin Chiriac este, de asemenea, Director al Bursei Artelor Spectacolului din Sibiu și fondator al Walk of Fame Sibiu, al Școlii de Management  Cultural și Teatral din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și al Asociației „Sibiu. Capitală Culturală Europeană 2007”. Este profesor la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, a ținut prelegeri în întreaga lume și a primit doctorate onorifice de la universități importante din întreaga lume.

 

Îl felicităm sincer pe profesorul Chiriac pentru această distincție oferită de ISPA, una dintre cele mai dinamice organizații din întregul domeniu al artelor spectacolului, condusă remarcabil de David Baile.

Noul membru al Consiliului consultativ al IATL:

THEODOROS TERZOPOULOS

Președinte al Jocurilor Olimpice de Teatru

IATL – Asociația Internațională a Liderilor de Teatru este onorată să anunțe că Theodoros Terzopoulos, regizorul de teatru grec de renume mondial și liderul Jocurilor Olimpice de Teatru, s-a alăturat stimatului nostru comitet consultativ.

 

Creatorul Teatrului Attis din Delphi, Theodoros Terzopoulos a câștigat recunoaștere globală prin punerea în scenă a tragediilor antice, precum și a unor importante piese de teatru grecești și europene contemporane. Compania sa a prezentat peste 2100 de spectacole în întreaga lume, în ultimii 35 de ani.

 

În calitate de fondator și președinte al Comitetului Internațional al Jocurilor Olimpice de Teatru, Terzopoulos conduce organizația de când a fost înființată în 1993 de artiști prestigioși precum Nuria Espert, Yuri Lyubimov, Robert Wilson și Tadashi Suzuki. Cele zece ediții ale acestui festival de neegalat au prezentat lucrările unora dintre cei mai importanți realizatori de teatru din lume.

 

În cuvintele lui Heiner Müller, teatrul lui Terzopoulos este „o căutare a cheilor pierdute ale unității dintre trup și vorbire”. Această căutare este ilustrată de metoda sa preeminentă, care cultivă fundamentele practicii actoricești și reconstruiește unitatea dintre cuvânt și corp. Din 2013, a condus Școala de vară „Întoarcerea lui Dionysus – Metoda lui Theodoros Terzopoulos” pentru tinerele generații de profesioniști ai teatrului. Cărți despre metoda sa au fost publicate și traduse pe tot globul.

 

 

Prima bursă de onoare IATL:

FERNANDO ARRABAL

Artist de teatru iconic

Prima bursă de onoare IATL este acordată lui Fernando Arrabal, om de teatru legendar a cărui operă și biografie par să fi sfidat legile timpului și istoriei.

 

La 91 de ani, scriitorul de origine spaniolă rămâne un far de creativitate și originalitate pentru lumea artelor spectacolului. Inclus de Martin Esslin în galeria figurilor care au modelat „teatrul absurdului” în anii 1950, el s-a reinventat constant prin experimente îndrăznețe și imaginative, fiind autorul a 100 de piese de teatru, 14 romane și peste 800 de colecții de poezie.

 

Mel Gussow, celebrul critic al jurnalului New York Times a spus odată: „Orice piesă de Arrabal este un eveniment [. . .]”, numindu-l ultimul supraviețuitor dintre cele „trei avatare ale modernismului”, o listă scurtă care includea ca singure alte nume pe Antonin Artaud și Bertolt Brecht. Astăzi, a putea sărbători Arrabal și moștenirea sa este într-adevăr un eveniment pentru noi toți.

 

Comunitatea IATL din peste 70 de țări diferite salută această ocazie de bun augur de a aduce un omagiu unui lider de teatru care a fost o lumină călăuzitoare pentru generații de artiști de pe tot globul.

 

 

×