x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Cultura fără frontiere. Cum îţi poţi vinde arta! La Festivalul de la Sibiu s-a deschis Bursa de spectacole

Cultura fără frontiere. Cum îţi poţi vinde arta! La Festivalul de la Sibiu s-a deschis Bursa de spectacole

de Maria Sârbu    |    11 Iun 2014   •   18:50
Cultura fără frontiere. Cum îţi poţi vinde arta! La Festivalul de la Sibiu s-a deschis Bursa de spectacole
Sursa foto: Sebastian Marcovici

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, care oferă din plin publicului spectacole de tot felul, este şi un loc de întâlnire, de discuţii, de analiză, un loc de prezentare a produsului cultural în scopul de a fi vândut. Este vorba despre Bursa de spectacole, organizată de 18 ani în cadrul festivalului, care s-a deschis miercuri, 11 iunie. Cu acest prilej a avut loc şi o conferinţă de presă, la care preşedintele Festivalului de la Sibiu, Constantin Chiriac, a invitat la “conversaţii culturale”, pentru a înţelege cum e percepută Bursa de spectacole, pentru a vorbi despre produsul cultural, pentru a învăţa ce trebuie să se vândă, ce trebuie să se cumpere.

Constantin Chiriac a punctat câteva repere în ceea ce priveşte dezvoltarea proiectului în cei 18 ani, dar a ţinut să spună că la noi lipseşte încurajarea de a investi în cultură; că “România este singura ţară din UE care nu are dimensiunea Cultură pentru atragerea de fonduri europene”, iar această dimensiune “este pentru celelalte ţări un motiv de dezvoltare”.

Evaluare
În altă ordine de idei, preşedintele festivalului a tras “un semnal de alarmă”, în sensul că suntem la “graniţa unui conflict”, făcând referire la Rusia şi Ucraina; că oricând se poate “instala o nouă cortină de fier sau un alt război rece”. De aceea, el a găsit de cuviinţă să îl invite la Sibiu, în festival, pe marele regizor rus Lev Dodin, cu un minunat spectacol, şi care va primi o stea pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu, “pentru valoarea muncii sale, dar şi ca un semnal pentru cei din zona politicii: niciodată Cultura nu trebuie să aibă frontiere”.

Bursa de spectacole va fi deschisă timp de patru zile. Printre evenimentele “inedite” din cadrul acesteia se numără şi conferinţa din 13 iunie, organizată de Asociaţia Europeană a festivalurilor prin programul pilot al Uniunii Europene EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, unde Festivalul de la Sibiu este partener şi are misiunea de a evalua festivalurile din ţara noastră. La conferinţă au fost invitaţi să participe reprezentanţii festivalurilor româneşti, interesaţi de competiţia internaţională “Festivalul european”. Căci, în 2015, Uniunea Europeană va acorda 15 premii pentru festivalurile europene reprezentative din ţările membre UE, urmând ca în 2016 să lanseze un program de finanţare dedicat exclusiv festivalurilor care vor primi titlul de festival european.

Spectacole, spectacole
Printre spectacolele acestor zile trebuie remarcat, în primul rând, cel intitulat “Flamenco şi poezie” al Companiei spaniole María Pagés. Această exepţională dansatoare şi coregrafă María Pagés (bucureştenii au avut ocazia să o vadă la 10 mai) a dansat împreună cu alţi artişti, făcând sala să vibreze de emoţie şi plăcere.

În festival se joacă şi “Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?”, regia Alexandru Dabija, Teatrul Act din Bucureşti (13 iunie), precum şi multe alte spectacole, în special independete, incluse în “Sezonul românesc”.

×