De Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie), Teatrul Național Târgu-Mureș va găzdui un maraton de spectacole lectură (15 ianuarie ora 00:00 - 15 ianuarie ora 24:00), eveniment desfășurat în cadrul proiectului Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural, inițiat și produs de către Asociația Pentru Teatru Liviu Rebreanu.
Maratonul Ro.Drama constă într-o serie de spectacole lectură din dramaturgia românească din perioada 1865-1918 difuzate în live streaming, timp de 24 de ore fără întrerupere.
În cadrul acestui demers sunt incluse spectacolele „Răzvan și Vidra” de Bogdan Petriceicu Hașdeu, „O noapte furtunoasă”, „Năpasta” texte aparținând lui Ion Luca Caragiale. Continuăm cu scrierile istorice - Alexandru Davila „Vlaicu Vodă”, Barbu Ștefănescu Delavrancea „Apus de soare”, trecem prin Mihai Sorbul „Patima roșie” și ne oprim la Camil Petrescu - „Jocul Ielelor”.
Sesiunea va consta în difuzarea live pe pagina de Facebook și pe site-ul teatrului, respectiv pe canalul de YouTube al Companiei Liviu Rebreanu, a acestui maraton de spectacole lectură pregătit de trupa de actori ai Teatrului Național Târgu Mureș - Compania Liviu Rebreanu împreună cu studenții de la actorie a Universității de Artă Târgu Mureș.
De asemenea, vor fi transmise discuții pe temele majore ale textelor și a contextului istoric în care acestea au fost scrise, discuții ce sunt specifice repetițiilor pentru un spectacol de teatru, deschizând astfel accesul publicului în interiorul laboratorului de creație.
Vom avea și un dialog cu doi specialiști: Miruna Runcan (scriitor, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai) și Anca Hațiegan (scriitor, profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai, licențiată în teatrologie și doctor în filologie).
Astfel timp de 24 de ore nonstop, live, avem 6 scriitori importanți pentru istoria dramaturgiei românești - 7 texte lecturate - întreaga trupă de actori ai Teatrului Național Târgu Mureș, Compania Liviu Rebreanu, studenți la actorie, regie, teatrologie a Universității de Arte Târgu Mureș, specialiști în domeniul teatrologiei
Proiectul dedicat Zilei Culturii Române mai cuprinde o sesiune de Atitudini - corespondențe ale unor personalități ale culturii române - 13 video-uri/pastile (difuzate în perioada 16-28 ianuarie) precum și un program intitulat Dialog între generații prin care sunt realizate 3 întâlniri cu șase dintre regizorii care au marcat domeniul teatral din România. Întâlnirile vor fi în următoarele formule și tematici aferente:
- Cristian Ban și Alexandru Dabija - Planurile subterane ale teatrului popular
- Leta Popescu și László Bocsárdi - Universul interior al artistului și universul scenic
- Adi Iclenzan și Theodor Cristian Popescu - Misiunea regizorului. Teatrul viitorului
Principalul obiectiv al proiectului Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural constă în dezvoltarea unei serii de activități care să apropie și să stimuleze interesul pentru cultură prin promovarea și perpetuarea valorilor culturale de ieri și de azi prin adaptarea la lumea de mâine prin întâlniri, prin dialog.