x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Din Luxemburg până în Polonia – prima săptămână UTE-Fest, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj!

Din Luxemburg până în Polonia – prima săptămână UTE-Fest, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj!

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Noi 2023   •   22:15
Din Luxemburg până în Polonia – prima săptămână UTE-Fest, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj!

În prima săptămână a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, Teatrul Maghiar de Stat Cluj își așteaptă publicul cu un program bogat în spectacole din țară și străinătate.

În perioada 6-12 noiembrie, în programul HTC230/STUDIO15/UTEFest20 sunt programate cele mai recente spectacole ale Teatrului Maghiar de Stat Cluj după cum urmează: luni, 6 noiembrie, ora 20.00, în Sala Studio a teatrului se va juca Elektra după Sofocle, în regia lui Botond Nagy; joi, 9 noiembrie, ora 19.00, în Sala Mare în format studio adaptarea scenică a romanului Rubedeniile de Móricz Zsigmond, regia László Bocsárdi, iar sâmbătă, 11 noiembrie, ora 19.00, în Sala Mare în format studio, este programat spectacolul Romeo și Julieta, după William Shakespeare.

Tot sâmbătă, 11 noiembrie, ora 17.00, în foaierul de la etaj al teatrului este programată lansarea cărții Az idő lenyomata: Tompa Gábor Hamletjei és az erdélyi reteatralizáció [Amprenta timpului: Montările Hamlet ale lui Gábor Tompa și reteatralizarea din Transilvania] de Adrienne Darvay Nagy. Adrienne Darvay Nagy va discuta cu teatrologul Katalin Demeter.

Marți, 7 noiembrie, ora 19.00, Teatrul Szigligeti din Szolnok va prezenta în Sala Mare cunoscuta comedie Avarul de Molière, în regia lui Máté Szabó, rolul principal fiind internat de Zoltán Mucsi, câștigătorul Premiului Jászai Mari.

Există un factor fix, imuabil, reprezentat de o persoană care domină într-un anumit mediu, iar în cadrul acestuia, există un alt  mediu în care viețile sunt afectate și limitate de acesta. Întrebarea este cum se pot ei raporta la această situație. Cu disperare, oportunism, complicitate, înșelătorie, aparentă submisiune, rebeliune, amorțeală. Modul în care structura piesei juxtapune mania iubirii și a banilor este de-a dreptul magistral. Totul se întâmplă în fața noastră, ca pe masa de operație, și ne este servit cu mult umor." – Máté Szabó, regizorul spectacolului.

Miercuri, 8 noiembrie, ora 20.00, în Sala Studio, se va juca spectacolul Scaunele de Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa (Teatrul Național din Luxemburg). Protagoniști sunt actorul și regizorul Patrick Le Mauff și actrița Oana Pellea.

„Un text vorbit în limba franceză, spart în mii de dimensiuni, ecouri, frazări și accente de uriașul talent al celor doi actori, cu Oana Pellea într-o formă de zile mari, stăpânind perfect o limbă care i se potrivește atât de bine. Un masterclass de actorie, regie și scenografie, un nivel superior de înțelegere a rolului fiecăruia în decodificarea și recodificarea textului lui Ionesco.” – scria Dan Boicea despre spectacolul Scaunele.

Vineri, 10 noiembrie, orele 17.00 și 21.00, publicul festivalului va putea vedea în Sala Studio spectacolul Copiii de Lucy Kirkwood regizat de Nina Šorak, în interpretarea a trei mari actori ai Teatrului Naţional Sloven de Dramă din Ljubljana.

„Trioul actorilor care interpretează diferite personaje este extrem de bine coordonat, exprimarea lor colectivă este meticulos creată, fiind în același timp remarcabil de naturală și relaxată. Acest lucru, în ciuda celui de-al patrulea perete clar stabilit, continuă să creeze o atmosferă caldă și intimă.” –  scria Kaja Novosel.

Duminică, 12 noiembrie, orele 17.00 și 20.00, în Sala Studio, ultimul spectacol programat în prima săptămână de festival este Teribil de amuzant, bazat pe Oribil de trist, regia Ewa Kaim, Teatrul Național „Helena Modrzejewska” Stary Teatr din Cracovia.

„Am construit o lume complet nouă în jurul piesei lui Fred Apke. Ne-a servit ca un prim-plan ironic asupra a doi oameni care se confruntă cu tragedia pierderii. Am pus în discuție întrebări despre posibilitatea de a forja din nou legături, apropieri, sensibilități. Prin intermediul comediei abordăm un moment foarte dificil din viața lor, poate chiar cel mai dificil.” – Ewa Kaim, regizorul spectacolului.

După fiecare reprezentație – și a doua reprezentație în cazul spectacolelor studio – va avea loc o întâlnire cu creatorii spectacolului.

Toate spectacolele sunt supratitrate în limbile română, maghiară și engleză.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×