x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Doliu în teatru. Actorul Valentin Uritescu a murit. Avea 81 de ani și suferea de o boală gravă

Doliu în teatru. Actorul Valentin Uritescu a murit. Avea 81 de ani și suferea de o boală gravă

18 Iun 2022   •   13:28
Doliu în teatru. Actorul Valentin Uritescu a murit. Avea  81 de ani și suferea de o boală gravă
Sursa foto: antena3

Cunoscutul actor român Valentin Uritescu a murit, după o lungă suferință. Acesta avea 81 de ani și se afla într-un centru specializat pentru a fi ajutat deoarece suferea d e o boală degenerativă.

„A plecat spre stele si dragul nostru maestru si coleg, Nea Vali Uritescu! Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace!!!”, a scris pe Facebook actorul Valentin Teodosiu.

În ultimul timp starea de sănătate a artistului s-a degradat,  Acesta suferea de sindrom Extrapiramidal, asemănător cu Parkinson, de la vârsta de 33 de ani, scrie antena3.ro

"E lucid, dar are şi zile în care soţul meu nu poate vorbi. Recunoaşte lumea din jur, dar de multe ori pur şi simplu nu poate vorbi. Alternează zilele bune cu cele proaste, iar chestiunea asta pare constanta ultimilor ani, dar ce mă îngrijorează foarte tare este faptul că nu avem o predicţie asupra stării sale viitoare. Pur şi simplu, nimeni nu poate anticipa care va fi ziua sau zilele acelea bune şi când vor urma cele rele, ca să ne pregătim şi pentru una, şi pentru cealaltă", a explicat anterior soția actorului, Valeria Uritescu.

Din cauza bolii, artistul s-a retras de pe scenă. 

Valentin Uritescu s-a născut pe 4 iunie 1941, în județul Alba. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti în 1963, la clasa profesorului Constantin Moruzan. Şi-a început cariera la Teatrul Maria Filotti din Brăila, unde a jucat până în 1968. Apoi s-a angajat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.

În perioada 1981–1991 s-a aflat pe scena Teatrul uiLucia Sturdza Bulandra din Bucureşti, după care a jucat la Teatrul Naţional I.L. Caragiale.

A colaborat cu mai mulți regizori cunoscuți: Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Cătălina Buzoianu, Sanda Manu, Alexandru Tocilescu, Felix Alexa. Lucru valabil şi pentru cariera lui cinematografică, marcată de întâlnirile cu Dan Piţa, Laurenţiu Damian, Mircea Daneliuc, Andrei Blaier, Sergiu Nicolaescu, Şerban Marinescu şi Cornel Diaconu.

Premii obținute: în teatru, cu Premiul Special al Juriului la Festivalul Tineretului (1978) pentru rolul Giles Overreach din "Răfuiala" de Philip Massinger; în film, cu premii de interpretare pentru rolurile din "Noi, cei din linia intai", "Rămânerea", "Domnişoara Aurica", "Turnul din Pisa" şi "A unsprezecea poruncă".

A primit premiul Gopo pentru întreaga activitate în 2019.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Valentin Uritescu