x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Emil Boroghină despre Festivalul Shakespeare 2012, ediţie de criză

Emil Boroghină despre Festivalul Shakespeare 2012, ediţie de criză

de Maria Sârbu    |    22 Apr 2012   •   15:19
Emil Boroghină despre Festivalul Shakespeare 2012, ediţie de criză

Festivalul International Shakespeare, organizat o data la doi ani de Fundatia Shakespeare si Teatrul National din Craiova, avand, de cativa ani si sectiunea Bucuresti sustinuta de ArCuB, incepe in Banie luni, 23 aprilie, data la care s-a nascut si la care a murit marele dramaturg englez. Despre aceasta editie de criza, in interviul cu Emil Boroghina, fondatorul festivalului.


● Jurnalul National: Editia 2012 a Festivalului International Shakespeare, pe care l-ati initiat la Craiova in 1994, se deschide cu un spectacol creat de Robert Wilson la Berliner Ensemble – "Sonetele lui Shakespeare'. Atat numele regizorului american, cat si cel al companiei germane sunt sonore pe mapamond. Cum ati reusit sa aduceti o asemenea productie?

Emil Boroghina: Primele noastre contacte cu celebrul teatru Berliner Ensemble au inceput in 2007, cand am intentionat sa aducem la Festivalul Shakespeare din anul 2008 "Poveste de iarna' in regia lui Robert Wilson. In ciuda insistentelor noastre si a marelui regizor american, reluarea spectacolului nu a fost posibila. "Sonetele lui Shakespeare', acest uluitor spectacol, purtand pecetea inconfundabila a lui Robert Wilson, a avut premiera in noiembrie 2009. Cum editia din 2010 a Festivalului a fost una centrata in totalitate pe capodopera "Hamlet', o eventuala incercare de a aduce in Romania extraordinarul spectacol de la Berliner Ensemble nu era posibila decat la editia din acest an. Este, cred, inutil sa mai spun ca aceasta cutezanta a noastra presupune costuri deosebit de mari, dincolo de banii care nu sunt inca acoperitori, noi trebuind sa platim si cu zile de chin si nopti de nesomn. Sunt convins ca la sfarsit acest efort supraomenesc se va dovedi a fi unul mai mult decat meritat, "Sonetele lui Shakespeare' avand calitatea de a influenta si stabili altitudinea oricarui festival de teatru al lumii.

● Festivalul s-a bucurat intotdeauna de prezenta unor trupe mari. Cum e configurata editia din acest an?

Dincolo de spectacolul lui Robert Wilson de la Berliner Ensemble prezentat la Craiova mi-as permite sa evidentiez in primul rand "Romeo si Julieta', in regia lui Oskaras Korsunovas, "O furtuna', in directia de scena a lui Silviu Purcarete, "Visul unei nopti de vara' de la Yohangze Theatre Company din Coreea de Sud, iar in sectiunea de la Bucuresti "Hamlet', realizat de Nikolai Kolyada la Ekaterinburg, prezenta legendarului Eugenio Barba cu spectacolul "Oro de Otelo' si atat de dorita participare in Festival a Teatrului Globe din Londra cu piesa "Cum va place', in regia lui James Dacre. Acestora li se alatura pe afis si alte spectacole din strainatate si din Romania. Nu pot sa nu spun ca, din cauza unei finantari insuficiente, a trebuit sa rugam teatre si companii care figurau in programul initial sa fie de acord sa amanam colaborarea noastra pentru editia din anul 2014.

● "Lumea-i un teatru, noi suntem actorii' e tema editiei din 2012, dar stim ca lucrati deja la editiile din 2014 si 2016.

Genericul editiei din acest an este dat de primul vers din celebrul monolog al varstelor din "Cum va place'. Lumea ca teatru, teatru ca lume este o tema mai actuala decat oricand. De aceea am tinut atat de mult ca spectacolul "Cum va place' de la Shakespeare’s Globe din Londra sa figureze in programul Festivalului Shakespeare de la Bucuresti. Pentru 2014, cand se vor aniversa 450 de ani de la nasterea marelui dramaturg, tema este "Shakespeare al tuturor' iar in 2016, cand se implinesc 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare, "Shakespeare pentru eternitate'.

● Festivalul a initiat un premiu pe care l-au primit pana acum importanti oameni de teatru. Pe cine premiati la aceasta editie?

Dupa Declan Donnellan, in 2008, si Silviu Purcarete in 2010, Premiul International Shakespeare acordat de un juriu condus de profesorul George Banu, presedinte de onoare al AICT (Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru – n.r.), este atribuit in acest an regizorului lituanian Eimuntas Nekrosius pentru marele sau proiect "Trilogia shakespeariana', ale carui exceptionale spectacole "Hamlet', "Macbeth' si "Othello' au putut fi vazute la ultimele editii ale Festivalului Shakespeare din Romania.

● Acordati o atentie deosebita si scolilor de teatru in cadrul festivalului. Ce scoli vor fi prezentate?

Pentru noi aceasta componenta este extrem de importanta. Impreuna cu Catedra UNESCO – ITI (Institutul International de Teatru – n.r.), cu care am colaborat excelent incepand din anul 2006, am intentionat sa aducem sase scoli de teatru din lume. Lipsa resurselor ne-a obligat sa renuntam la acest proiect indraznet. A trebuit sa ne rezumam doar la participarile romanesti, realizate in colaborare cu Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti si Universitatea din Craiova. Am creat insa o noua sectiune: "Educatia prin Shakespeare in scoli', cu participarea Companiei "OKaua' de la Liceul "A.I. Cuza' din Bucuresti si a elevilor de la Colegiul National "Traian' din Turnu-Severin.

● Intotdeauna ati dezvoltat si o latura academica, cu prezenta unor cercetatori de seama ai operei lui Shakespeare. Pe cine ati invitat de aceasta data?

Sesiunea de shakespearologie, patronata de Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru si Conferinta Internationala Shakespeare, organizata in colaborare cu Asociatia Europeana de Cercetare Shakespeare, vor reuni la Craiova personalitati de prim-rang ale criticii teatrale si shakespearologiei mondiale. Printre ei, Yun Cheol Kim - presedinte AICT, George Banu, Ian Herbert - presedinti de onoare AICT, Michel Vaïs - secretar general AICT, Maria Shevtsova, Manabu Noda, Monique Borie, Stanley Wells, presedinte al Shakespeare Birth Place din Stratford-upon-Avon si editor general al editiei Oxford a Operelor Complete ale lui Shakespeare, Paul Edmondson sau Michael Dobson, director al Institutului International Shakespeare de la Stratford.

● Ce evenimente adiacente festivalului vor avea loc?

Nu le-as spune adiacente, ci complementare, ele avand calitatea de a defini intregul. Concertele, expozitiile, lansarile de carte, decernarea titlului de doctor Honoris Causa al Universitatii din Craiova profesoarei Maria Shevtsova etc. compun impreuna cu celelalte manifestari si evenimente ceea ce se doreste a fi si a ramane Festivalul International Shakespeare 2012.


"Shakespeare' la Bucuresti
Editia 2012 a Festivalului Shakespeare are loc si in Capitala, sectiunea Bucuresti incluzand patru spectacole, aduse din strainatate cu sprijinul ArCuB. La 30 aprilie, publicul este invitat la "Hamlet', dupa Shakespeare, o montare a Teatrului "Kolyada' din Ekaterinburg (Rusia), in regia lui Nikolai Kolyada. Reprezentatia, de trei ore, va avea loc la Teatrul Odeon. La 1 mai, la Teatrul Bulandra, Sala "Liviu Ciulei' (Izvor) se va juca spectacolul celebrului Oskaras Koršunovas "Romeo si Julieta', prezentat de OKT/ Teatrul Municipal Vilnius (Lituania), care este o co-productie dintre aceasta companie si Festivalul de la Avignon, Teatrul Hebbel (Germania) si Arts and Ideas Festival (SUA).

Dupa spectacol, dar in alt spatiu, la ArCuB, este programata o demonstratie de lucru prezentata de Odin Teatret din Holstebro (Danemarca) pe texte din "Othello' si "Romeo si Julieta'. Pe 2 mai, dupa pranz, la ArCuB, va fi Conferinta Eugenio Barba, iar seara "Oro de Otelo', in regia lui Barba. Editia 2012 a Festivalului Shakespeare va fi incununata de "Cum va place' de la Shakespeare’s Globe din Londra. Spectacolul va avea loc in iulie, la Bucuresti.

×
Subiecte în articol: teatru