x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru “Fermecătorul” Ştefan Radof a plecat spre Dincolo

“Fermecătorul” Ştefan Radof a plecat spre Dincolo

de Maria Sârbu    |    28 Mar 2012   •   19:00
“Fermecătorul” Ştefan Radof a plecat spre Dincolo

Urma sa joace la Festivalul “Gala VedeTeatru' de la Buzau, din luna mai, in “Nimeni nu-i perfect', spectacol montat de maestrul Radu Beligan pe un text de Simon Williams, aflat in repertoriul Centrului Cultural pentru UNESCO “Nicolae Balcescu'. Urma sa fie programat pana la sfarsitul acestei stagiuni si “Azilul de noapte', o productie a Teatrului Metropolis, din distributia caruia facea parte. Dar Stefan Radof nu a mai asteptat, s-a dus cu graba, parca, spre... Dincolo, acolo unde salasluiesc tot mai multi artisti mari, unde s-a mutat de doar doua luni si cumnatul sau, actorul Emil Hossu.

A murit in dimineata zilei de 28 martie, la Spitalul de Urgenta Floreasca. Fusese internat cu o zi inainte, “din cauza mai multor suferinte cronice'. Avea 77 de ani.

Un om drag prietenilor, cunoscutilor, spectatorilor de teatru, dar si cinefililor! Un intelectual select. O caracterizare pe potriva omului si actorului o face criticul de film Irina Margareta Nistor, care spune ca Stefan Radof era un actor stralucit de teatru, dar, din pacate, a jucat destul de putin in filme. Primul sau lungmetraj a fost “Diminetile unui baiat cuminte' (1967), regizat de Andrei Blaier. Apoi a creat personaje in: “Prea mic pentru un razboi atat de mare' (1970) – filmul de debut al lui Radu Gabrea; “Vlad Tepes' de Doru Nastase, “Balanta' de Lucian Pintilie sau “Inceputul adevarului/Oglinda' de Sergiu Nicolaescu.

Irina Margareta Nistor afirma ca actorul avea “o fizionomie mult prea de intelectual' pentru vremurile de dinainte de 1990, de aceea nu se putea incadra in ceea ce se cauta in acea perioada. “Tragea la dosar' si faptul ca a fost detinut politic. “... Era un actor fermecator, foarte bun vorbitor. A fost si scenarist, si o prezenta cu totul aparte, fata de toti ceilalti. E vorba de o fizionomie care se pierde. Noi avem din ce in ce mai putine figuri de intelectual acum, cand se poate juca orice (…). El avea un anumit tip de voce foarte lucrata, foarte rafinata. Asta inseamna o pierdere atat pentru teatru, cat si pentru film', a remarcat apreciatul critic.

Maia Morgenstern, care l-a avut coleg de platou pe Stefan Radof in “Balanta', spune ca el a fost “un coleg extrem de onest', dar si un profesionist care isi construia rolurile cu drag, cu emotie si cu minutiozitate.

A realizat multe roluri in teatru, majoritatea la “Nottara'. De pe aceasta scena va iesi joi, la ora 18:00 (sicriul cu trupul neinsufletit al lui Stefan Radof va fi depus, in aceeasi zi, la 12:00), si dus in capela Cimitirului Bellu. Inmormantarea va avea loc vineri, in jurul orei 15:00.

Si-a inceput activitatea la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamt, dar a devenit actor la “Nottara' in 1965, aici jucand peste 45 de ani. Aici a dat viata scenica unei impresionante galerii de personaje din dramaturgia nationala si universala. Ultimele roluri pe scena Teatrului Nottara au fost in “Nemuritorul' si “Platonov'. A creat eroi si in spectacole radiofonice si de televiziune.

Nascut la 1 decembrie 1934, la Buftea, Stefan Radof si-a dorit din adolescenta sa devina actor. A ales acest drum, care avea sa-i fie anevoios. Dupa ce a absolvit un liceu comercial, s-a angajat la Banca Nationala a Romaniei. In 1953, a fost arestat de securitate, judecat si condamnat la cinci ani de munca silnica, “pentru uneltire impotriva ordinii de stat' (potrivit Teatrului Nottara). A fost eliberat in 1958, an in care se inscrie la Facultatea de Teatru. Dupa cateva saptamani, a fost exmatriculat din cauza dosarului. Tatal sau era la Canal. A fost, pe rand, hamal, vanzator, functionar, decorator, contabil, dar in 1960 a fost din nou admis la Institutul de Teatru, “gratie garantiei politice a maestrului Radu Beligan si a rectorului facultatii, Costache Antoniu'.

Intre 1990 si 1994, a fost profesor asociat la Academia de Teatru si Film si, apoi, pana in anul 2000, la Universitatea Hyperion. Dupa evenimentele din 1989, s-a implicat in viata civica si politica. A fost membru fondator al Aliantei Civice si, apoi, al Partidului Alianta Civica, ajungand senator de Ilfov, in legislatura 1992 – 1996. Insa viata politica l-a dezamagit si Stefan Radof s-a intors la teatru si la scris. A publicat cinci volume de versuri, schite, eseuri si scenarii.

×