Festivalul National de Teatru, care se desfasoara la Bucuresti pana duminica, 6 noiembrie, cu spectacole reprezentative ale teatrelor din Capitala, din mai multe orase ale tarii si cateva din strainatate, are o componenta foarte importanta: lansarea si prezentarea noilor volume dedicate artei spectacolului, aparute in acest an. Unul dintre autorii importati in domeniu este teatrologul George Banu, profesor emerit de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, care anual propune publicului din Romania ceva nou din creatia sa.
De aceasta data, el isi lanseaza doua volume aparute de curand la Editura Nemira. Primul este intitulat 'Reformele teatrului in secolul reinnoirii', iar lansarea va avea loc astazi, la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica 'I.L. Caragiale' (ora 15:00). Lucrarea reprezinta o sinteza originala a marilor revolutii estetice ale teatrului modern, panorama a gandirii teatrale ce a transformat scena europeana in cursul secolului XX. Asa cum ne declara in primavara acestui an reputatul teatrolog, aceasta este lucrarea sa de doctorat, scrisa inca in 1971. Nu a reusit sa o publice pe cand era inca in tara. Dupa ce s-a stabilit in Franta a si uitat de ea, fiind absorbit de multe alte teme. Dar anul trecut cineva i-a gasit lucrarea si astfel a ajuns la Nemira.
Cu ocazia acestei lansari, George Banu va sustine o 'prelegere libera' in fata studentilor.
Cea de-a doua carte care va fi lansata in FNT, maine, ora 16:30, in foaierul Salii Amfiteatru de la TNB, este 'Livada de visini, teatrul nostru' (editie revizuita). Aceasta carte-album este, dupa cum anunta Editura Nemira, rezultatul unei colaborari ce permite sa recitim capodopera cehoviana din perspectiva prezentului si sa revizitam spectacolul memorabil de la Teatrul National – 'Livada de visini', o montare semnata Felix Alexa. Fotografiile apartin artistului fotograf Mihaela Marin.
George Banu spunea de curand intr-un interviu pentru Jurnalul National ca reeditarea cartii 'Livada de visini' se datoreaza spectacolului lui Felix Alexa de la National, care i-a placut foarte mult. De aceea, au facut cartea in editie noua in trei: George Banu – textul, Felix Alexa – spectacolul si Mihaela Marin – fotografiile. Sunt 'prezente 36 de fotografii esentiale din spectacol', pentru ca autorul a considerat ca Felix Alexa 'a gasit una dintre cele mai frumoase metafore ale reprezentarii piesei lui Cehov'. El a pastrat cartea asa cum a fost si acest nou text al sau despre spectacolul Nationalului bucurestean.
La 'Nemira' lui George Banu i-au fost publicate si alte carti, precum 'Actorul nesupus', 'Repetitiile', 'Spatele omului', care completeaza suita de titluri aparute in Romania. In Franta lista cartilor sale este mult mai lunga.
Festivalul ofera posibilitatea ca oameni de teatru sa se intalneasca cu George Banu si cu prilejul altor evenimente conexe. Bunaoara, distinsul critic a facut o prezentare exceptionala albumului 'George Löwendal – un aristocrat in luminile rampei' (Editura ICR), prezentat acum cateva zile la sediul Fundatiei Löwendal. Prefata la acest album ii apatine, iar argumentele sale sunt extrem de convingatoare: teatrul a recuperat o mare valoare – opera din perioada interbelica a unui artist scenograf pe nedrept uitat.
Un alt eveniment la care Banu este asteptat tine de vernisajul unei expozitii inedite 'Printre carti, printre culori' – expozitie de schite apartinand artistului Dan Nemteanu – maine, ora 15:00, la Fundatia Löwendal ?, cand va fi lansat si volumul 'Dan Nemteanu si viziunea sa scenografica' al criticului si istoricului de teatru Ion Cazaban. Dan Nemteanu a realizat in Romania decoruri si costume la peste 80 de spectacole. Din 1975, acest artist plastic si scenograf traieste in Suedia. Octagenarul Nemteanu continua sa lucreze ca scenograf atat in Suedia, cat si in Danemarca, Finlanda, Norvegia.