x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Gigi Căciuleanu, aclamat la Chişinău

Gigi Căciuleanu, aclamat la Chişinău

de Maria Sârbu    |    03 Noi 2013   •   20:32
Gigi Căciuleanu, aclamat la Chişinău
“D’ale noastre” – două reprezentaţii în week-end la Teatrul Naţional “Mihai Eminescu”
Teatrul coregrafic al lui Gigi Căciuleanu a prins foarte bine la publicul din Chişinău, care a venit să vadă sâmbătă şi duminică, în sala Teatrului Naţional “Mihai Eminescu”, spectacolul “D’ale noastre”, inspirat din texte de I.L.Caragiale, o producţie TNB şi Art Production. Cele două reprezentaţii au avut loc în cadrul evenimentului cultural “Întâlnirile JTI”, în parteneriat cu ICR Chişinău şi cu Naţionalul din capitala R. Moldova. Spectatori de toate vârstele au fost cuceriţi de această creaţie de teatru coregrafic, în care mişcarea, muzica, lumina, talentul actorilor conjugă într-o pasiune captată de privire, creier şi suflet. La Chişinău, publicul, în general, e pretenţios, dar atunci când receptează frumosul, izvorât din ceva de care este legat, devine cald şi recunoscător. La finalul reprezentaţiei, actorii şi Gigi Căciuleanu au fost aclamaţi. Buchete de flori zburau, între scenă şi sală, aidoma unui ping-pong. Respect pentru artişti, respect pentru public!

Primul contact artistic al lui Gigi Căciuleanu cu Basarabia a declanşat multe emoţii. Cunoscutul dansator şi coregraf, care a cutreierat lumea, ţinându-şi rădăcinile “în valiză”, precum i-a răspuns unui jurnalist chilian atunci când a fost întrebat unde îi sunt rădăcinile, a ajuns pentru prima dată în Moldova din stânga Prutului, acolo de unde îi sunt bunicii, şi de pe mamă şi de pe tată. La Chişinău, rădăcinile din valiza lui Căciuleanu păreau pentru el şi mai viguroase.

La conferinţa de presă, prilejuită de acest turneu şi organizată de echipa JTI de la Bucureşti (de reţinut, e un model de PR), Gigi Căciuleanu spunea că vine dintre două râuri: Prut şi Răut, că aici, nu departe de Chişinău, la Măşcăuţi, s-au născut şi sunt urme ale înaintaşilor săi, cel mai cunoscut fiind boierul Ion Sârbu, un cărturar, poet care a trăit între 1830 şi 1868, numit naţionalist, pentru că scria în limba română atunci când Basarabia era sub regimul ţarist. Artistul a vorbit despre conacul bunicilor, despre grădină, despre “copacul lui Sârbu”, un arbore deosebit, care străjuieşte istorie, amintiri. Pe toate le-a ştiut din poveştile bunicilor, ale mamei sale. Acum, Gigi Căciuleanu ajunge la Măşcăuţi, emoţionant, nostalgic.

Va veni aici mai des, căci ICR Chişinău, Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” şi Fundaţia Art Production (aceasta a înfiinţat Gigi Căciuleanu Romania Dance Company), prin directorii Valeriu Matei, respectiv Petru Hadârcă, şi preşedintele Art Production Valerian Mareş, au discutat despre noi proiecte care să se desfăşoare atât la Chişinău, cât şi în alte oraşe din R. Moldova.

După reprezentaţia de sâmbătă cu “D’ale noastre”, criticul de teatru de la Chişinău, Valentina Tăzlăuanu, a spus pentru Jurnalul Naţional: “Mi-a plăcut foarte mult spectacolul, m-a emoţionat şi chiar m-a răvăşit. Creaţia lui Caragiale a fost pusă în scenă într-o formulă atât de neobişnuită; Caragiale, care este, în primul rând, un dramaturg al replicilor. Aici replicile lipsesc, dar e mişcare, muzică, lumini şi foarte multă dăruire artistică. În altă ordine de idei, acest spectacol reprezintă ceva din ceea ce se cheamă astăzi teatrul postdramatic. Pentru noi, aici, pe scena de la Chişinău, acesta este un eveniment artistic. Mi-ar plăcea să mai văd acest spectacol, pentru că sunt atâtea lucruri de descifrat şi de decodificat”.


×
Subiecte în articol: Gigi Căciuleanu