Luni, 11 septembrie 2023, de la ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Național din Bucureşti, va avea loc performance-ul: Radio-Nocturn. „Gigi Căciuleanu / Confesiuni”.
Coregrafiile lui Miriam Răducanu şi Gigi Căciuleanu vor readuce pe scenă atmosfera celebrelor Nocturne care au fascinat spectatorii Teatrului Țăndărică începând cu finalul anilor ‘60.
De asemenea, confesiunile lui Gigi Căciuleanu însoțite de imagini inedite cu Miriam Răducanu, „Măiastra”, vor reda momente emoționante, unele nespuse până acum, din laboratorul de creație sau din culisele acestor evenimente unice în epocă.
Protagonist şi creator al unor capodopere scenice, conducător de companii reputate, pedagog cu vocaţie, Gigi Căciuleanu este o voce originală şi profundă a dansului contemporan.
Cosmopolitul Gigi Căciuleanu este considerat creatorul teatrului coregrafic, cel care face teatru cu elemente de dans. Dar, dincolo de talent, arta sa este dublată de inteligenţă. Deţine la perfecţie arta de a încerca imposibilul şi de a face din dans poezie în mişcare.
Francez născut în România, a urmat cursurile Şcolii Superioare de Coregrafie din Bucureşti. În paralel cu disciplinele baletului academic, la 14 ani descoperă dansul contemporan. După absolvire, îşi perfecţionează tehnica clasică la Teatrul „Balşoi” din Moscova. Solist al Operei Naţionale din Bucureşti, dansează în balete din repertoriul acesteia, dar cultivă în acelaşi timp un stil de dans diferit, experimental, contemporan, alături de maestra sa, Miriam Răducanu. Un succes fulminant cu „Nocturne 9 1/2”, cu care participă la evenimente şi festivaluri naţionale şi internaţionale (Baalbeck, Bruxelles, Edinburgh şi altele). Între 1972 şi 1973 colaborează, în calitate de coregraf şi profesor invitat al Pinei Bausch, cu „Folkwang Ballet” din Essen. Se numără printre membrii fondatori ai Consiliului Internaţional al Dansului (CID) UNESCO. Este membru (şi, din 1990, societar) al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa (SACD). În 1994 înfiinţează la Paris Compania „Gigi Căciuleanu” (director Dan Mastacan). De zece ani, este director artistic al „Companiei Naţionale de Balet” din Chile. În paralel, participă la turnee cu compania de la Paris şi lucrează, de asemenea, ca balerin sau profesor de coregrafie invitat (Italia, Brazilia, România, Rusia, Uruguay, Argentina şi alte ţări). În Chile a devenit una dintre figurile proeminente ale dansului contemporan. A fost distins de trei ori cu Premiul APES pentru cea mai bună montare coregrafică, pentru spectacolele „Mozzartísimo”, „París Santiago” şi „Noche Bach”. I-au fost decernate două Premii „Altazor”, pentru spectacolele „Gente” şi „Cuerpos”. De asemenea, a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun coregraf străin, acordat de Cercul Criticilor de Artă din Chile.
„Am un mare respect pentru Gigi Căciuleanu și pentru ce a făcut pentru România și imaginea României în lume.”, afirma Emil Boroghină, directorul Festivalului de Teatru Shakespeare de la Craiova. Iar însăși artista Miriam Răducanu declara: „Despre Gigi Căciuleanu am spus, spun și voi spune: nu mi-a fost elev niciodată, mi-a fost artist”.
La primul Nocturn 9 ½, invitat special a fost actorul Virgil Ogăşanu, care a acceptat cu bucurie să revină pe scenă şi de această dată.
Vor mai evolua, la invitația lui Gigi Căciuleanu, actorul Lari Giorgescu, coregrafa Lelia Marcu-Vladu, actrița Alina Petrică şi soprana Oana Berbec.
„Nocturnele, spectacole inițiate de Miriam Răducanu la propunerea tot atât de curajoasă a Margaretei Niculescu, emblematica directoare a Teatrului de Marionete Țăndărică, din Bucureşti, au reprezentat atât pentru noi, artiştii, cât şi pentru spectatori nişte momente şi prilejuri de evadare. Acele Nocturne, poate mai mult chiar decât o serie de spectacole-cult, sunt o metaforă, dacă nu a libertății, cel puțin a unei eliberări. Am avut norocul să fiu alături de Miriam de la primul Nocturn până la al VI-lea. Nu dansam alături de o dansatoare sau coregrafă, şi mai puțin profesoară, dansam cu o idee, cu o Metaforă, în sensul brâncuşian, cu o Măiastră. Miriam Răducanu”, mărturiseşte Gigi Căciuleanu.
Evenimentul va marca, de asemenea, debutul grilei de toamnă a Radio România Cultural, sezon intitulat Memories. Înregistrarea acestuia va putea fi ascultată on air şi vizionată online pe 1 noiembrie, ziua în care Radio România împlineşte 95 de ani.
„Primele coregrafii «de capul meu», pot să afirm, chiar dacă acest lucru poate suna cam straniu, că le-am făcut la radio...
Era înainte de Nocturne. Miriam plecase pentru un timp în SUA, iar eu rămăsesem... de capul meu! şi iată că mi s-a ivit posibilitatea să particip la nişte recitaluri. Să dansez.
Ceea ce am şi făcut. «Pe rupte». Pe versuri de mari poeți, spuse de imenşi actori... într-o serie de evenimente de poezie puse în scenă, la Sala Radio, de Elena Negreanu. Atunci am gustat pentru prima oară, în mod «profesionist», ce este libertatea. O libertate de creație care, pe deasupra, era şi super-bine primită de către un public extrem de «special»”. (Gigi Căciuleanu)
Producător spectacol: Radio România Cultural
Coproducători: Teatrul Național din Bucureşti/Fundația ArtProduction
Cu sprijinul: JTI