x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru “Ideo Ideis”... Şi tot cu Marcel Iureş

“Ideo Ideis”... Şi tot cu Marcel Iureş

de Maria Sârbu    |    13 Aug 2014   •   19:30
“Ideo Ideis”... Şi tot cu Marcel Iureş
Între 18 şi 26 august se desfăşoară Festivalul Naţional de Teatru Tânăr. La Alexandria!
Festivalul Naţional de Teatru Tânăr “Ideo Ideis” a pus oraşul Alexandria pe harta culturală a ţării. Încă de la început (au trecut nouă ani), echipa, tânără de altfel, ajutată, desigur cu idei, de persoane mature, şi-a propus să construiască “o casă”, un loc al “întâlnirilor fericite care modelează oameni”. Şi acest loc are un nume inconfundabil: “Ideo Ideis”!

În acest an, festivalul se desfăşoară în perioada 18-26 august. Luni e deschiderea! Miercuri, 13 august, la Godot Cafe-Teatru, membri ai echipei, cărora le-au fost alături actorul Marcel Iureş (preşedinte de onoare al festivalului) şi realizatorul tv Cătălin Ştefănescu (până acum jurat, dar din acest an mentor “Ideo Ideis”), au organizat o conferinţă de presă, vorbind, însoţiţi parcă de bucuria gândului împlinit, despre “Ideo Ideis” cu nr. 9.

Mai întâi, s-a făcut aluzie, în mod alegoric, la “familie”, în centru fiind campania “Tu când mai ajungi pe-acasă?”. Dar s-a desprins un lucru important, căruia trebuie să îi acorde atenţie şi forurile cele mai înalte ale ţării: a IX-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr “Ideo Ideis” din Alexandria “duce mai departe procesul de educaţie alternativă printr-o analogie cu noţiunea de familie”. Da, campania de comunicare pune accent pe educaţia prin teatru, prin artă. La acest festival se comunică, se leagă prietenii frumoase. Participanţii – liceeni din toată ţara – îşi pun întrebări şi chiar pot afla răspunsuri la multe întrebări.  Vreo 4.000 de tineri au trecut prin procesul acesta de educaţie alternativă prin teatru, ceea ce e un lucru formidabil. Participarea la festival i-a făcut pe unii elevi să aleagă să meargă pe calea artei spectacolului, pe alţii să înţeleagă că nu vor putea face această meserie, astfel ajutându-i în a alege ce e mai bine pentru ei. Şi pentru unii, şi pentru alţii, “Ideo Ideis” a fost un suport substanţial în formarea, în consolidarea intelectului lor. I-a ajutat să crească, să se maturizeze! I-a modelat! E un rezultat frumos al Festivalului “Ideo Ideis”, axat pe... şcoală.

Din acest an, secţiunea Competiţie, adresată trupelor de liceeni selectate în festival, se va numi “Spectacole de Teatru Tânăr”. Deci, fără concurenţă! Vor fi nouă trupe din ţară şi una din Alexandria. Dar publicul va avea parte şi de 14 spectacole “profesioniste”.

La conferinţă, Marcel Iureş i-a asigurat pe tinerii organizatori că rămâne alături de ei. La actuala ediţie, actorul va fi şi pe scena festivalului, cu spectacolul Teatrului ACT “Păi despre ce vorbim noi aici, domnule?”.

Nu vor lipsi, de asemenea, atelierele de teatru tânăr şi de măiestrie, Cinemateca Târzie, Seara Povestitorilor, masterclass-urile “Ideo Ideis”, alte evenimente care să atragă comunitatea, precum proiecţii de film ale Caravanei TIFF, spectacolele de stradă, ateliere de dezvoltare personală pentru copii şi părinţi, reprezentaţii la “Terasa Conciato” – spaţiul inaugurat anul trecut ca scenă de debut pentru studenţi şi absolvenţi ai facultăţilor de teatru.

Vor fi prezenţi la festival, în calitate de mentori în primul rând, cunoscuţi actori de teatru, dar şi cineaşti.

“Ideo Ideis”, devenit un fenomen, este organizat de  Asociaţia Culturală “TETA”.

×