x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Industria de teatru: punct de pornire?

Industria de teatru: punct de pornire?

de Maria Sârbu    |    10 Mai 2012   •   15:20
Industria de teatru: punct de pornire?

La Timisoara are loc Festivalul European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Romanesti, numit pe scurt FEST-FDR. Este organizat de Teatrul National, institutie care si-a propus, prin acest amplu eveniment, sa apropie Timisoara de “un oras de referinta pentru Europa artelor'. S-a ambitionat, in acest scop, o echipa mica, dar ferma in actiunile sale.

Tinand cont de intalnirea dintre culturi in acest oras din vestul Romaniei, cei implicati au stiut sa contruiasca un spatiu al dialogului. In acest an, festivalul, care se desfasoara in perioada 5-13 mai, este un prilej pentru comunitate, in primul rand, de a vedea spectacole realizate in Franta, Spania, Japonia, Ungaria, Polonia, Cehia si desigur in Romania. In cele noua zile de festival, au fost programate aproximativ 35 de reprezentatii, cu participarea a peste o suta de artisti. Sunt opt sectiuni de spectacol, intitulate astfel: “FDR', “clasicOЯama', “Story Theatre', “Europe on Stage', “Outdoor', “CND', “Teatrul si Comunitatea', “Guest Show'.

Diversitate in week-end

Pana acum, au avut loc nu numai spectacole, ci si workshop-uri, ateliere de arta actorului, dezbateri si lansari de carte de teatru. La acest sfarsit de saptamana, evenimentele se precipita. Atentia specialistilor se va indrepta vineri, bunaoara, spre dezbaterea cu tema “Fenomenul spectacologic romanesc in context european', la care vor participa, oameni de teatru din strainatate. O alta dezbatere, destul de importanta la ora actuala, “Scolile romanesti de teatru in dialog', se va desfasura duminica. Printre spectacolele ce urmeaza sa fie prezentate amintim: “Amalia respira adanc' de Alina Nelega, productie a Teatrului Municipal Decin din Cehia (sectiunea FDR), “Orchestra Titanic' de Hristo Boytcev, regia Alexander Hausvater, de la Teatrul “Ioan Slavici' din Arad (sectiunea “Europe on Stage'), “Capra cu trei iezi – Un studiu gastronomic', dupa Ion Creanga, regia Alexandru Dabija, o montare a Teatrului ACT din Bucuresti (sectiunea Story Theatre). Organizatorii au invitat, pentru inchiderea acestui festival, cel mai nou spectacol al lui Silviu Purcarete, “O furtuna', dupa Shakespeare, creat la Teatrul National din Craiova (sectiunea “Europe on Stage).

Fabrica de decoruri

Ziua de 12 mai se doreste a fi o zi insemnata in istoria Teatrului National din Timisoara. Si cu siguranta va fi! Pentru ca va avea loc un eveniment cu totul deosebit: inaugurarea Fabricii de decoruri a Teatrului National din Timisoara. Conducerii Nationalului ii place sa spuna ca este vorba despre “punctul de pornire a industriei romanesti de teatru'. Fabrica, construita in Parcul Industrial Freidorf pe terenul dat in concesiune de Primaria Municipiului Timisoara, reprezinta un proiect-pilot finantat integral de Ministerul Culturii. Aceasta intreprindere industriala s-a inaltat “pe principii de eficientizare dupa modelul marilor teatre europene - Teatrul Odeon din Paris, Teatrul National din Budapesta, Piccolo Teatro din Milano etc'. Potrivit aceleiasi directiuni a teatrului, Timisoara are toate premisele sa devina un centru important pentru industria de teatru din euroregiunea DKMT (Serbia si Ungaria). Astfel a aparut o linie profesionala de productie si asamblare a decorurilor de teatru, proiectata in asa fel incat sa raspunda atat necesitatilor interne, cat si solicitarilor altor institutii de artele spectacolului din Romania si din spatiul transfrontalier.

Demersurile pentru proiect au inceput in 2007. S-a obtinut un hectar de teren, iar lucrarile de constructie au inceput in toamna anului 2010. Hala principala, cea de productie, are 2.500 mp, iar hala de depozitare ocupa 1.500 mp. Prin concentrarea tuturor atelierelor de productie, Fabrica de decoruri are scopul de a optimiza conditiile de lucru, de a reduce considerabil timpul de productie al spectacolelor, respectiv o reducere o costurilor materiale si umane. Totodata, se va elibera un spatiu important in centrul istoric al orasului (circa 40% din Palatul Culturii). E un lucru exceptional, spun multi manageri de teatru si specialisti in domeniul artelor spectacolului.

×