x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La Palatul Béhague din Paris, nopţi cu teatru românesc

La Palatul Béhague din Paris, nopţi cu teatru românesc

de Maria Sârbu    |    11 Sep 2011   •   21:00
La Palatul Béhague din Paris, nopţi cu teatru românesc

Un festival de teatru romanesc intr-un palat din Paris poate avea mai multe rosturi. Pentru ca ne referim la un eveniment in care sunt implicati in cea mai mare parte oameni de teatru tineri din Romania ar insemna ca se doreste, si este necesar, a promova arta lor in afara tari, tine­rii creatori fiind intr-un fel catalogati "noul val" al teatrului romanesc. Apoi, daca e vorba despre capitala Frantei, acolo statul roman are un palat – Palatul Béhague (sediul Ambasadei tarii noastre), un splendid imobil pe care Romania l-a cumparat in 1939. In acest palat exista o sala pentru artele spectacolului – Sala Bizantina de teatru (dosita de ochii lumii in socialism) si trebuie adusa la cunostinta publicului francez. Astfel se pun in valoare atat spatiul, cat si arta romaneasca, acolo, la Paris.

Festivalul "Nopti teatrale la Palatul Béhague: noul val al teatrului romanesc" ("Nuits théatrale au Palais de Béhague: la nouvelle vague du théatre roumain en festival à Paris"), organizat de Institutul Cultural Roman de la Paris, cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Franta, are loc intre 22 si 30 septembrie, in spatiul amintit, si se desfasoara in cadrul celei de-a X-a editii a Saptamanii culturilor straine la Paris. Un alt scop al organizatorilor privind evenimentul este de a "stimula" colaborarea intre "profesionistii" de teatru francezi si romani. De aceea, au fost selectate sase spectacole rea­lizate fie de regizori ai noilor generatii de actori, fie cu actori tineri, iar doua productii apartin unor "tinere companii de teatru franco-romane". Pentru cunoscatorii fenomenului teatral, redam anuntul facut de ICR Paris, cineva "jucandu-se" frumos cu titlurile din program: "«Declar pe proprie raspundere»… ca va exista o… «Furtuna»… pe «9 grade la Paris»… cu… «Jocuri in curtea din spate», «Mode d'emploi»… sau «Avant-hier. Après-demain»… pe scena Salii Bizantine a Palatului Béhague". Mie mi-a placut. Prin urmare, lumea este asteptata sa vada spectacolele: "Mode d'emploi" de Alexandra Badea, o productie a companiei romano-franceze "Europe’artès" (Alexandra Badea fiind aici autor si regizor); "9 grade la Paris" de Peter Kerek (Teatrul Act); "Jocuri in curtea din spate" de Edna Mazya, regia Bobi Pricop (o productie a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica); "Furtuna" de Shakespeare, in directia de scena a lui Victor Ioan Frunza (Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Balcescu"); "Declar pe proprie raspundere" de Alina ªerban, regia David Schwartz (Teatrul Luni de la Green Hours). Al saselea titlu se inscrie in program ca spectacol-lectura: "Avant-hier. Après-demain (nouvelles du futur)" de Gianina Carbunariu (Compagnie 28, o productie Eugen Jebeleanu si Yann Verburgh) si tine de lansarea, in cadrul aceluiasi eveniment, a catii Gianinei Carbunariu "Avant, hier, après demain", aparuta la Editions l'Espace d'un instant. Atat spectacolul-lectura, cat si lansarea volumului vor avea loc la ICR Paris.

Spectacolele din Romania se vor juca in romaneste evident si vor fi subtitrate in franceza, iar "Mode d’emploi" si "Avant-hier. Après-demain" vor fi doar in limba franceza.

Mai putin cunoscut astazi de francezi, Palatul Béhague este considerat de presa pariziana "o bijuterie", care isi arata "misterul splendorii sale". Debutul evenimentelor culturale din ciclul "Nopti…", a debutat anul trecut cu "Nopti clasice la Palatul Béhague", atunci participand muzicieni precum Sarah Nemtanu, Jean-Claude Pennetier, Richard Galliano, Qvartetul Enescu. In acest an, in iunie, s-au desfasurat "Nopti baroce la Palatul Béhague", pe scena urcand Montserrat Figueras si Jordi Savall, alaturi de La Follia, Les Talens Lyriques, Balkan Baroque Band. Sala Bizantina are 250 de locuri si de fiecare data a fost plina, spun organizatorii evenimentelor din ciclul "Nopti…" la palat.

×