x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La Sibiu, artele înving capriciile vremii. Un week-end marcat de teatru, dans, muzică, lecturi, discuţii

La Sibiu, artele înving capriciile vremii. Un week-end marcat de teatru, dans, muzică, lecturi, discuţii

de Maria Sârbu    |    09 Iun 2013   •   16:58
La Sibiu, artele înving capriciile vremii. Un week-end marcat de teatru, dans, muzică, lecturi, discuţii
Sursa foto: Paul Baila

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), care a început vineri, 7 iunie, învinge capriciile vremii din această superbă zonă de munte. În primele trei zile, de dimineaţă până târziu în noapte, artişti din multe ţări au atras publicul. Sălile, pline la orice oră! Un târg de carte (Strada Cărţii) e împlântat în inima cetăţii. Expoziţii felurite: în galerii, pe ziduri, în încăperi special amenajate! Pe Bulevardul pietonal, în Piaţa Mare, în Piaţa Mică, atracţia a fost şi rămâne spectacolul de stradă. Atunci când rafale de ploaie iau prin surprindere, lumea se adăposteşte la terase, deschise la fiecare pas. Iar când soarele răzbate, mii de paşi din nou pe caldarâm! Peste tot, o lume relaxată. De fapt, e o stare normală, de care noi nu încetăm să ne minunăm.

La ce a reacţionat, pe stradă şi în pieţe, publicul în primul week-end? La Marşul picioroangelor şi Fanfara Regală din Merchtem (Belgia), la Fanfara şi graţioasele majorete din Stara Wies (Polonia), la Orchestra veselă La Racchia din Vejano (Italia), la “Odiseea” Teatrului Titanic din Germania, la “Invazia extraterestră” (Slovenia), la spectacolul “Un tramvai numit Popescu”, prezentat în tramvaiul Sibiu-Răşinari (o producţie a Teatrului Naţional din Sibiu, solicitată de public la fiecare ediţie a FITS), dar şi la multe alte evenimente stradale sau din alte spaţii neconvenţionale precum Cetatea Cisnădioara, “acaparată” de francezi cu “Farsa Jupânului Panthelin”, Hala Balanţa, unde “Faust”-ul lui Silviu Purcărete înghesuie mereu multă lume. Multă lume şi la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde în prima zi a impresionat publicul compania germană “Sasha Waltz & Guests”. Arta spectacolului japonez la Sibiu trezeşte din nou interesul spectatorilor.

O montare aşteptată a fost programată duminică: “Divina Comedie”, în regia celebrului creator lituanian Eimuntas Nekroşius (durata: 4 ore şi 30 de minute), la concurenţă cu “Platonov”, spectacol regizat de Alexandru Dabija (Naţionalul sibian). Duminică au mai acaparat sălile de spectacol britanicii de la “Cheek by Jowl”, mexicanii de la “Tapioca Inn”, spaniolii de la “Rocio Molina”. Celebrul regizor, scenarist şi dramaturg rus Ivan Vîrîpaev şi-a prezentat două filme (o incursiune în lumea artelor spectacolului), fiind invitat apoi la prezentarea montării cu piesa sa “Iluzii”, în regia lui Cristi Juncu (Teatrul Act şi Asociaţia Catharsis). Vîrîpaev şi-a adus la Sibiu propriul spectacol cu “Iluzii”, programat luni seara (Teatrul Praktika din Rusia). Au fost multe alte montări în primele trei zile ale FITS.

În plus, s-a dat o mare importanţă conferinţelor susţinute de personalităţi marcante ale lumii teatrale internaţionale, dialogurilor, lansărilor de carte. Sâmbătă, bunăoară, festivalul a lansat Antologia pieselor prezentate în secţiunea “Spectacole-lectură”, apărută la “Nemira”, antologia de texte “Dialog” alcătuită de Ion M. Tomuş (Dialog este tema ediţiei 2013 a festivalului), şi volumul “Romeo şi Julieta” (textul bilingv al spectacolului cu acelaşi titlu realizat de CAVAS – Centrul de cercetări avansate în artele spectacolului, traducerea în română aparţinând Ancăi Tomuş).

În weekend au fost vernisate şi expoziţii de costume de teatru, lucrările aparţinând Doinei Levintza (la Primăria Municipiului Sibiu - Centrul de Informare Turistică), Liei Manţoc (Mojo Cafe Sibiu) şi lui Dragoş Buhagiar (Sala cu Frescă).

Printre evenimentele programate luni se numără dialogul între eseistul şi criticul George Banu şi Bernard Faivre D’Arcier, influentă personalitate a culturii franceze (director al Festivalului de la Avignon în două rânduri, 1974-1984,1993-2003, şi preşedintele Bienalei de la Lyon), cei doi urmând să discute despre “Viitorul festivalurilor în Europa”, dar şi dialogul dintre criticul Octavian Saiu şi Ivan Vîrîpaev, care vor aborda tema: “Ce înseamnă contemporaneitatea în teatru?”. Şi din nou spectacole aduse din diferite părţi ale lumii!


×