x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Mitică Popescu, urmărit de securitate. Întâmplarea stupidă care l-a aruncat în tenebrele închisorilor comuniste

Mitică Popescu, urmărit de securitate. Întâmplarea stupidă care l-a aruncat în tenebrele închisorilor comuniste

de Redacția Jurnalul    |    04 Ian 2023   •   12:40
Mitică Popescu, urmărit de securitate. Întâmplarea stupidă care l-a aruncat în tenebrele închisorilor comuniste
Sursa foto: facebook

Puțini știu că, în timpul perioadei comuniste, regretatul actor Mitică Popescu a avut de suferit din cauza opresiunii politice. O întâmplare, pe cât de stupidă, pe atât de îngrozitoare, i-a adus la ușă pe temuții securiști.

În acele vremuri întunecate, când drepturile și libertățile cetățenilor erau călcate în picioare, când fiecare cuvânt sau gest era atent supravegheat și analizat, iar procesele în instanță erau doar de fațată, oamenii ajungeau în închisoare fără să știe prea bine de ce. 

N-a scăpat nici Mitică Popescu. În vremea studenției sale, talentatul actor s-a trezit în spatele gratiilor printr-o întâmplare, pe cât de stupidă, pe atât de incredibilă astăzi. În timp ce se afla la o petrecere la unui vecin, el a spus un banc anticomunist. Deși acestea au devenit normale în anii 80, nu același lucru se întâmpla în 1958. Totodată, alți invitați au povestit cum vor să emigreze în America, mirajul românilor din pereioada Cortinei de Fier. 

Dar Mitică Popescu nu a dat prea mare importanță acestor discuții purtate la un pahar de vin, schițând doar un zâmbet. Nu știa atunci că o simplă mimică a feței te poate arunca direct în închisoare. Nici nu-i trecea prin cap că va fi condamnat pentru refuzul de a-i turna la securitate pe tinerii care visau să ajungă peste ocean. Dar ce era mai rău s-a întâmplat. Actorul s-a trezit în miezul nopții cu lucrători ai securității la ușă și a fost condamnat rapid la 3 ani de detenție. 

“Niciodată nu mi-a trecut prin minte să părăsesc ţara, iar turnătoria nu-mi stă în caracter”, a spus acesta despre întâmplarea incredibilă care era să-i distrugă viața. 

A fost mutat succesiv de la Jilava în colonia penitenciară Periprava și în cea de la Sacia, în Balta Brăilei. Deținuții erau înfometați, bătuți, ținuți în frig. Mulți mureau de foame și boli. La Periprava, Mitică Popescu n-a vorbit niciodată cu maiorul Ficior, comandantul torționar al pușcăriei.  În Balta Brăilei a muncit alături de ceilalţi deţinuţi la diguri şi canale, unde mulți se îmbolnăveau de tifos iar apa se bea direct din Dunăre. 

După ce a ieșit din închisoare, actorul nu a vorbit mult timp despre întâmplarea tragică prin care a trecut din cauza fricii. Era urmărit în continuare de securitate. Însă nu s-a lăsat doborât. Era tânăr și avea toată viața în față. A fost ajutat atunci de celebrul actor Radu Beligan și de cea care avea să-i devină soție, actrița Leopoldina Bălănuță. Așa a dat Mitică Popescu examen din nou la Institutul de Teatru și Film și a devenit una dintre stelele teatrului și filmului românesc. Iar dincolo de scenă, găseai un Mitică Popescu blajin și modest.

 

×