Biletele sunt disponibile pe: https://eventbook.ro/theater/bilete-lost-movement.
Din 2016, Nana Biakova s-a dedicat explorării și practicii dansului Butoh – o formă avangardistă de dans japonez, care a apărut după cel de-al Doilea Război Mondial, numit adesea „dansul celor morți”. Explorând această formă profundă de artă, Nana a lucrat de-a lungul timpului cu maeștri Butoh din Japonia, studiind complexitatea dansului, în special la Keio University Art Archive din Tokyo.
Pentru a crea LOST MOVEMENT, artista s-a întors în Nikolaevul său natal – un oraș-port definit de mișcare și care încearcă să-și găsească ritmul, condamnat acum la un fel de încremenire forțată, fără viața maritimă sau zumzetul vieții cotidiene de acum câțiva ani. În Nikolaevul de azi, obiectele rămân încremenite sau temporar nefolosite: fie că sunt vapoare, macarale, poduri mobile sau obiecte din apartamentul Nanei - rămas gol în timpul unui război care pare că nu se mai termină.
„Experiența mea în dans provine din filozofia japoneză a mișcării experimentale și de avangardă, care poate arăta complet diferit de ceea ce înseamnă dansul contemporan în Europa. Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o studiind dansul Butoh este faptul că, în vremuri de criză și incertitudine, este esențial să te miști. Vei descoperi mai multe lucruri importante atunci când te afli în mișcare, decât atunci când stai pe loc.”, subliniază artista Nana Biakova.
La finalul performance-ului prezentat în premieră pe 29 aprilie, în cadrul programului creart / Teatrelli „Spectacole independente în premieră”, spectatorii vor putea intra în dialog cu artista ucraineană. La discuție va participa și coregraful Cosmin Manolescu, directorul Fundației Gabriela Tudor.
Performance-ul Lost Movement a fost creat în Ucraina, în cadrul programului Antonin Artaud Fellowship, un program fondat la Kyiv în 2022 de Proto Produkciia și Opera Aperta Laboratory – inițiativă pe termen lung care are misiunea de a revigora artele performative în Ucraina. Producția este prezentată în cadrul programului Fellowship Antonin Artaud și este co-organizată de Fundația Gabriela Tudor din București, cu suportul financiar al programului House of Europe.