x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Premiile „VedeTEatru”.

Premiile „VedeTEatru”.

de Maria Sârbu    |    23 Mai 2011   •   21:00
Premiile „VedeTEatru”.

Gala “VedeTEatru', organizata, sub forma unui festival, la Buzau de Teatrul “George Ciprian' - o instututie de proiecte infiintata cu 16 ani in urma, i-a purtat noroc tinerei Raluca Vermesan, care a obtinut sambata seara Premiul pentru cea mai buna actrita la sectiunea oficiala. Prestanta scenica a interpretei in spectacolul “Aproape perfecta (Fat Pig)', o productie Asociatia Catharsis – Teatrul ACT, regizata de Cristi Juncu pe textul lui Neil LaBute, i-a impresionat pe membrii juriului, dar si pe spectatorii veniti la cele doua reprezentatii jucate in doua spatii: Sala Teatrului si Cafeneaua Artistilor. Este primul ei rol principal intr-un spectacol si, se poate spune, chiar debutul pe scena profesionista, caci a fost distribuita mai inainte doar in 'Opera de trei parale' (Teatrul Nottara), intr-un rol mic – al uneia dintre 'fete'.

In “Aproape perfecta (Fat Pig)', Raluca Vermesan este aproape perfecta: o adevarata revelatie, alaturi de Andi Vasluianu si Tudor Aaron Istodor, acestia interpretand acelasi rol (primul jucand in reprezentatia de la Cafenea, iar cel de-al doilea in cea de pe scena Teatrului “George Ciprian'). Din distributie fac parte, de asemenea, Vlad Zamfirescu si Irina Velcescu.

Premiul pentru cel mai bun spectacol prezentat la gala l-a primit Teatrul Nottara, pentru “Metoda' de Jordi Galceran, in regia lui Theodor Cristian Popescu. Cei patru actori - Adrian Vancica, Alexandru Jitea, Gabriel Rauta si Cerasela Iosifescu – au fost la aceeasi inaltime, ca la premiera.

Pentru interpretare masculina, premiul a fost acordat lui Marius Florea Vizante (“Elling', regia Vlad Massaci – Teatrul de Comedie). In spectacol joaca si Sandu Pop, Mihaela Macelaru si Serban Georgevici.

Vedete de teatru la acest festival au fost multe. Publicul din Buzau este avid dupa artisti cunoscuti. Stiu sa faca distinctia intre o adevarata vedeta (vedeta egal valoare) si asa numita vedeta, devenita cunoscuta pentru cu totul alte abilitati decat cele artistice. La cele opt editii ale festivalului, buzoienii au vazut multe dintre spectacolele de buna calitate ale teatrelor din Bucuresti, cu actori mari, cu actori talentati. Astfel au fost aplaudati si actori care joaca in productii ale Teatrului Odeon, Teatrului de Luni, Centrului Cultural pentru UNESCO “Nicolae Balcescu' din Bucuresti. In cadrul Galei 'VedeTEatru' a avut loc si o premiera, evident comedie, caci tema actualei editii a fost comedia: 'Vacanta in Guadelupa' de Pierre Sauvil si Eric Assous, regia Diana Lupescu (Teatrul Nottara si Teatrul 'George Ciprian').

Conducerea teatrului (director Marinela Tepus) tine cont, ca si predecesorul sau (Razvan Ioan Dinca), de formarea publicului, nelipsind in festival sectiunea “Vedeta de maine', cu spectacole studentesti sau ale unor echipe tinere din teatrul independent, jucate in club unde vin foarte multi tineri. Au fost prezentate creatii realizate la UNATC. Si aceasta este o sectiune competitiva, acordandu-se doua premii pentru: interpretare feminina si interpretare masculina, castigatorii fiind Ioana Manciu (“Jocuri in curtea din spate') si respectiv Eugeniu Cozma (“Pygmalion').

Atentia Teatrului “George Ciprian' este tintita si asupra publicului format din elevi. Ca sectiune aparte in cadrul galei “VedeTEatru' a fost Festivalul de Teatru pentru Elevi, intitulat “Cu teatrul la... Cap (editia a VI-a), coordonat de Marinela Tepus si de profesorii Paula Mihai si Adrian Constantin. Proiectul apartine Inspectoratului Scolar Judetean Buzau si este organizat impreuna cu Teatrul “George Ciprian', in parteneriat cu Liceul de Arta “Margareta Sterian'. Castigatorii acestei editii, la interpretare, sunt elevii Ana Maria Putinica (Liceul Teoretic “Alexandru Marghiloman'), Florentin Ilie (Colegiul Economic), Ana-Maria Onea (Liceul cu program sportiv “Iolanda Balas-Soter'), Anca Ghican (Grupul Scolar Tehnic Nehoiu, Mihai Besliu si Iulian Sandu (Liceul Alexandru Vlahuta din Ramnicu-Sarat). Grupul Scolar Tehnic Nehoiu a obtinut Premiul pentru cel mai bun spectacol, iar Liceul cu program sportiv “Iolanda Balas-Soter' - Premiul pentru regie. De remarcat si ingeniozitatea elevilor in domeniul scenografiei: cei de la Liceul Teoretic “Alexandru Marghiloman' au facut cel mai bun decor, iar cei de la Grupul Scolar Tehnic Nehoiu cele mai bune costume.

Concurentii nu invata la un liceu de arta, desi au fost si spectacole realizate de elevi din invatamantul liceal vocational, din Bucuresti, Braila si Buzau. Dar incercarea de a se apropia de arta spectacolului este laudabila. De la un an la altul se vede pasiunea tot mai vie pentru teatru a acestor copii. Si nici nu intentioneaza sa devina actori, regizori sau scenografi, ci simplu – spectatori.

×
Subiecte în articol: teatru