x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru "Romeo şi Julieta" se joacă în parc

"Romeo şi Julieta" se joacă în parc

de Maria Sârbu    |    30 Iun 2010   •   00:00
"Romeo şi Julieta" se joacă în parc

Naţionalul timişorean încheie sta­giunea, la mijlocul lunii iulie, într-un cadru inedit



Multe teatre îşi încheie stagiunea 2009-2010 în luna iunie. Unele des­chid în această perioadă stagiunea es­ti­vală. Teatrul Naţional din Ti­mi­şoa­ra însă vine la mijlocul lunii iulie cu noi proiecte atât în sală, cât şi în aer liber.

Mai întâi, pe data de 14 iulie, la Studio 5 - o sală mică inaugurată în primăvară în sediul Palatului Culturii -, va avea loc premiera cu "Iaacovi şi Leidental" de Hanoch Levin, în regia Mihaelei Lichiardopol.

Apoi, la 17 iulie, Naţionalul lansează pri­mul său proiect de teatru în aer liber, programând ultima reprezentaţie din sta­giune cu "Romeo şi Julieta" de Shakespeare, în regia macedoneanu­lui Rahim Burhan.

Spectacolul, care a avut premiera de curând, se va juca, de la ora 22:00, în parcul în care se găseşte Sala 2 a Naţionalului (fostul manej imperial), accesul publicului fiind liber. Să sperăm că vremea va ţine cu artiştii şi cu spectatorii.

Pentru 18 iulie se pregăteşte spectacolul-eveniment de închidere a stagiunii, o creaţie scenică semnată de Alexandru Dabija (regia) şi Helmut Sturmer (scenografia). Este textul lui Roland Schimmelpfennig, cu titlul tradus în româneşte "Vizită la tata", însă spectacolul se va juca cu altă denumire. Premiera va avea loc în minunata Sală 2 de la ora 19:00.

"Iaacovi şi Leidental" este po­ves­tea comică a unor oameni "care în­cear­că din răsputeri să umple golul exis­tenţial din vieţile lor secate de emo­ţie", se arată pe site-ul teatrului. Per­sonajele Iaacovi şi Leidental trec prin propria lor existenţă în mod absurd, dar încearcă să condimenteze cotidianul cu sens şi cu un simulacru de iubire.

"Romeo şi Julieta" va im­pre­siona cu siguranţă publicul. Timp de două ore şi zece minute, cei doi îndră­gos­ti­ţi, interpretaţi de Cătălin Ursu şi Dia­nna Praskot, şi "alaiurile" lor formate din actorii Ion Rizea, Colin Bu­zoianu, Victor Manovici, Alecu Reus, Paula Maria Frunzetti şi mulţi alţii - toţi însoţiţi de o or­ches­tră din trei mu­zicieni cântând la violă, fagot şi flaut - vor spune într-un cadru natural povestea nemuritoare a celor doi îndrăgostiţi.

Alexandru Dabija a fost atras de povestea textului autorului german care spune că un tânăr ajunge, în toiul iernii, acasă la tatăl său pe care nu-l mai văzuse. Tatăl, care a îmbătrânit muncind la traducerea "Paradisului pierdut" de John Milton, s-a îndrăgostit de nepoata sa. Soţia lui, Edith, se îndrăgosteşte de fiul nou-venit, care însă preferă, în cel mai concret mod, alte două femei din casă. E o conste­laţie de personaje "pe cât de contem­po­rane pe atât de cehoviene, care compun o suită de schiţe, un calei­doscop de imagini, stări şi sentimente, care conduc la rezolvările cele mai con­tradictorii".
Dabija a ales, pentru interpretarea rolurilor, pe actorii Da­mian Oancea, Colin Buzoianu, Victoria Suchici Codricel, Irene Flamann Cătălina, Claudia Ieremia ş.a.

În stagiunea care se încheie, Naţionalul a avut mari izbânzi. O echi­­pă bine coagulată, condusă de Ada Hausvater, pune în valoare mai mul­te spaţii. Pe lângă Sala Mare, pe care o împarte cu Opera, teatrul are în­cepând cu 2010 minunata Sală 2, cu 250 de locuri. Sala Studio, cu 50 de locuri, rezolvă problema pentru crea­­ţii cu distribuţii mici. A treia sală, ca alternativă, de 100 de locuri, este în curs de a fi deschisă - sinagoga de­sa­­cralizată din cartierul istoric al ora­şu­­lui. Toate aceste spaţii au dotări tehnice de ultimă generaţie. O altă acţiune a echipei Naţionalului, de asemenea, demnă de luat ca model, este demararea construcţiei Fabricii de decoruri.

×
Subiecte în articol: teatru