x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Şcolile de teatru – reuniune la Bucureşti

Şcolile de teatru – reuniune la Bucureşti

de Maria Sârbu    |    25 Iun 2012   •   18:55
Şcolile de teatru – reuniune la Bucureşti

La cateva zile de la incheierea Galei absoventilor UNATC, eveniment la care au fost prezentate mai mult de 40 de productii studentesti, aceasta institutie de invatamant superior a demarat, in parteneriat cu ArCuB, Festivalul Scolilor de Teatru denumit ' Actul I, Scena 1', desfasurat intre 23–30 iunie. Cu prilejul acestuia, la Bucuresti e un fel de reuniune a unsprezece scoli de teatru (zece din Romania si una de la Chisinau), reuniune caracterizata drept 'o platforma de schimburi de idei si experiente, un laborator - un think-tank informal al sistemului de invatamant teatral din Romania'.

De retinut ideea decanului Facultatii de Teatru a UNATC, Nicolae Mandea, idee ce sta la baza festivalului gandit, asa cum suntem informati, nu ca o competitie, ci ca un spatiu menit sa incurajeze colaborarile si networking-ul intre studenti, intre profesori, intre studenti si profesori si nu in ultimul rand intre universitati: 'In 1990, in Romania existau doua scoli superioare de teatru. Astazi in invatamantul universitar sunt 11, prea putine pentru potentialul cultural al tarii, prea multe pentru un sistem inghetat. Oricum, ele formeaza o lume aparte, caracterizata de o polifonie a metodelor si conceptelor pedagogice. Pe aceasta scena incercam sa promovam dialogul si solidaritatea.Festivalul "Actul I, Scena1" este dedicat debutului, primilor pasi: actori, regizori, scenografi. Incercam sa inventam prima scena a acestei piese nescrise: teatrul anilor ce vor veni'.

Daca va supravietui in forma in care a fost gandit, festivalul ar putea da solutii pentru rezolvarea unor probleme legate de invatamantul in domeniul artei teatrale, caci exista destule, dupa cum tot vorbesc multi dintre specialisti. Acesta este structurat pe mai multe sectiuni: spectacole invitate realizate la cele 11 universitati (fiecare aducand un spectacol reprezentativ); master-class-uri; dialoguri si conferinte; ateliere de actorie de film; seara de scurtmetraje; evenimente speciale. Au fost invitati la festival cineastii Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Tudor Giurgiu, actorul Marcel Iures, regizorul de teatru Alexandru Darie, publicistul Cristian Tudor Popescu, realizatorul tv Catalin Stefanescu – unii sustinand ateliere, altii masterclass-uri.

'Evenimentele speciale' de la "Actul I, Scena1" sunt legate de spectacolele 'Familia Tót' de István Örkeny, directia de scena apartinand lui Victor Ioan Frunza (Centrul Cultural pentru UNESCO 'Nicolae Balcescu' din Bucuresti) si 'Arlechino moare?' , desfasurat sub forma de atelier de Antoaneta Cojocaru (Laboratorul de noapte al Teatrului Bulandra).

Interesant pentru cei aproximativ o suta de tineri cuprinsi in acest festival va fi, cu siguranta, conferinta 'Ariane Mnouchkine si Théatre du Soleil', sustinuta de Béatrice Picon-Vallin, directorul Laboratorului de cercetare a artelor spectacolului de la Centrul National de Cercetare Stiintifica (Franta).

Festivalul ' Actul I, Scena 1' este al tinerilor, dar si al celor care vor (si pot sustine) ca arta teatrala romaneasca sa treaca hopul si sa continue marea traditie de acum 40-50 de ani de ani, cand teatrul romanesc reprezenta un tezaur.

×