x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Două spectacole ale TNB se joacă la Chişinău cu “casa închisă”!

Două spectacole ale TNB se joacă la Chişinău cu “casa închisă”!

de Magdalena Popa Buluc    |    28 Mar 2023   •   22:15
Două spectacole ale TNB se joacă la Chişinău cu “casa închisă”!

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti participă şi în această primăvară la proiectul „Teatrul românesc la București, Iași și Chișinău” ajuns la cea de-a 9-a ediţie. În zilele de 28 şi 29 martie, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chişinău se vor prezenta două dintre producţiile recente ale TNB, comedia interbelică Titanic Vals de Tudor Muşatescu şi piesa lui Albert Camus, Cei drepţi.

Inițiat încă din 2014 de Ion Caramitru ca un ”turneu al Unirii”, proiectul care leagă teatrele naționale românești de Teatrul Național ”Mihai Eminescu” de peste Prut a adus și în acest an trupa de la Chișinău pe scena Sălii Studio a TNB, unde a prezentat, în zilele de 21 şi 22 ianuarie 2023, spectacolele CAPCANA după ”Fuga” de Mihail Bulgakov în regia lui Petru Hadârcă şi FRUNZE DE DOR după Ion Druţă, regizat de Alexandru Cozub.

Cerinţa actualei ediţii a Turneului Unirii a fost ca fiecare teatru să prezinte câte o comedie celebră din repertoriul național interbelic și câte un spectacol de o actualitate stringentă din marile texte ale literaturii dramatice.

În seara de 28 martie 2023 (la ora 18.00) pe scena Mare a TNME, Teatrul Național „I. L. Caragiale” București prezintă piesa TITANIC VALS de Tudor Mușatescu, considerată drept cea mai de succes comedie din istoria teatrului românesc (jucată de aproape 100 de ori în stagiunea de debut 1932-1933 pe scena Naționalului bucureștean). O comedie cu dichis, în regia lui Dan Tudor, un prilej extraordinar de a-l reîntâlni pe Dan Puric, într-un veritabil recital actoricesc de virtuozitate interpretativă, în rolul lui Spirache – personaj autentic de un farmec aparte, țesut din umor și tristețe, exuberanță și duioșie. Alături de el, Adela Mărculescu, Amalia Ciolan, Irina Cojar, Alexandra Sălceanu, Afrodita Androne, Oana Constantinescu, Armand Calotă, Lari Giorgescu, Ionuț Toader, Mihai Munteniță, Dragoș Ionescu, Axel Moustache, Daniel Badale, Dan Tudor, într-o „distribuție închegată, bine pusă la punct și potrivită pentru rolurile interpretate, oferind publicului de toate vârstele o nouă întâlnire cu teatrul lui Tudor Mușatescu”, după cum apreciază criticii de specialitate. La succesul montării contribuie din plin scenografii Ștefan Caragiu (decorul), Liliana Cenean (costumele), precum şi coregraful Florin Fieroiu (mișcarea scenică).

Pe 29 martie 2023 (ora 18.00), în aceeaşi sală a Naţionalului din Chişinău, se prezintă piesa CEI DREPŢI de Albert Camus, în regia lui Mihai Măniuţiu. Decorul: Adrian Damian, costumele: Luiza Enescu. Muzica: Mihai Dobre.

„O piesă tulburătoare, cu multiple fațete, care se combină într-un aliaj fascinant: focul și gheața, în aceeași retortă magică a scenei. O piesă despre iubire, despre o dragoste imposibilă. O piesă despre iluziile mistice, otrăvite ale terorismului. O piesă despre pierderea iremediabilă a inocenței. Despre sacrificiu și violență. Despre speranță și catastrofă morală. Despre crima care îi transformă pe „cei drepți” în propriii lor asasini. Despre frumusețe și oroare. Despre felul în care istoria malformează și frânge destine”. Această „lectură” regizorală a atras aprecierea publicului şi a criticilor încă de la prima reprezentaţie, CEI DREPŢI este unul dintre spectacolele TNB care se joacă de fiecare dată cu casa închisă. O distribuţie de zile mari atrage publicul în sală ca un magnet: Marius Manole, Raluca Aprodu, Marius Bodochi, Mirela Oprișor, Maia Morgenstern, Ciprian Nicula.

Ambele spectacole ale Naţionalului bucureştean sunt sold out la această oră şi la Chişinău!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: TNB chisinau casa închisă