x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Spectacolul Tinerii barbari la Festivalul Național de Teatru!

Spectacolul Tinerii barbari la Festivalul Național de Teatru!

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Oct 2023   •   22:15
Spectacolul Tinerii barbari la Festivalul Național de Teatru!

În cadrul celei de-a 33-a ediții a Festivalului Național de Teatru, spectacolul Tinerii barbari pus în scenă de Attila Vidnyánszky jr. va avea două reprezentații. Producția inspirată din viața compozitorilor Béla Bartók și Zoltán Kodály, se va juca pe 28 octombrie, ora 20.30, și pe 29 octombrie, ora 17.00, în Sala Pictură a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București. Spectacolul este o coproducție a Teatrului Maghiar de Stat Cluj și a Teatrului Cetate din Gyula, (Ungaria).

Producția Tinerii barbari a fost distinsă cu numeroase premii și nominalizări; Éva Imre a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal la cea de-a 44-a ediție a Premiilor Breasla Criticilor de Teatru din Ungaria și premiul „Őze Lajos” acordat de Consiliul artistic al Teatrului Cetate din Gyula. De asemenea, Uniunea Teatrală din România (UNITER) a nominalizat-o la categoria Cea mai bună actriță în rol principal.

Spectacolul a fost prezentat în cadrul mai multor festivaluri din străinătate și din țară, cum ar fi: Olimpiada Teatrelor (ediția a X-a), Festivalul Internațional de Teatru Madách Imre (MITEM) de la Budapesta (ediția a XI-a), Festivalul Internațional de Teatru Interferențe (ediția a VIII-a ediție) și Festivalul de Teatru Contemporan „dráMA” din Odorheiu Secuiesc (ediția a XIV-a ediție).

Următoarele reprezentații peste graniță ale producției vor avea loc în perioada 28 noiembrie-1 decembrie, în Sala „Gobbi Hilda” a Teatrului Național din Budapesta.

Din distribuția spectacolului Tinerii barbari fac parte actorii: Csilla Albert, Balázs Bodolai, Loránd Farkas, Zsolt Gedő, Éva Imre, Zsuzsa Tőtszegi, Ervin Szűcs, Lóránd Váta, precum și patru tineri dansatori: Katalin-Bíborka András, Ágnes Lakatos, Nimród-Károly Kacsó, Hunor Vincze-Pistuka.

La realizarea producției își dau concursul: Csaba Csíki (decorul), Zsuzsanna Cs. Kiss (costumele), Dávid Mester (muzica), István Berecz (coregrafia), Emőke Veres (asistent de regie).

Spectacolul este acompaniat de către ansamblul TOKOS: Csongor Attila Tókos, Albert Vajas, Gyula Bálint Szép, Kristóf Szakács, Zsombor Bálint.

Publicul clujean poate vedea spectacolul în datele de 22 noiembrie, 4 și 18 decembrie, ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Foto BIRÓ István

×