x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Tănase (II)

Tănase (II)

de Rodica Mandache    |    05 Mai 2012   •   21:00
Tănase  (II)

Incepe primul razboi mondial, si Constantin Tanase pleaca pe front.

Ramane prietenul si colaboratorul sau Cazimir Belcot. Constantin Tanase sta si joaca la Iasi. Trece timpul. La 40 de ani revine in Bucuresti. Ia parte la o licitatie cu un prieten actor, castiga licitatia si inchiriaza localul de pe Strada Academiei, unde va construi celebrul teatru “Cararbus'. A construit cladirea cu un arhitect Algi Van Saanen, in configuratia unui carabus.

Vara torida. Anul 1912. Tanase face inaugurarea Teatrului “Cararbus', cu balet de 25 de persoane, cu orchestra noua formata din absolventi de Conservator din anul acela.

Primele reviste: Ai gresit adresa, Pana cand, Brambura.

Se casatoreste cu Virginia Tanase. Urmeaza revistele: Colac peste pupaza si Una si buna.

Revistele satirizeaza realitatea imediata cu sarcasm si verva polemica, moravuri, imoralitate, coruptie..

Spectacolele erau de mare calitate. Asa e viata, o celebra revista, avea melodii de Elly Roman, renuntandu-se la excesul de muzica straina.

Urmatoarea tema a viitoarelor reviste a fost “lupta pentru putere a partidelor de guvernamant', monstruoasa coalitie, lupte pentru un os mai mare.

Revista cunoaste un succes fara precedent, iar Constantin Tanase ramane inegalabil in acest sector. Extraordinar manager, organizator, director. O aduce in tara pentru un spectacol grandios pe Josephine Bober.

Urmeaza revistele Ai, dai, n-ai! si Alo! Radio Carabus. Cum in aceasta perioada pleaca la Berlin si face un film, “Visul lui Tanase', care are mare succes, in 1934, in revista Carabus Express lanseaza o bomba: Maria Tanase.

Este sarbatorit la 55 de ani cu surle si fanfare. N. Titulescu este printre invitati si alte mari personalitati ale timpului.

Pe 23 decembrie 1937, in sala Eforiei, are loc premiera comediei “Pofta buna la Carabus', cand izbucneste un puternic incendiu care distruge sala. Nu se sperie si incepe reconstructia “de a doua zi', cum se spune.

Pe 14 ianuarie 1938, sala e in picioare, si toti martorii focului sunt invitati la “Pofta buna la Tanase'. E invitat cu spectacolul la Istanbul, pe malul Bosforului.

In iunie scoate un spectacol cu accente satirice impotriva lui Mussollini si Hitler – “De lemn Tanase'.

In 1939 face un lung turneu in orient: Istanbul, Alexandria, Cairo, Beirut, Tel Aviv. Are un succes nebun. Se ridica cuplul Stroe si Vasilache, care face furori.

In 1940 contacteaza o boala foarte grava si nu mai poate pleca. Se lupta cu boala si se reintoarce cu mare curaj pe scena. Avea doar 60 de ani. Revenirea sa coincide cu regimul dictatorial-legionar Antonescu, care interzice cupletele satirice vehemente, sarcastice, despre politica vremii. Constantin Tanase nu se opreste si critica, admonesteaza guvernul, politica interna si externa, coruptia, lipsa de patriotism.

Razboiul obliga inchiderea portilor Teatrului “Carabus'. Dupa 23 august 1944, cladirea “Carabus' a fost bombardata. Joaca la circ si chiar numeste piesa “Circ la Tanase'.

In 1945, boala sa devine extrem de grava, si-n 29 august moare. Acum odihneste la Cimitirul Bellu. A fost un om mare. Cu simtul responsabilitatii. Mare cetatean. Vedeta uriasa. Curajos, inteligent, puternic. Din pacate, asemenea oameni se nasc greu. Sa nu-l uitam!

Cuplet Ai, n-ai, dai!

Grea e viata, mai, badie,

Pretutindeni saracie,

Birurile se tin scai

Ai... N-ai... Dai!

Bietul roman ca un caine

Fuge, fuge dup-o paine.

Vai de mama lui de trai.

Ai... N-ai... Dai!

Noi parlitii ducem grosul

Tot pe noi cade ponosul

Si platim ca niste frai

Ai... N-ai... Dai!

Tot noi ducem statu-n sale

Fiindca aia cu parale

Cum se-ntampla vezi matale

Ai... N-ai... Dai!!!

Doamne sfinte cel de sus (fragment)

Toate, toate le-am redus.

Am redus bauturica

Am redus si mancarica

Am redus, redus din gros

De-a ajuns pielea pe os.

Ma usuc si ma usuc

Nu mai stiu ce sa reduc

Am redus de tot tutunul

Am redus pan’ si sapunul

Cand vad oala cu smantana

Mestec cate-o saptamana

N-am baut cafea cu lapte

De la 1907

Cand vad puiul la frigare

Nici nu stiu ca-i de mancare

Mestec ca un apucat

Ce tot mesteci, mai, barbate?

Mestec, fa, si inghit adanc,

Sa nu uit ca sa mananc.

×