x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru “Ţarul Ivan”, de cinci ori în două zile, la Teatrul Metropolis

“Ţarul Ivan”, de cinci ori în două zile, la Teatrul Metropolis

de Maria Sârbu    |    14 Mar 2013   •   19:05
“Ţarul Ivan”, de cinci ori în două zile, la Teatrul Metropolis
Sursa foto: unknown

Teatrul Metropolis prezintă sâmbătă şi duminică acelaşi spectacol de cinci ori. Este vorba de “Ţarul Ivan îşi schimbă meseria” de Mihail Bulgakov, în regia lui Gelu Colceag. Pe 16 martie publicul este invitat în sala teatrului din Strada Eminescu la orele 15:00 şi 19:00, iar pe 17 martie  la 11:00, 15:00 şi 19:00. Este un efort pentru actorii din distribuţie, chiar dacă unii sunt câte doi pe acelaşi rol. Totuşi, trupa joacă cu plăcere, de aceea încordarea fizică sau intelectuală nu cred că îi va extenua înainte de sfârşitul ultimei reprezentaţii a acestui week-end.

Este vorba de o comedie scrisă în binecunoscutul stil al lui Bulgakov pe la mijlocul anilor ’30, dar publicată abia în 1965.
Povestea pare simplă. Un inginer din Moscova, pe numele său Nikolai Timofeev, construieşte în apartamentul său maşina timpului. Preocupat de aceasta, nici nu ia în seamă faptul că soţia îl părăseşte pentru altul. El se bucură imens că rămâne singur cu namila de maşină pe care vrea să o pornească, dar deocamdată nu reuşeşte. La el vine administratorul blocului, Ivan Vasilievici, cerându-i să plătească întreţinerea. Inginerul îi spune că nu are bani şi să mai aştepte puţin, încercând să-i vorbească despre maşina sa, care nu porneşte, deşi a făcut totul cum trebuie. La un moment dat, învârte cheia acestei maşinării şi dispare peretele dintre apartamentul său şi al vecinului Şpak în care era un hoţ: Miloslavski. Văzând că invenţia sa a reuşit, inginerul o programează în aşa fel încât deschide portalul epocii ţarului Ivan cel Groaznic – secolul al XVI-lea. Administratorul şi hoţul ajung în trecut, la curtea ţarului, iar Ivan cel Groaznic în Moscova anilor ’20-’30. Conştient de cele întâmplate, Timofeev vrea să remedieze situaţia, numai că a rămas fără cheia care porneşte maşina. Până face o altă cheie, ţarul e nevoit să stea în apartament, iar administratorul să ia locul ţarului Ivan cel Groaznic, la Curte. Peripeţii cu duiumul, şi în trecut, şi în contemporaneitate. Aducând o nouă cheie, inginerul îl trimite pe Ivan cel Groaznic înapoi, în epoca sa, iar pe administrator şi pe hoţ îi aduce în apartamentul blocului.

Asta este ideea primei variante a piesei lui Bulgakov, folosită de regizor în montarea sa. Numai că Gelu Colceag ţine cont şi de a doua variantă a textului, când toată această acţiune e doar visul inginerului, absorbit de munca sa.

Din distribuţia spectacolului fac parte Mircea Rusu/Doru Ana, Radu Gabriel/Vlad Corbeanu, Marius Gâlea, Mariana Dănescu, Diana Cavaliotti, Vlad Logigan, Gabriel Costin, Sergiu Fleshner/Silviu Debu ş.a. Scenografia aparţine Ioanei Pashca.

×