x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Teatrul lui Matei Vișniec

Teatrul lui Matei Vișniec

de Magdalena Popa Buluc 65    |    27 Ian 2022   •   14:16
Teatrul lui Matei Vișniec
Sursa foto: Victor Iemini

Asociația Culturală MetisTeatro, cu patronajul Lazio Unione Italiana Libero Teatro și al Accademia di Romania in Roma, prezintă o serie de șase spectacole de teatru semnate de dramaturgul Matei Vișniec, spectacole ce vor fi prezentate pe scena Teatrului Marconi din Roma în 28 ianuarie – 6 februarie 2022.

O oportunitate de a studia și a aprofunda opera unuia dintre cei mai mari autori contemporani, ale cărui piese sunt traduse și amplu reprezentate la nivel internațional. Va fi, de asemenea, un prilej pentru ca MetisTeatro – asociație ce activează de ani de zile cu rigoare și pasiune în circuitul teatrului de laborator – să reconfirme atenția acordată dramaturgiei contemporane și teatrului lui Matei Vișniec, ceea ce a condus-o să prezinte deja în stagiunile precedente operele autorului român.

Cu această ocazie vor fi puse în scenă, pe 28, 29 și 30 ianuarie, spectacolele Paparazzi, Occident Express, Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal, iar în 4, 5 și 6 februarie spectacolele Richard al III-lea se interzice, Migraaanți sau prea suntem mulți pe această nenorocită de barcă și Despre ștergătoarele de picioare din punctul de vedere al aricilor. Acest ultim text în special (2020) este prezentat în Italia în avanpremieră națională, asociația MetisTeatro având onoarea de a primi textul de la autor, de a-l traduce din limba franceză și de a-l adapta. 

Matei Vișniec, dramaturg, poet și jurnalist român naturalizat francez, a studiat filosofia la Universitatea București și a devenit un membru activ al Generației optzeciștilor, care a lăsat o amprentă pregnantă asupra literaturii române. Așa cum a declarat în mai multe ocazii, crede cu tărie în rezistența culturală și în capacitatea literaturii de a demola totalitarismul. Mai presus de toate, Matei Vișniec consideră că teatrul și poezia pot denunța manipularea prin „idei mari”, precum și spălarea creierului prin ideologie.

Înainte de 1987, Matei Vișniec își făcuse un nume în România cu poezia sa clară, lucidă și amară. Începând cu 1977, a scris teatru; piesele sale au circulat mult în spațiul literar, dar punerea lor în scenă a fost interzisă. În septembrie 1987, Vișniec părăsește România pentru Franța, unde i se acordă azil politic. Începe să scrie în franceză și să colaboreze cu Radio France Internationale. În prezent, piesele sale sunt puse în scenă în mai mult de 20 de țări și sunt o prezență constantă la marile festivaluri teatrale europene. În România, după căderea comunismului, Matei Vișniec a devenit unul dintre autorii cu cele mai multe piese puse în scenă, iar Teatrul Municipal din Suceava îi poartă numele.

×
Subiecte în articol: Matei Vişniec