x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Teatrul se arată a fi bun şi în 2012 (I)

Teatrul se arată a fi bun şi în 2012 (I)

de Maria Sârbu    |    08 Ian 2012   •   21:00
Teatrul se arată a fi bun şi în 2012 (I)

Teatrele isi vor completa repertoriul in acest an cu noi spectacole – unele, in prag de premiera, iar altele aflate in lucru sau pe cale de a fi incepute. Atat in Bucuresti, cat si in orasele din tara lucreaza in momentul de fata regizori de prima mana, precum Silviu Purcarete, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunza sau Radu Afrim.
Astazi va informam despre premierele in teatre din Capitala.

Caragiale din abundenta
In 2012 se implinesc 160 de ani de cand s-a nascut si 100 de ani de cand a murit I.L. Caragiale. E Anul Caragiale, iar teatrele din Bucuresti si din tara si-au propus sa produca, cu acest prilej, spectacole pe texte de Nenea Iancu. Unele institutii au gandit chiar sa aiba in repertoriu Integrala Caragiale. Nationalul din Bucuresti, bu­na­oa­ra, anunta la inceputul actualei sta­giuni ca urmeaza sa regizeze aici spectacole Silviu Purcarete – "Conu Leonida fata cu reactiunea", cu Mari­ana Mihut si Marin Moraru; Horatiu Malaele – "O scrisoare pierduta"; Alexandru Dabija – spectacol pe texte scurte; Radu Afrim – "Napasta". Nationalul include in repertoriul permanent spectacolul "Dor de Eminescu", realizat in coproductie cu UNITER, prima reprezentatie a anului fiind programata la 14 ianuarie (Sala Atelier). Este un recital dedicat poetului Mihai Eminescu, sus­ti­nut de actorul Ion Caramitru, alaturi de care se va afla clarinetistul Aureli­an Octav Popa. In curand va avea loc, la Sala Amfiteatru, premiera cu "Baiatul din ultima banca" de Juan Mayorga, in regia lui Theodor Cristi­an Popescu (scenografia Liliana Cenean si Stefan Caragiu).

La 14 ianuarie, la Teatrul Mic are loc premiera cu "Pensiune completa" de Pierre Chesnot, regia Gelu Colceag (scenografia Bogdan Spataru). In acest proiect, realizat in parteneriat cu ArCuB, rolul principal il detine actorul Cristian Iacob. In februarie este programata premiera cu "Pri­ma­vara la Roma a doamnei Stone", dramatizare de Martin Sherman dupa romanul omonim al lui Tennessee Williams, in regia Lianei Ce­ter­chi. Printre interpreti se numara Da­na Dembinski Medeleanu, Stefan Lu­pu, Petrica Moraru. Va crea un spectacol in calitate de regizor Cla­u­diu Istodor – "Profesiunea doam­nei Warren" de George Bernard Shaw, cu Ilinca Manolache, Mitica Popescu, Maia Morgenstern, Dan Condurache, Tudor Aaron Istodor, Sorin Medeleni. Anul Caragiale va fi marcat la "Mic" de spectacolul "D’ale carnavalului" in regia lui Dragos Galgotiu, scenografia Doina Le­vin­tza. In cel de-al doilea spatiu al teatrului – la "Foarte Mic" – sunt in pre­ga­ti­re cateva titluri, printre care si "Satis­FUCKtion" de Thomas Bernand, regia Theo Herghelegiu.

La "Odeon" (Sala Majestic), in ultima decada a lunii ianuarie va pu­tea fi vazuta montarea "Cand Isadora dansa" de Martin Sherman, in regia si coregrafia lui Razvan Mazilu. Printre interpreti – Maia Morgenstern si Rodica Mandache. Pe aceeasi scena vor lucra spectacole Alexandru Dabija (din scrierile lui Caragiale) si Dragos Galgotiu, care a ales "Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprita" de Bertolt Brecht (decorul Andrei Both, costumele Doina Le­vintza). La Sala Studio a inceput repetitiile Radu Afrim, la "In curand vine timpul" de Line Knutzon, cu Florin Zamfirescu, Dorina Lazar, Rodica Mandache, Virginia Rogin. Premiera va avea loc la sfarsitul lunii februarie. In acelasi spatiu vor fi crea­te alte spectacole, printre care "Ina­in­te sa inceapa", adaptarea si regia Peter Kerek, dupa filmul "Living in Oblivion" de Tom DeCillo. De­co­ru­rile si costumele vor purta semnatura cunoscutului scenograf de film Cristian Niculescu (premiera – in mai).

Teatrul ACT din Calea Victoriei prezinta la 18 ianuarie "Capra cu trei iezi", o creatie scenica regizata de Alexandru Dabija dupa povestea lui Ion Creanga. Rolurile sunt interpretate de Emilia Dobrin, Andi Vasluianu, Constantin Draganescu, Sorin Dobrovici si Mihai Calota.

In februarie, Caragiale va fi adus la rampa la "Nottara". Alexandru Mazgareanu pune in scena piesa "O noapte furtunoasa", cu Gabriel Rauta, Alexandru Mike Gheorghiu, Dan Bordeaianu, Serban Gomoi, Ion Haiduc, Crenguta Hariton si Raluca Vermesan. In martie, Claudiu Goga va realiza "Zeul macelului" de Yasmina Reza. Tot in martie este programata premiera cu "Mult zgomot pentru nimic" de Shakespeare, regia Diana Lupescu. Va lucra la "Nottara", in prima jumatate a anului, un spectacol coupé, Victor Ioan Frunza: "Barbierul din Sevilia & Nunta lui Figaro" de Beaumarchais.

Radu Beligan monteaza la Comedie si Metropolis
Teatrul de Comedie aduce in ia­nuarie in fata publicului spectacolul "Autobahn" de Neil LaBute, in regia lui Mihai Bratila, realizat in coproductie cu ArCuB, iar in februarie, "Spiritul de familie" de Eric Assous, regia Radu Beligan (decor Puiu Antemir, costume Lia Mantoc). Printre interpretii rolurilor se numara Marius Florea Vizante, Lamia Beligan, Dorina Chiriac. Piesa "Zapezile de altadata" de Dumitru Solomon, montata de Mircea Cornisteanu, va vedea lumina rampei, la "Comedie", in luna martie, protagonisti fiind Gabriela Popescu si Sandu Pop.

Radu Beligan lucreaza, ca regizor, un spectacol si la "Metropolis": "Jubileul" de Jean-Marie Chevret (scenografia Puiu Antemir), cu Maia Morgenstern. Pana la sfarsitul acestei stagiuni, Teatrul din Strada Eminescu va aduce in premiera si "Spitalul comunal" de Hristo Boicev, regia Felix Alexa (scenografia Nina Brumusila), in distributie fiind Raz­van Vasilescu, Valentin Uritescu, Adela Marculescu, Marius Ma­no­le, Marius Stanescu. Dan Tudor va monta aici "Gaitele" de Alexandru Kiritescu.
Spiritul lui Caragiale se va simti in aceasta stagiune si la "Bulandra", unde Alexandru Darie va lucra, incepand cu luna ianuarie, "D’ale carnavalului" (scenografia Octavian Neculai), cu premiera la primavara. Titlurile din repertoriu – "Ce pacat ca-i curva", regia Alexandru Darie, si "Lear", regia Andrei Serban, "vor cunoaste transformari si inovari in decor, text si distributie". Proiectele pe anul acesta "presupun" colaborarea cu Andrei Serban, Radu Penciu­lescu, Elie Malka.

ArCuB va produce, pe langa parteneriatele amintite mai sus, spectacolul "Liliom" de Molnár Ferenc, in directia de scena a lui Victor Ioan Frunza. Distinsul creator a avut amabilitatea sa ne anunte si premiera din 15 februarie, cu "Repetitia de seara" de Kiss Csaba, pe care el o pune in scena la CCNB – Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Balcescu", din distributie facand parte Cristian Sofron si Nicoleta Hancu.

● Despre proiectele teatrelor din tara, in ziarul de maine

×
Subiecte în articol: teatru