In numarul de ieri al Jurnalului National anuntam unele proiecte pe 2012 in teatre bucurestene, iar astazi le enumeram pe cele din teatre din tara. O prima trecere in revista a titlurilor si a regizorilor ne demonstreaza ca a doua jumatate a stagiunii 2011-2012 va fi buna.
"Trei surori", la Iasi
Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi prezinta la 14 ianuarie premiera cu piesa "Trei surori" de Cehov, in regia lui Cristian Hadji Culea, scenografia Rodica Arghir. Printre proiecte in pregatire sunt "Opera calicilor" de Vaclav Havel, "Seara doamnelor" de Anthony McCarten si Stephen Sinclair, in regia lui Vitalie Lupascu. Va crea din nou aici Radu Afrim.
Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu anunta cea dintai premiera a anului pentru 12 ianuarie, cu "Eden" de Eugen O’Brien, regia Cristian Juncu. La 29 ianuarie va fi adus la rampa spectacolul "Incurca-i, drace!" dupa Ray Cooney, regia Serban Puiu. La sectia germana va avea loc, pe 31 ianuarie, premiera spectacolului "Shakespeare in 90 de minute" de Adam Long, Daniel Singer si Jess Winfield, regia Daniel Plier. Yasuda Masahiro va pune in scena aici un spectacol dupa un text kabuki, "The Killer Lady and the Hell of Oil", premiera urmand sa aiba loc la vara.
Un eveniment teatral va reprezenta la Sibiu, in primavara acestui an, noua creatie a lui Silviu Purcarete, dupa "Calatoriile lui Gulliver".
Teatrul National din Cluj-Napoca pregateste, la Sala Mare, "D’ale carnavalului" de Caragiale, in regia Monei Marian, cu premiera in 4 februarie. Va urma "Biloxi Blues" de Neil Simon, regia Cristian Nedea (premiera in jurul datei de 20 martie). Regizorul Alexa Visarion va monta la Nationalul clujean "Steaua fara nume" de Mihail Sebastian, scenografia Adriana Grand – premiera in jurul datei de 20 mai. In cadrul programului "Punti peste granite" derulat aici, va fi adus la rampa "Razboiul clovnilor', scenariul si regia Eli Simon (SUA). Premiera va avea loc la 15 mai, la inchiderea stagiunii. In septembrie 2012, teatrul va aduce la rampa "Hamlet" de Shakespeare, regia Roberto Bacci (Italia) si "Idiotul", dramatizare dupa Dostoievski, regia Anna Stigsgaard (Danemarca).
Saptamana Caragiale, in Banie
Silviu Purcarete este in repetitii la Teatrul National din Craiova, cu "Furtuna" de Shakespeare. Anul Caragiale va fi marcat aici cu mai multe titluri. La 15 aprilie va avea premiera "D’ale carnavalului", regia Alexandru Berceanu, iar in iunie "O scrisoare pierduta", regia Mircea Cornisteanu. In repertoriu exista deja alte montari de Cragiale: "O noapte furtunoasa", regia Mircea Cornisteanu, "Conu Leonida fata cu reactiunea", regia Diana Dragos, "Napasta", regia Kincses Elemer. Teatrul va organiza in septembrie "Saptamana Caragiale", in cadrul careia va fi prezentata integrala pieselor marelui autor.
Teatrul National din Timisoara anunta, pana la inchiderea stagiunii curente, mai multe premiere: "M-am hotarat sa devin prost" de Martin Page, regia Antoanela Cornici (26 februarie); "Copenhanga" de Michael Frayn, regia Adrian Tamas (1 martie); "Inainte de pensionare" de Thomas Bernhard, regia Christian Papke (10 martie); "Dumnezeu e un gangster" de Nick Mancuso – one man show Doru Iosif (1 aprilie); "Cloaca" de Maria Goos regia Mihaela Lichiardopol (10 aprilie); "Gaitele" de Al. Kiritescu, regia Ion-Ardeal Ieremia (28 aprilie); "Trenuletul Thomas", regia Mirela Puia (2 iunie); "Oxigen" de Ivan Viripaev, regia Alexandru Mihaescu (28 iunie) si "Viata e vis" de Calderon de la Barca, regia Mihai Maniutiu (30 iunie).
Andrei Serban lucreaza in prezent la un nou spectacol al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca: "Hedda Gabler" de Ibsen, cu premiera in a doua jumatate a lunii ianuarie. Va monta in primavara, pe aceeasi scena, si regizorul Felix Alexa – "Domnisoara Julia" de August Strindberg. Pana la sfarsitul stagiunii vor fi aduse la rampa si "Femeia nisipurilor" de Abe Kobo, regia Mona Marian, si "Nunta perfecta" de Charles Mee, regia Karin Conrood.
Un teatru nou
O premiera pentru 15 ianuarie anunta Teatrul de Arta Deva – institutie foarte tanara. Spectacolul regizat de Horatiu Mihaiu se intituleaza "Inventatorul iubirii" de Gherasim Luca.
Teatrul Tineretului din Piatra-Neamt, care inca nu a revenit acasa, adica in cladirea care se renoveaza, pregateste o serie de productii, prin vecini. Pentru sfarsitul lunii februarie, va fi adus la rampa spectacolul "Vino si vezi-i!", dramatizare dupa Leonid Filatov de Tudor Tabacaru, care va semna si regia. In aprilie va avea premiera "Cu dricul la nunta" de Hanoch Levin, spectacol de Louis Danceanu. O piesa ruseasca, a fratilor Vladimir si Oleg Presniakov, "Inainte de potop" (tragicomedie despre sfarsitul lumii), in regia lui Cristian Ban, va fi adusa la rampa in iunie. Stagiunea 2011-2012 se va incheia la Piatra-Neamt cu "Schite" de Cehov, spectacol creat de Alexandru Dabija.
La 21 ianuarie, va avea loc la Teatrul "Anton Pann" din Ramnicu Valcea "premiera nationala" a spectacolului "Aproape" de John Cariani, regia Cristi Juncu. Pana in iunie vor fi create: "Statuia careia ii miroseau picioarele" – text si regie Iulian Margu; "Visul unei nopti de vara" de Shakespeare, regia Botos Bálint (debut); "Moftul roman No.4", pe texte de I.L. Caragiale, regia Adrian Roman.
Teatrul "Toma Caragiu"' din Ploiesti va avea prima premiera din acest an la 15 martie, cu piesa "Napasta" de Caragiale. Regia va fi semnata de Cristi Juncu, scenografia Cosmin Ardeleanu. Pe 6 aprilie va fi premiera cu un alt Caragiale – "O scrisoare pierduta", in regia lui Lucian Sabados si scenografia Vioricai Petrovici. Teatrul a gandit "un program coerent" dedicat Anului Caragiale. In repertoriu sunt deja productii realizate pe opera caragialiana, printre care si "O noapte furtunoasa", regizata de Sabados si cu care Teatrul "Toma Caragiu" va efectua, in perioada 24-27 februarie, un turneu in Germania (Stuttgart, München si Frankfurt). La 10 aprilie, intra in repetitii Theodor Cristian Popescu, cu un text de Vasili Sigariev: "Vacutele Domnului se intorc pe pamant". Premiera va avea loc la inceputul lui iunie.
Luna ianuarie (data de 28) va fi marcata de Teatrul "Sica Alexandrescu" din Brasov cu premiera "Absint" de Magda Fertacz, in regia lui Claudiu Goga, scenografia Lia Dogaru. Vor mai monta Vlad Zamfirescu, Cristian Hagi Culea, Radu Alexandru Nica.
Teatrul de proiecte "George Ciprian" din Buzau anunta pentru luna martie premiera cu spectacolul "Copiii teribili" de Jean Cocteau, regia Diana Lupescu.
De remarcat ca pe langa proiectele pe care le are in Bucuresti si anuntate in ziarul de ieri, Victor Ioan Frunza incepe repetitiile, pe 17 ianuarie, la spectacolul "Familia Tót" de István Örkény, pe scena Teatrului Municipal din Miercurea Ciuc, acolo unde a mai montat. Premiera va avea loc la 2 martie. Aceasta creatie completeaza spectacolul in limba romana, cu aceeasi piesa, de la Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Balcescu" din Bucuresti – un binom teatral dedicat centenarului Orkeny de anul acesta. Frunza pregateste si "Minunata lume noua" de Aldous Huxley, la Teatrul Figura din Gheorghieni.
"Furtuna", la Craiova
Pentru editia din 2012 a Festivalului International Shakespeare, Teatrul National din Craiova pregateste "Furtuna", la care lucreaza in aceste zile regizorul Silviu Purcarete, avandu-i in echipa pe scenograful Dragos Buhagiar si pe compozitorul Vasile Sirli. Premiera va avea loc la 11 februarie. Distributia ii include pe Ilie Gheorghe, Sorin Leoveanu, Valer Dellakeza, Valentin Mihali s.a. In cadrul Festivalului Shakespeare, spectacolul va fi prezentat vineri, 27 aprilie. La editia trecuta, din 2010, Teatrul din Craiova – gazda acestui important eveniment dedicat operei lui Shakespeare – nu a avut o productie noua. Acum, Silviu Purcarete ii face curiosi pe spectatori, pe critici, pe shakespearologi cu "Furtuna". In 1995, el monta aceeasi piesa la Teatrul Nottingham din Anglia, in care jucase, alaturi de actorii britanici, si Ilie Gheorghe, interpretandu-l pe Caliban. Acum, acest mare actor detine rolul principal in spectacolul de la Craiova.
"Eden", la Sibiu
Regizorul Cristi Juncu a realizat la Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu "Eden", fiind prima premiera anuntata in 2012 – pe 12 ianuarie. Montat la Sala Studio, spectacolul marcheaza cea de-a sasea premiera a acestei stagiuni. "Eden" este expresia metaforica a unui paradis conjugal in destramare. Avand la baza textul omonim al dramaturgului irlandez Eugene O’Brien, tragicomedia ii aduce in prim-plan, asa cum informeaza teatrul, pe actorii Nicu Mihoc si Serenela Muresan, intr-un schimb de monoloage amuzante, a caror realitate devine in final sfasietoare.