x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru TNB, în şantier şi cu spectacolele la zi

TNB, în şantier şi cu spectacolele la zi

de Maria Sârbu    |    14 Sep 2011   •   21:00
TNB, în şantier şi cu spectacolele la zi

La prima conferinta de presa a echipei Teatrului National din Bucuresti (TNB), care a avut loc ieri, prilejuita de noua stagiune, au fost oferite informatii importante referitoare atat la proiectele desfasurate in timpul verii, la cele demarate la acest inceput de sezon 2011-2012, cat si la cele legate de stadiul actual al lucrarilor de reconstructie a cladirii. Anuntul facut, de la bun inceput, de Adriana Popescu, sef Serviciu strategii culturale, comunicare si PR, este urmatorul: "In plina reconstructie, la Teatrul National Bucuresti se joaca in toate salile!". S-a insistat pe aceasta instiintare scrisa, ca lumea sa stie ca, desi teatrul pare pe dinafara inchis, caci este in schele, totusi acti­vitatea institutiei nu se intrerupe si nici nu se va intrerupe pana la sfarsitul lucrarilor, iar publicul este in deplina siguranta. Garantia a oferit-o nu numai directorul TNB, Ion Caramitru, dar si directorul coordonator de la Aedificia Carpati – firma care executa lucrarile de recon­structie, Andrei Ionita.

Stadiul lucrarilor este conform programului, la zi. Aici lucreaza mai mult de 300 de oameni. Pana la sfarsitul anului, fatada cladirii va fi demolata; in subsolul consolidat va aparea, in noiembrie, una dintre cele doua sali noi din acest spatiu. La anul se va lucra in corpul in care se afla Sala Atelier si sala administrata acum de Teatrul National de Opereta "Ion Dacian", care revine Teatrului National. Opereta se va muta, potri­vit lui Ion Caramitru, in luna martie in alt loc, in zona Bibliotecii Na­tio­nale. Cel de-al treilea stadiu al lu­cra­rilor (anul 2013) vizeaza Sala Mare, care va fi transformata. Capacitatea acestei sali se va micsora pana la 900 de locuri. Asa a fost initial. Reamin­tim ca Sala Amfiteatru va disparea. Pe terasa cladirii va fi construit un spatiu pentru spectacole de vara.

Pe perioada lucrarilor, chiar daca unele spectacole vor fi mutate dintr-o sala in alta (cele de la Amfiteatru si Atelier), acestea nu vor suferi, de­oarece "decorurile sunt adap­tabile".

Toata lucrarea costa 48 de mili­oane de euro (fara TVA). La final, cladirea va arata exact asa cum a fost construita initial, avand pe "cap" palaria lui Caragiale.

Dupa ce a fost facuta o frumoasa prezentare a workshop-ului "Aca­demia intineranta Andrei Serban" la Ipotesti de catre Alice Georgescu si Cristiana Gavrila, au fost anuntate de Ilinca Tomoroveanu, director adjunct artistic al TNB, cele mai apropiate premiere. La 15 si 16 octombrie vor fi reprezentatiile pentru presa cu spectacolul "Purificare" de Petr Zelenka, regia Alexandru Mazgareanu (Sala Atelier). Va urma, in noiembrie, la Sala Mare, "Vizita batranei doamne" de Friedrich Dürrenmatt, in regia bulgarului Alexander Morfov. Sunt in repetitii "Omul cu martoaga" de George Ciprian, regia Anca Bradu, si "Baiatul din ultima banca" de Juan Mayorga, regia Theodor Cristian Popescu.

La 25 septembrie va avea loc prima prelegere din cadrul "Conferintele Teatrului National", sustinuta de omul de afaceri si filantropul Nicolae Ratiu (Marea Britanie), tema conferintei fiind "Sanse irosite, sanse folosite".

×