Spectacolul lui Silviu Purcarete "Femeia care si-a pierdut jartierele" de Labiche, o productie a Teatrului de Comedie prezentata doar de doua ori, a generat deschiderea unui nou spatiu de joc ce urmeaza a fi inaugurat la 20 august. E "un teatru al teatrelor", organizat intr-un pavilion de la Romexpo. E o sala de teatru bine dotata, cu peste 400 de locuri, unde se poate juca tot anul.
La fata locului i-am intalnit ieri pe actorii din "Femeia care si-a pierdut jartierele": George Mihaita, Horatiu Malaele si Mihaela Teleoaca – pe acelasi rol e si Dorina Chiriac; ele vor juca alternativ. Erau fascinati de acest loc. In calitatea sa de director al Teatrului de Comedie, George Mihaita gandeste sa organizeze aici o stagiune estivala, cu spectacole care se preteaza spatiului. E o sala tip studio, pe care Romexpo o inchiriaza teatrelor doritoare sa-si prezinte aici productiile. Mihaita, care spune ca acest lucru se datoreaza presedintelui Consiliului de Administratie al Romexpo, Doru Simovici, intentioneaza sa aduca aici si recitalul lui Horatiu Malaele "Sunt un orb" si chiar "Revizorul".
Si Malaele sustine ideea unei stagiuni de vara, pentru ca la spectacole bune lumea vine in orice anotimp. "Inainte, stagiunea se incheia pe 15 mai, pentru ca era foarte cald si, cum spuneau batranii, se-mpute varza-n putinica (…). Acum e aer conditionat in salile de teatru si se poate juca vara", afirma apreciatul actor, exemplificand cu o recenta reprezentatie a spectacolului "Mascariciul", jucat la Teatrul National din Cluj cu sala arhiplina.
"Femeia care si-a pierdut jartierele" va avea in aceasta luna, la "Un teatru al teatrelor", trei reprezentatii, la 20, 23 si 30, incepand cu ora 19:30. Urmeaza sa se puna in vanzare biletele, la Teatrul de Comedie, dar se va deschide o casa si la Romexpo, potrivit lui George Mihaita.
Spectacolul montat de Silviu Purcarete este o reluare a montarii sale de la Teatrul din Limoges (Franta) si in care Malaele a jucat in limba franceza. Prima reprezentatie a spectacolului de la "Comedie" a avut loc anul trecut, la Festivalul de Teatru de la Sibiu, dupa care s-a mai jucat o data, in Bucuresti, la Sala Noua a Teatrului.
Dat fiind acest spatiu atat de ofertant de la Romexpo, "Femeia care si-a pierdut jartierele" ar putea avea o viata lunga, caci, dupa cum preciza Malaele, spectacolul "e acum acasa la el si aici va fi un loc de pelerinaj teatral". Decorul este acelasi, ca la Limoges, Teatrul de Comedie cumparand recuzita de la francezi. Muzica, foarte specifica, este compusa de Vasile Sirli si interpretata, la tobe si ferastrau, de Lucian Maxim. Despre aceasta montare, Purcarete spune (citat din caietul-program al Festivalului de la Sibiu) ca a imaginat spectacolul "ca pe o farsa dansanta, pe un parchet lucios pe care aluneca artisti si mobile burgheze fantomatice". E un "vodevil lejer, plin de gratie frantuzeasca, nu lipsit de delicioase si inofensive obscenitati (...)".