Spectacolul “Variaţiuni enigmatice” de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Claudiu Goga, cu doi actori de prim rang ai teatrului românesc, Alexandru Repan şi Mircea Diaconu, a obţinut trofeul celei de-a X-a ediţii a Galei Vedetelor “VedeTeatru”, desfăşurată între 18 şi 25 mai la Buzău.
Nu e pentru prima dată când această montare, care a avut premiera în 2002 la Teatrul Nottara, e premiată la acest festival organizat de Teatrul “George Ciprian”. S-a întâmplat la una dintre primele ediţii, numai că atunci juriul care a acordat premiul era format din profesionişti. Ulterior, spectacolul, jucat în diferite ţări din Europa şi la multe festivaluri din ţară, a fost preluat de Teatrul de proiecte “George Ciprian” din Buzău, având parcă o viaţă nouă. Iar din juriul din acest an au făcut parte (ca şi la alte ediţii din urmă) spectatori buzoieni, care vin seară de seară la spectacolele din festival şi sunt la curent şi cu viaţa teatrală bucureşteană. Acest juriu, alcătuit din oameni de diferite profesii, au ales premianţii. În opinia lor, “Variaţiuni enigmatice” a fost cel mai bun spectacol din secţiunea oficială, care a inclus alte patru spectacole, producţii ale teatrului buzoian. Da, în acest an, când s-au împlinit zece ani de la înfiinţarea acestei gale, “vedetă” a fost chiar Teatrul “George Ciprian”, de aceea s-a hotărât să fie sărbătorită instituţia organizatoare. Reprezentaţiile au avut loc la Sala Consiliului judeţean, pentru că imobilul în care funcţionează teatrul e în renovare.
A doua secţiune competitivă s-a intitulat “Vedeta de mâine”, cu producţii diverse, având protagonişti tineri actori, iar spectacolele s-au jucat la Cafeneaua artiştilor, un loc preferat de actorii care vin la Buzău. La această secţiune s-a acordat, de acelaşi juriu al publicului, Premiul pentru cea mai bună actriţă Marinei Neagu, pentru rolul din spectacolul “Feisbuc” (Teatrul “George Ciprian”), şi Premiul pentru cel mai bun actor lui Cristi Dionise, pentru rolul din “Insomniile… de altadată” de Dumitru Solomon (UNATC Bucureşti). S-a decernat şi un Premiu special din partea Cafenelei Artiştilor, pentru “Feisbuc”, piesă scrisă şi pusă în scenă aici de Diana Iarca.
Teatrul din Buzău a dorit ca în acest an să invite la gală, ca şi acum zece ani, Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” din Chişinău, care a prezentat la închiderea evenimentului, sâmbătă, 25 mai, “Pomul vieţii” de Dumitru Matcovschi, în regia lui Sandu Cozub. S-a simţit că e sărbătoare.