x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Yvonne în FNT30

Yvonne în FNT30

de Magdalena Popa Buluc    |    24 Noi 2020   •   14:29
Yvonne în FNT30

Festivalul Național de Teatru/FNT din București a ajuns la Ediţia30 şi, din cauza pandemiei, se va desfăşura online, în perioada 22-29 noiembrie 2020.  Organizatorii au construit FNT30 "pe intenția de a pune în dialog trecutul cu prezentul teatral, esteticile creatorilor de ieri cu formele noi ale unui azi ce încă își caută identitatea."  Teatrul Tamási Áron  a fost invitat să participe la acest dialog cu multipremiatul spectacol Yvonne, Principesa Burgundiei, în regia lui László Bocsárdi,  care va fi transmis online marți, 24 noiembrie, de la ora 18:00.

Spectacolul Yvonne, Principesa Burgundiei a avut premiera pe scena Teatrului nostru în martie 2008, iar cei interesaţi de Programul FNT30  pot viziona online  o înregistrare cu reprezentaţia susţinută de Trupa Tamási Áron  în cadrul  Refelex1, din  martie 2009, care a fost filmată de  echipa TVR Cultural. Ivonne  este o fiinţă ciudată care tace, într-o lume în care a răspunde la comandă este o regulă de comportament. Dar haina în care Ivonne se simte bine este tăcerea – o tăcere care în ochii celor din jur devine un periculos gest de sfidare a ordinii. Tăcerea misterioasei Ivonne, din spectacolul lui Bocsárdi László, este neagră ca nămolul, este de nepătruns, este înnebunitoare şi răscoleşte întreaga Curte din absurda poveste a regelui Ignaţiu. Într-o lume anesteziată de etichete, tăcerea unui singur om provoacă panică, dezleagă limbi şi scoate la suprafaţă ascunse păcate, perverse dorinţe, înăbuşite patimi. Din cauza tăcerii, Ivonne devine o fiinţă înspăimântătoare, toţi se simt urmăriţi de tăcerile ei, dar nici regele, nici curtenii nu ştiu ce să facă cu toate întrebările lor rămase fără răspuns. 

Producţia Ivonne, Principesa Burgundiei  a avut cinci nominalizări la Gala Pemiilor UNITER, Ediţia 2009,  pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie (László Bocsárdi), cea mai bună scenografie (Bartha József), cel mai bun actor în rol principal (Mátray László), cel mai bun actor în rol secundar (Pálffy Tibor). La Ediţia 2008 a Festivalului Festivalul din Kisvárda, spectacolul  a mai obţinut Premiul Ministerului Educaţiei şi al Culturii, iar actorii din distribuţie  au câştigat mai multe premii pentru performanţele lor artistice. 

 

 

 

×