Pentru a sasea oara se va desfasura Festivalul 'Zile si nopti de teatru la Braila'. Orasul de la Dunare este pregatit, asa cum a anuntat Teatrul 'Maria Filotti', de acest eveniment organizat in perioada 24 septembrie – 2 octombrie cu sprijinul Primariei Municipiului Braila. Festivalul va atrage atentia publicului de orice varsta, programul actualei editii aflandu-se 'sub patronajul spiritual al dramaturgului brailean Mihail Sebastian'.
Pe langa spectacole ale teatrelor dramatice vor fi prezentate si productii ale teatrelor de papusi, spectacole de strada. Selectia cuprinde, intre altele, 'Sfarsit de partida' de Beckett, regia Alexandru Tocilescu (Teatrul Metropolis), 'Felii' de Lia Bugnar, spectacol care i-a adus Ofeliei Popii Premiul UNITER (Teatrul 'Radu Stanca' din Sibiu), 'XXL' (Fat Big) de Neil LaBute, regia Cristi Juncu (coproductie Teatrul 'George Ciprian' din Buzau – Asociatia Catarsis – Teatrul Act), 'Miriam W' de Savyon Liebrecht, regia Radu Afrim (Teatrul 'Toma Caragiu' din Ploiesti), 'Metoda' de Jordi Galceran, regia Theodor-Cristian Popescu (Tetrul 'Mottara'), 'Natura moarta cu nepot obez' de Ion Sapdaru, regia Eugen Fat (Teatrul Odeon), 'Un cuplu de romani saraci vorbitori de polona' de Dorota Maslowska, regia Theodor-Cristian Popescu (Teatrul National din Targu-Mures), 'Ras nervos' de Christopher Durang, regia Szabo K. Istvan (Teatrul Tineretului din Piatra-Neamt). Sunt anuntate si spectacole realizate la Teatrul din Bursa (Turcia), la teatre din Shumen, Sliven si Yambol (Bulgaria). Copiii vor fi incantati de montari realizate la Teatrul Tandarica, la teatrele de papusi si marionete din Alba-Iulia, Bacau, Ploiesti.
Dincolo de spectacole, in program si-au gasit loc concerte de muzica clasica si ambientala, lansari de carte, precum si alte doua evenimente care dau intensitate festivalului. Primul ar fi conferinta sustinuta de criticul Ion Parhon (selectionerul spectacolelor din festival), gandita cu genericul 'Clasicii in mileniul trei'. Se va face 'o succinta evocare a unor spectacole antologice ale regizorului Silviu Purcarete, inspirate din capodoperele clasice, care au marcat in chip memorabil viata teatrului romanesc la trecerea dintre mileniile doi si trei, impunandu-se totodata pe celebre scene ale unor teatre si festivaluri internationale', dupa cum ne-a spus Ion Parhon.
Discutia va porni de la cartea 'Silviu Purcarete sau Privirea care infatiseaza' a criticului Oltita Cintec, aparuta in acest an. Cel de-al doilea eveniment, care va bucura privirea spectatorilor, este expozitia 'Lumea teatrului pe simeze: desene si pictura naiva', un dialog 'in premiera absoluta in viata noastra teatrala si pe simezele artelor plastice romanesti, intre desen si pictura naiva', dupa cum afirma acelasi Ion Parhon. Lucrarile apartin talentatilor pictori Lucian Liciu si Nicoleta Gribincea (sot si sotie), care au organizate expozitii frumoase in diferite spatii din Bucuresti si din tara, si inconfundabilului artist naiv Ioan Maric din Bacau, cel 'indrumat pe drumul performantei de prestigiosul pictor moldovean Ilie Boca'. Acest 'mariaj' artistic va fi ca o purificare a ochiului celui care va vedea lucrarile expuse in holurile Teatrului 'Maria Filotti' pe parcursul celor noua zile de festival.