Klaus Iohannis, preşedintele României, va transmite un cuvânt de salut, care va fi citit de prof. univ. Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, urmat de alocuţiunile rostite de Preafericitul Părinte Daniel, membru de onoare al Academiei Române, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi de Raluca Turcan, ministrul Culturii. Ministerul Educaţiei va fi reprezentat de un cuvânt de salut transmis de ministrul Ligia Deca şi rostit de prof. univ. Gigel Paraschiv, secretar de stat.
Miza identitară a culturii va fi evidenţiată în prelegerile ştiinţifice susţinute de acad. Mircea Martin, membru titular al Academiei Române, şi acad. Mihai Cimpoi, Academia de Ştiinţe a Moldovei.
În cadrul evenimentului va fi lansată emisiunea de mărci poştale „Ziua Culturii Naţionale. O prietenie pentru eternitate“, prezentată de Cristina Popescu, director general Romfilatelia.
Partea a doua a manifestării din Aula Academiei Române este dedicată recitalului muzical susţinut de violoncelistul Ştefan Cazacu şi unui moment poetic eminescian, interpretat de actorii Gabriel Hriţcu, Vlad Galer, Simona Pustianu şi Ionuţ Nicolae.
Începând cu ora 13.00, în sala de expoziţii „Theodor Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române va fi vernisată expoziţia „Anton Pann – Povestea vorbei“, realizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române. Vernisajul va fi urmat de un concert al ansamblului cameral de muzică veche „Anton Pann“, condus de muzicianul Constantin Răileanu.
Academia Română celebrează în fiecare an Ziua Culturii Naţionale, sărbătoare pe care a iniţiat-o şi propus-o spre legiferare Parlamentului României în anul 2010. Astfel, Ziua Culturii Naţionale a fost instituită ca sărbătoare cu statut naţional la data aniversării poetului Mihai Eminescu. Manifestările dedicate acestei sărbători ajunse la a paisprezecea ediţie au ca scop promovarea valorilor culturii naţionale în toate comunităţile locuite de români, în interiorul sau în afara graniţelor ţării.
Accesul la ambele evenimente este liber.