x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Alexandru Jula Cel mai bun camarad!

Cel mai bun camarad!

de Daniela Cârlea Şontică    |    15 Iun 2009   •   00:00
Cel mai bun camarad!

Domnul Corneliu Ceuca, nepot de soră al artistului, este foarte mândru de rudenia sa. Poate pentru că l-a aşezat pe un piedestal destul de înalt nu se poate detaşa pentru a povesti anumite întâmplări din copilăria petrecută împreună în satul transilvan Moiad, unde Alexandru Jula mergea la bunicii din partea mamei. Pentru că nepotul este mai mare cu puţin decât unchiul, cei doi îşi spun veri.

Domnul Ceuca îl admiră pe artistul din familie şi spune că, încă din perioada şcolii şi a liceului, acesta s-a manifestat artistic pe scenele unde avea şansa să urce. "Prin anii '50, deşi au fost destule lucuri rele în societatea noastră, totuşi mobilizarea tineretului în viaţa artistică a fost un lucru bun, iar Alexandru a avut de câştigat de pe urma acestor acţiuni. Copilăria de la Moiad a fost una frumoasă, Alexandru era un camarad bun pentru cei din jur, era plin de iniţiative, era simpatic. În vremea liceului a avut o activitate bogată prin coruri, dar s-a remarcat şi ca solist."

BRUMĂRELUL
"Meritul descoperirii sale este al profesorului Marius Cuteanu, sub bagheta lui cântând şi Cornel Fănăţeanu, viitorul cântăreţ de operă de mai târziu. Îmi aduc aminte că Alexandru interpreta cu mult har melodia folclorică «Brumărelul», în duet cu o fată. În vremea aceea a participat şi la un spectacol amplu pe moşia de la Bădăcin a familiei lui Iuliu Maniu, unde s-a bucurat de succes.

Îmi mai aduc aminte din vremea adolescenţei noastre şi o întâmplare destul de neobişnuită la care am asistat amândoi, în apropiere de cazarma din Şimleu Silvaniei, unde a căzut un avion din acela de tip vechi, care avea pânză pe aripi", ne-a povestit Corneliu Ceuca.

Cel mai mult este ataşat de melodia "Soţia prietenului meu", ca mulţi alţi iubitori ai cântecelor interpretate de Alexandru Jula, dar consideră că este interesantă şi noua postură de a spune poveşti celor mici, fiind un artist la vârsta la care nepoţii nu pot aduce decât bucurii.

 

Din ardeal la Galaţi
O lungă perioadă, familia artistului a locuit în Turda, chiar lângă clădirea teatrului, iar acest fapt a avut o influenţă bună asupra viitorului interpret. "Părinţii lui au fost nişte oameni care le-au insuflat atât lui, cât şi surorilor sale această dragoste de lumea scenei artistice, au fost oameni care au avut totdeauna grijă ca fiii lor să aibă o ţinută demnă, distinsă, elegantă", ne-a spus interlocutorul nostru.

De judeţul copilăriei îl leagă amintiri plăcute pe artistul Alexandru Jula, întrucât pe scenele de acolo a început să cânte pentru prima dată alături de o formaţie. Mai târziu, un alt judeţ la fel de plin de atracţie spre lumea artistică, Galaţiul, avea să îl atragă definitiv pe interpretul romantic de muzică uşoară, care a încântat generaţia celor mai în vârstă, dar care are destui admiratori şi printre tineri.

×