Lipsa decorului natural care să-ţi taie respiraţia a fost compensată de sufletul mare al locuitorilor din Băileşti.
Oamenii au învăţat să se bucure de orice bogăţie le-a oferit mediul înconjurător. Lacul Cilieni, transformat în ştrand, şi satul de vacanţă din pădurea Balasan au fost “oazele” amenajate chiar de localnici pentru petrecerea timpului liber.
Prin contribuţia întreprinderilor muncitoreşti din Băileşti, judeţul Dolj, şi la insistenţele celui mai cunoscut fiu al urbei, Amza Pellea, în inima pădurii de salcâmi de la Balasan a apărut în 1979 un mic, dar cochet, complex de vacanţă. În clădirea care adăpostea sala de mese şi două dormitoare de oaspeţi, meşterii au înnobilat pereţii cu un soi de tapet din “firimituri” de marmură.
OAZA DIN PĂDURE. Iniţial se gândise amplasarea în acest loc a unei colonii muncitoreşti. Planul s-a schimbat din mers şi aşa a apărut complexul de vacanţă care servea drept tabără de vară pentru copiii lipsiţi de posibilităţi materiale din această zonă. Locul retras şi bun de ţinut chefuri în aer liber a devenit repede o atracţie şi pentru “tovarăşii” din Băileşti, care-şi ţineau mesele şi consfătuirile secrete tot în pădurea de salcâmi.
Situat la doar doi kilometri de oraş, “Satul de vacanţă Amza Pellea” a devenit capitala oltenească a colegilor şi prietenilor marelui actor. Pentru musafirii de vază, deasupra sălii de mese au fost aranjate camere de odihnă moderne. Complexul de vacanţă mai cuprindea o clădire administrativă, punct sanitar, cantină, un club, câteva zeci de căsuţe din lemn, teren de fotbal şi, evident, un Video Night Bar. Căbănuţele au dispărut cu totul, iar din clădirile mai mari au rămas câteva ruine.
NEPĂSAREA LA OLTENI. Cam zece ani a trăit satul de vacanţă de la Balasan. După 1989, complexul a fost total neglijat de primăria care îl avea în administrare, astfel încât căsuţele au început să fie distruse şi furate cărămidă cu cărămidă. O uşoară resuscitare a cunoscut locul de distracţie în ’91-’92, când un investitor particular din zonă a refăcut complexul turistic. Pentru scurt timp, satul dintre salcâmi a răsunat din nou de muzică, chef şi voie bună. Apoi, tăcerea s-a aşternut iar asupra locului. Ce nu au devastat hoţii au distrus intemperiile şi nepăsarea edililor. În calitate de şef al ONG Civica Băileşti, cu mult înainte de a ajunge primar, în 2005, Costel Pistriţu a iniţiat o tabără de voluntariat la Balasan. “Făcusem rost de cărămidă şi am mobilizat elevi din clasele a XI-a şi a XII-a. Am vrut să dau impulsul refacerii satului de vacanţă, dar n-am avut nici un sprijin din partea Primăriei”, povesteşte Pistriţu. Toată zbaterea de atunci nu a rămas în uitare. Pentru primarul Pistriţu, “Complexul Amza Pellea” este în continuare o prioritate pe lista de investiţii. Speră ca în următorul an să reconstruiască din temelii satul de vacanţă, lucru pentru care estimează că 400-500 de mii de euro ar fi bani suficienţi. Visul său este să umple din nou mica tabără oltenească, pe timp de vară, cu elevi.
“Satul de vacanţă a fost inaugurat cu foarte mult tamtam. Amza i-a adus acolo pe toţi colegii şi prietenii lui. Se organizau tot felul de evenimente artistice, atunci când nu erau copii în tabără”
Costel Pistriţu, primar
Citește pe Antena3.ro