Au fost prieteni, colegi de şcoală şi vecini. Octavian Ursulescu locuia undeva intre Piaţa Galaţi şi Lizeanu, Anda, pe Moşilor.
Anda Călugăreanu a fost colegă cu Octavian Ursulescu şi cu fratele lui, Florin Silviu, la Liceul «Dimitrie Cantemir», aproape de Piaţa Galaţi din Bucureşti". "Era intre noi ca vărstă, eu eram mai mic, urma Anda, apoi fratele meu." Cu toate că n-au fost colegi de clasă, s-au imprietenit. "Deşi noi am fost in primul rănd matematicieni faimoşi ai liceului şi mai puţin cu arta, totuşi eram fascinaţi de mica vedetă in devenire Anca Călugăreanu. Ancuţa era vedeta trupei de teatru a liceului. Şi la Teatrul Nottara se dădeau, uneori, anumite spectacole cu trupa liceului", povesteşte Octavian Ursulescu.
ŞANSONETA. "A inceput să cocheteze şi cu şansoneta. Ea fiind foarte franţuzită, vorbind foarte bine limba franceză, a inceput să cănte Adamo. «Tombe la neige» a avut un succes extraordinar şi a apărut şi pe disc. Pe vremea aceea aveai incă voie să cănţi in limbi străine."
VIZITE. Au fost prieteni şi vecini. Anda stătea pe Moşilor intr-o casă veche. "Se intra printr-un culoar, se urca pe o scăriţă la etajul I. Am cunoscut-o pe bunica ei, pe mama ei. Mama ei era o armeancă brunetă, cum sunt armencele, energică şi simpatică. Anda cu ea semăna, la fel, mai micuţă, mai compactă fizic, cu energie debordantă, cu umor, cu un şarm extraordinar. Bunica ei imi mai dădea o dulceaţă, un şerbet, o prăjiturică. Eu incepusem să cochetez cu ziaristica incă din liceu. Am inceput să scriu la Scinteia Tineretului şi unul din primele subiecte preferate era Anda, pe care o cunoşteam bine. Erau interviuri convenţionale, dar cred că dacă aş fi intrebat-o ceva legat de viaţa ei intimă, ar fi refuzat să răspundă. Era foarte pudică, foarte reţinută, era o fiinţă deosebită."Â
Â
ALT UNGHI. "Mă aflam la Hotelul Semenic din Reşiţa şi coboram nişte scări. Sunt treptele acelea peste care e petrecut un covor, dar nu era prins bine, flutura. A căzut şi şi-a scrăntit ingrozitor glezna. Atunci am auzit-o eu pe Anda incepănd să ţipe. M-am speriat rău de tot, erau nişte ţipete pătrunzătoare. M-am găndit la ce era mai rău. Mi-am dat seama că ea are o reacţie aparte la durere." Turneul n-a fost oprit, Anda Călugăreanu a căntat cu piciorul bandajat. "Ea era deja in perioada mai folk, nu mai era ca la debut, cănd cănta «N-am noroc» şi dansa. Era etapa ei calmă, cu poezia."
NEPOTISME. Tavi Ursulescu consideră că nu inălţimea a fost obstacolul care i-a barat Andei intrarea la Institutul de Teatru. "Era atăt de necăjită după fiecare examen la teatru cănd era respinsă. Ca şi in muzica uşoară, şi la examenele de la teatru au intrat copii, veri, nepoţi de actori, de regizori... Asta a fost şi o să mai fie... Nu sunt expert, dar eu să fi fost acolo in juriu, undeva ascuns, nu cred că ea putea să fie slabă la acest examen. Imi zicea mereu: «Tavi, nu mă las, la 100 de ani intru, şi nu mă las!!!»."
MODEL. "A fost aşa fericită cănd a intrat. Cred că se plictisiseră şi ei acolo de ea. Nu ştiu de căte ori a dat, de opt ori, de nouă ori... Nu asta e important. Important e că şi-a implinit un vis şi poate fi un exemplu. Să crezi in visul tău şi să nu-l abandonezi! Nu trebuie să fii neapărat tănăr, să fii frumos. Ea n-a fost nici o frumuseţe, nici o zveltă. A fost o antivedetă din punct de vedere fizic. Nici o voce cu un ambitus ca al Doinei Badea n-avea. Era insă de o incandescenţă atăt de caldă şi de sinceră in tot ce făcea, incăt, iată, a devenit o vedetă."
Â
RENEGARE. Faptul că Anda, atunci cănd a trecut la muzica folk, a renegat faza de muzică uşoară i-a părut ciudat lui Octavian Ursulescu: "Eu m-am cam supărat atunci, i-am şi spus: «Anda, asta te-a făcut celebră». Lumea din folk dispreţuia muzica uşoară. De altfel, Festivalul de la Mamaia, unde şi ea a lansat căteva şlagăre, s-a şi desfiinţat, datorită atacurilor din revista Flacăra, in 1976. A fost intrerupt pănă in 1982. Anda şi-a renegat perioada aia, nu mai cănta deloc muzică uşoară, şlagărele ei. Sunt convins că dacă ar mai fi trăit... s-a prăpădit aşa tănără... Cred că la maturitate Anda ar fi fost o actriţă extraordinară. A avut gloria ei in muzica uşoară, in muzica folk, urma etapa a treia, o mare actriţă de teatru. N-a apucat să facă teatru, aşa cum şi-ar fi dorit", a incheiat Octavian Ursulescu.