De ce a intrat Dida Drăgan în politică? Pentru că ea crede că un artist are ce demonstra, poate schimba.
De ce a intrat Dida Drăgan în politică? Pentru că ea crede că un artist are ce demonstra, poate schimba.
Dintr-o răsuflare mi-a spus pentru prima oară de ce… “De ce am intrat în politică? Aşa am crezut că e bine! Bunicul meu a fost liberal şi atunci, în 1990, m-am înscris în Partidul Liberal condus de Dinu Patriciu. Şi astăzi am rămas o patriciană. La început, Dinu Patriciu nu a vrut să mă pună să candidez. Şi s-a întâmplat că am avut multe voturi. Dinu Patriciu este un om loial, disciplinat şi drept. A fost plăcut surprins şi m-a promovat, ba chiar a sculat lumea-n picioare să mă aplaude. Apoi s-au unit partidele şi am ajuns în PNL. Am fost membră în Consiliul Naţional, aleasă prin vot. Am fost consilierul artistic al lui Mircea Ionescu Quintus. Sunt şef de cultură la Organizaţia Femeilor. Eu am lucrat la cele trei imnuri ale liberalilor. Primul imn PNL, «Sunt un OM».
Sunt real
Libertatea mea este libertatea ta
Liber sunt nesupus
Sunt un om spre
Polul Plus
Şi deasupra mea
Doar Dumnezeu
Va sta.
Celelalte imnuri sunt «Caii liberi», PNL93 şi «Crez de femeie pentru femeile liberale» – împreună cu Liviu Tudan, a cărui amintire îmi sfâşie inima. Un prieten minunat care oferea totul pentru prietenii lui şi… n-a făcut mai nimic pentru el.
De ce am intrat în politicå! Nu sunt primul artist de pe pământ care a simţit nevoia imperioasă să intre în politică. Trebuie să fii în pas cu viaţa şi să încerci să aperi valorile şi toate lucrurile în care crezi. Scena politică e diferită de scena artistică, dar sunt şi unele asemănări. Oficiind pe cele două scene, cred că la fel trebuie să-i convingi pe oameni, să le insufli credinţă, să le simţi doleanţele, să le afli aspiraţiile şi să le oferi căldură, bucurie şi tot ce aşteaptă de la tine. Să nu-i minţi! Mai ales să nu-i minţi!
Din lumea artistică, din experienţa mea, cred că ştiu pe lungimea de undă a oamenilor care mă înconjoară.
A fi artist este o meserie liberală, adică prin artă se cultivă libertatea de gândire, personalitatea…
Artiştii au menirea de a fi ambasadori reali, ei sunt adevăraţii purtători de cuvânt ai unui popor.
Sunt vorbe mari, dar nu mă tem de ele şi încerc să le fac credibile şi fireşti. Şi mai cred că demn de remarcat, atunci când e vorba despre artişti şi politică, este că acolo unde dialogul cerebral se sfârşeşte începe dialogul emoţional şi inteligenţa inimii. Cred că artiştii, oficiind în politică, au un cuvânt serios de spus şi aduc beneficii imense oamenilor. E nevoie de hrană sufletească, şi numai cultura poate opera cu sufletul omului. Pentru această hrană sufletească noi, artiştii, navigăm între lumea reală şi lumea noastră interioară, plină de zbucium şi suferinţă din care se naşte cuvântul fierbinte care operează cu intimitatea sufletească a oamenilor. Artiştii au multă putere şi cine are curaj, intră-n politică. Cine are ceva de spus! Şi, dacă mă întrebaţi ce-am făcut intrând în politică, eu am să răspund cu «ce n-am făcut».” Fără prea multe comentarii, nu? Din iunie 2007 este membru în Consiliul de Administraţie al TVR.