x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fără adio

de Carmen Anghel    |    01 Sep 2008   •   00:00

Zilele trecute citeam o carte şi în acelaşi timp aveam televizorul deschis. M-am surprins ascultînd cu atenţie şi plăcere povestea spusă la televizor.

Zilele trecute citeam o carte şi în acelaşi timp aveam televizorul deschis. M-am surprins ascultînd cu atenţie şi plăcere povestea spusă la televizor. Era odată o civilizaţie care... S-a terminat documentarul de la tv. Şi m-am întors la carte. Dar... abia după ce mai citisem cîteva rînduri mi-am dat seama că vocea povestitorului îmi era cunoscută, familiară, prietenoasă. Nu m-a mirat nimic cînd am auzit-o. Era Moţu. M-am simţit ca şi cum doar cu puţin timp plecasem de la el de la radio, iar acum mi se părea firesc să-l aud spunînd o poveste. Cei care pleacă trăiesc mai departe prin ceea ce au realizat, în amintirile prietenilor, în iubire. Moţu este aici. Nimeni nu i-a spus adio. Prin trecerea lui a tras brazde adînci în sufletul prietenilor şi al generaţiilor întregi. Toţi ne aşteptăm să intre firesc pe uşă şi să spună: “Bună ziua, prieteni! Bine v-am găsit!” Să intre liniştit pe uşa studioului de la radio, nu ca să ne controleze în timp ce realizam emisiuni, ci ca să se uite la noi cu drag. Atunci cînd îi plăcea emisiunea şi îi umpleam sufletul, venea direct în emisie, să ne vadă mai de aproape. Lui Moţu nu poţi să-i spui adio. Pentru că ne-a învăţat să fim veşnic tineri, să luptăm împotriva oricui dacă încearcă să ne calce pe “bombeu” idealurile. Ne-a învăţat să ascultăm muzică bună, să luptăm pentru propria iluminare, să iubim viaţa. Lui Moţu nu poţi să-i spui adio. Pentru că întotdeauna va fi cel mai tînăr şi cel mai frumos din oraşul acesta.


 

A urmat cursurile Liceului “Gheorghe Lazăr” din Bucureşti. Devine actor la Bulandra în 1961.

 
– Piese în care a jucat: “Antigona”, de Sofocle (regia: Alexandru Tocilescu), “Bună seara, domnule Wilde”, de Oscar Wilde (regia: Alexandru Bocăneţ), “Titanic Vals”, de Tudor Muşatescu (regia: Toma Caragiu), “Iulius Cezar”, de William Shakespeare (regia: Andrei Şerban), “Scoica de lemn”, de Fănuş Neagu (regia: Dan Nasta), “Elisabeta I”, de Paul Foster (regia: Liviu Ciulei), “Furtuna”, de William Shakespeare (regia: Liviu Ciulei), “Azilul de noapte”, de Maxim Gorki (regia: Liviu Ciulei) etc. A jucat în numeroase filme.

 
În 1965 debutează în teatrul radiofonic. 40 de ani frumoşi la radio. În 1973, la 13 august, Florian Pittiş a devenit prezentatorul Clubului Curioşilor, de la fostul program 3. În timp, “Pittiş Show”, iar după ’90, alături de Camelia Stănescu, realizează “Declaraţie de iubire” la Radio România Cultural. Între 1998 şi 2004 a fost directorul Radio 3, România Tineret, care devine Radio3net la 1 octombrie 2004.

 
Înregistrează patru piese alături de Nicu Alifantis în anii ’70. A apărut pe albumul Cantafabule al celor de la Phoenix cu “Invocaţie”. A urmat un alt album alături de Celelalte Cuvinte. Sub titulatura de “Nu trîntiţi uşa”, Moţu înregistrează alături de Mircea Vintilă, Vlady Cnejevici şi Adrian Ordean LP-ul “Vis de primăvară”, apărut doar pe vinil, needitat. O dată cu apariţia trupei Pasărea Colibri, înregistrează trei albume: “În căutarea cuibului pierdut” (1995), “Ciripituri” (1996), “Cîntece de bivuac” (1999). Apare şi pe albumul de aniversare (Vol. I şi II) a trupei Pasărea Colibri, intitulat “10 ani” (2003).

×