Vedeta pe luna august a revistei lunare Cat Fancy - destinată iubitorilor de feline - este pisica Moţului, numită cehovian, Doamna Maşa! Mai precis, este pisica soţiei sale, Anda, dar "rusoaica" a fost pe deplin preferata Moţului
Vedeta pe luna august a revistei lunare Cat Fancy - destinată iubitorilor de feline - este pisica Moţului, numită cehovian, Doamna Maşa! Mai precis, este pisica soţiei sale, Anda, dar "rusoaica" a fost pe deplin preferata Moţului.
Maşa, un mic bulgăraş portocaliu, s-a născut in arestul unei secţii de poliţie din cartierul Rahova, Bucureşti. O biografie cehoviană, ca şi numele pe care il poartă. Nana Cnejevici, redactorul-şef al revistei "Cat Fancy", a pătruns, in exclusivitate, in "intimitatea" pisicii familiei Pittiş. Astfel, numărul pe august al revistei găzduieşte două interviuri in exclusivitate cu Anda, soţia Moţului, respectiv cu Florian Pittiş (care a acordat acest interviu internat fiind) vizavi de vedeta familiei. Care a fost desemnată şi "Pisica lunii" de "Cat Fancy".
CUCERIREA. Maşa a fost intăi pisica Andei. Prin urmare, Nanei Cnejevici i s-a părut firească intrebarea adresată Andei "Cum l-a cucerit Maşa pe Florian Pittiş?". "L-a cucerit cu multă diplomaţie, mai precis oferindu-i totul de la distanţă şi necerăndu-i nimic in schimb. Aşa că a devenit mai mult pisica lui Florian. Intotdeauna ştie cănd urmează să sosească acasă şi intotdeauna ştie cănd sună la telefon. Inainte obişnuia să-l asiste cănd lucra la calculator, stănd sus pe monitor. Iţi dai seama ce dezamăgită este acum, de cănd cu monitoarele LCD", spune dezinvolt Anda.
Conform "Cat Fancy", Maşei ii place fotbalul şi ţine cu Rapid. Pe vremuri, obişnuia să joace pe postul lui Lobonţ, apărănd poarta de Pancu, personificat de Florian Pittiş.
Moţu recunoaşte senin: "Eu iubeam căinii. Abia cănd Anda mi-a adus-o pe Maşa am inceput să descopăr pisica şi de atunci sunt fascinat de ea", spune Pittiş, printre altele, in interviu. "Dacă mă doare ceva, vine şi frămăntă locul cu pricina." "M-a mai impresionat curăţenia şi grija ei", continuă Moţu mărturisirile despre pisica sa. "Eram prima dată singuri, fără Anda. Maşa a folosit tăviţa cu nisip şi a inceput să miaune. La inceput nu i-am dat importanţă, dar după vreo oră am observat că trăsese făraşul şi peria lăngă tăviţă şi că, de fapt, dorea să-i fac curat. Pisica este un animal căruia omul ii este cel mai bun prieten. Căinele este un sclav. (â¦) Pisica face numai ce vrea ea. Nu ai garanţii. Este o fiinţă liberă", mai spunea Moţu.
SAŞA ŞI MAŞA. Despre iubirea familiei Pittiş pentru Maşa am aflat nu numai din revista pentru feline. Iată ce ne-a declarat regizorul şi directorul Teatrului "Bulandra", Alexandru Darie: "Am fost vecini ani de zile şi intre pisica mea Saşa şi pisica lui era o adevărată poveste de dragoste. Deşi erau castraţi amăndoi, se vizitau zilnic. Şi erau bolnavi dacă nu se vedeau, se căutau tot timpul. Pisica mea trecea totdeauna pe acoperiş şi intra la ei in casă şi acolo petreceau clipe minunate, după care se intorcea la noi. A fost un fenomen, pentru că erau castraţi şi nu era o justificare a atracţiei, ca intre animale. Era o prietenie platonicăâ¦". Şi actorul George Ivaşcu, la răndul lui un iubitor de pisici, completează: "Moţu mergea cu ea şi la restaurant!". Numai o fiinţă liberă putea fi alături de Moţuâ¦
Dragoste vişinie
Florian Pittiş era un suporter infocat al Clubului Rapid. Era un aristocrat, Preşedintele Senatului Clubului Aristocratic Rapid. Despre pasiunea vişinie a iubitului cantautor ne-a vorbit Mihai Părvu, Preşedintele Clubului Aristocratic Rapid. El l-a cunoscut pe Moţu Pittiş acum mai bine de 30 de ani, pe vremea studenţiei. S-au revăzut după mulţi ani, amăndoi au devenit aristocraţi vişinii. In 2001, la iniţiativa dr Părvu a luat fiinţă Clubul Aristocratic Rapid. O poveste frumoasă in care Florian Pittiş are un rol principal.
Preşedintele Senatului rapidist
"Maestrul Pittiş era Preşedintele Senatului Clubului Aristocratic Rapid. Senatul cuprinde şapte personalităţi, alese pe viaţă. In cadrul Clubului Aristocratic, votul lor este consultativ la absolut orice decizie. Cănd Maestrul a aflat că pe 4 iulie 2001 a fost făcut membru de onoare şi preşedintele Senatului Romăniei, Nicolae Văcăroiu, a avut o replică plină de umor, i-a spus lui Nicolae Văcăroiu: "Dumneavoastră sunteţi ales temporar, eu sunt ales pe viaţă".
Despre suporterul Pittiş, dr Părvu are numai cuvinte de laudă.
"Toată lumea in Club avea o senzaţie de uluială. Cănd il vedeai pe maestrul Pittiş, vedeai un om extrem de gingaş sufleteşte, dar extrem de intransigent şi de hotărăt in a-şi apăra valorile in care credea.
Cănd ne intălneam intotdeauna imi spunea: «Hai Rapid! Oriunde şi oricănd in apărarea Rapidului». A fost un om care a văzut in fotbal arta. N-a fost un doritor al victoriei cu orice preţ. Ii repugnau toate aceste manifestări nelalocul lor ale conducătorilor din fotbal. Era un adept al Rapidului din anii â60, cu celebra echipă care a căştigat campionatul in 1967."
Rămăne o legendă
Pentru toată suflarea rapidistă, Maestrul Florian Pittiş va rămăne un simbol, un simbol al ideii de suporter rapidist. "Era un om de o sensibilitate rară. A iubit Rapidul şi noi toţi eram atăt de măndri de faptul că dănsul era exemplificarea in viaţa publică a modului de a fi rapidist. Nu ezita să ia apărarea Rapidului, să-şi pună prestigiul in joc in nici un moment. Noi toţi, puteţi intreba orice rapidist, il identificam pe Florian Pittiş ca pe un om care face parte din istoria Rapidului", conchide dr Mihai Părvu. (Costin Anghel)