x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Folk you! 2007 Om(ul) bun, la Vamă

Om(ul) bun, la Vamă

de Alina Toma    |    04 Aug 2008   •   00:00

“Mi-e dor să mai merg la un ceai, la un ceai”, cîntat de Victor Socaciu, la Vama Veche.

“Mi-e dor să mai merg la un ceai, la un ceai”, cîntat de Victor Socaciu, la Vama Veche.


E “Omul cu o chitară”, e “Omul care v-adună/ Să facem cu-n cîntec un pic viaţa mai bună”. De patru ani încoace îşi îmbracă, vară de vară, pentru o seară, “Cămaşa cea de rai”.


NUMAI OCHII NE RĂMÎN. “Sub scutul amurgului”, sau şi mai tîrziu, în noapte, Victor Socaciu ne-a (tran)spus de fiecare dată la Folk You! într-o poveste. Parcă toate melodiile lui sînt un “Ceas fără timp”.

Dacă închizi ochii şi cîntă Socaciu, începe să ningă, chiar dacă e august, chiar dacă eşti la mare. Vezi (cu ochii minţii) cum “Ninge sfînt şi păgîn,/ Numai ochii ne rămîn,/ Despărţirea s-o mai vadă./ Că în rest, noi ne-am stins/ Şi-am ajuns de-atîta nins/ Nişte oameni de zăpadă”. Dar nu “ninge-a despărţire”, ca în versurile lui Adrian Păunescu, ci doar imaginar, pînă la o nouă ediţie a festivalului de la malul mării. Căci “Anii trec, anii trec, cu melancolii”. Cu melancolii, cu emoţii, cu sensibilitate, cu romantism, cu... “Căruţa cu flori” şi cu “Caii liberi”.

Pînă şi tăcerea poate fi ascultată la Victor Socaciu: “Niciodată nu ştiu, niciodată nu ştiu/ Ce asculţi cînd taci”. Şi nu numai că a fost ascultat, dar a şi fost de fiecare dată aplaudat, pînă se unesc “Cerul şi pămîntul”. Şi niciodată n-a lipsit “Cîntecul lui Charlie Chaplin”, care redeschide teatrul sau închide recitalul artistului la fo(l)kul de tabără.


PRELANSARE. Ce ne va aduce Socaciu de data aceasta? “Cîntece mai vechi sau mai noi, sau foarte noi”, spune artistul. Împreună cu trupa Biroul Executiv. O prelansare sau o avanpremieră – cum doriţi – pentru noul său album, intitulat “În fiecare zi”, CD ce va fi lansat în curînd. Conţine 13 piese, “Numai iubire”, “Fă-mă, Doamne, prost”, “Timbru” sînt doar cîteva dintre ele, iar ultima, dar nu cea din urmă, este un imn dedicat tricolorilor, dar şi sportivilor care ne reprezintă la olimpiade.

 

Întîmplări plăcute

Ce spunea Victor Socaciu în 2007? “Serile Folk You! au fost foarte reuşite. La ediţia trecută am cîntat la 2 Mai. Se auzea doar atingerea valurilor şi era sublim. O seară perfectă pentru muzică şi poezie. Cel mai important lucru este că au venit mai toţi interpreţii de gen şi ceva în plus. Le transmit felicitări tuturor celor care s-au ataşat de folk. Mi-aş dori să fim împreună şi-n anii următori. Mi-aş dori să se mai repete astfel de întîmplări plăcute.” Şi iată că s-a repetat. Şi nu întîmplător este anul acesta din nou alături de noi.

 

“Haideţi să nu pierdem cheful de-a trăi”

O piesă semnată Victor Socaciu, care “prinde” foarte bine este cu siguranţă “Mama lor”, o dedicaţie făcută de artist hoţilor care fură cu acte-n regulă. “Bună ţară, rea croială/ Mama ei de rînduială/ åia hoţi, ăştia hoţi/ Mama lor, la toţi!”. Dar nu numai această melodie e cît se poate de actuală, ci şi o piesă compusă în 2001, “Haideţi să trăim”, de asemenea un cîntec care spune lucrurilor pe nume şi face referire la “mama ei de viaţă”: “Cît de rea, cît de grea/ E această zi/ Haideţi să nu pierdem/ Cheful de-a trăi/ Bună dimineaţa/ Nopţi şi zile curg/ Se încheie viaţa/ S-a făcut amurg/ Prea sîntem ridicoli/ Prea murim sublim/ Mama ei de viaţă/ Haideţi s-o trăim/ Că din clipa-n care/ Mama ne-a născut/ O pornim la treabă/ Fabricăm trecut/ Ne urîm bezmetic/ Ne invidiem/ Toată lupta noastră/ Este un blestem/ Zilnică-i pedeapsa/ Care ni s-a dat/ Sîntem vînătorul/ Şi tot noi vînat/ Regăsim iubirea/ Înviem cu ea/ Să desfacem pumnii/ Pentru-a mîngîia/ Trebuia să vină-odată şi această zi/ Totuşi sîntem oameni/ Mai putem iubi”.

 

Creşte pepiniera de folk

“Folk You! a luat amploare. Cu fiecare ediţie devine un eveniment din ce în ce mai mare. E bine că vin şi alţi artişti, aflaţi la limita dintre genuri, sînt bineveniţi cei consacraţi mai mult în zona rock, cum ar fi, de exemplu, Nicu Covaci, dar care cîntă la fel de bine şi folk. Mă bucur că sînt şi mulţi tineri care vin, eu însumi mă ocup de «pepiniera de folk» şi de artiştii de mîine, aşa încît mă bucur că munca mea e continuată şi la Folk you!”, spune Victor Socaciu.

×