x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Focul

de Loreta Popa    |    06 Oct 2008   •   00:00

Cât de important este să ai un umăr pe care să te sprijini când ţi-e greu? Gina Stroian ne spune…



Cât de important este să ai un umăr pe care să te sprijini când ţi-e greu? Gina Stroian ne spune…


Două prietene bune, două suflete unite de bucuria de a se împărtăşi unul de la altul, Laura Stoica şi Gina Stroian. "O ştiu de la lansare la Mamaia. Mi-a plăcut de la repetiţii. M-a frapat în primul rând expresia ochilor ei, care transmiteau extraordinar, şi vocea ei, cu un timbru special, m-a dus imediat cu gândul la Janis Joplin. Laura este pentru mine un om deosebit, ne-am împrietenit imediat. Am avut o legătură strânsă cu ea, am fost prietene bune, venea la mine, mergeam la ea acasă. Ne sfătuiam cu o mie de probleme pe care le avea, sentimentale sau de meserie. Ţin minte că am fost la un festival la Cesme, în Turcia, acum vreo 15 ani, unde a luat şi un premiu, şi a făcut o figură uluitoare acolo. Era fascinantă, iar când urca pe scenă era răpitoare. E foarte greu să o defineşti pe Laura în câteva cuvinte. Era un om efervescent, un om care căuta tot timpul perfecţiunea, nu stătea nici o clipă locului, căuta mereu să se autodepăşească. A şi lucrat de-a lungul timpului cu oameni excepţionali", spune Gina Stroian.


BEST OF... "A fost un moment din cariera ei când nu prea avea loc de «duduile astea drăguţe şi blonde» şi era destul de necăjită. Încă nu spusese tot în carieră, era în plină maturitate a carierei, nu-şi găsea locul. La un moment dat i-am zis: «Măi Laurela, de ce nu facem noi un Best Of... că ai o grămadă de hituri?!». S-a speriat şi a spus: «Dar ce, am murit să fac Best of?!». I-am zis: «Doamne fereşte, dar ai multe hituri, hai să le reorchestrăm modern, să le facem la zi. Mai băgăm, cum se poartă acum, ceva dance grăsos, de trupă, cu instrumente». A spus da până la urmă. Am luat legătura cu Doru Căplescu, care era în Olanda. I-am trimis piesele pe care le voiam, lui Doru i-au plăcut foarte mult şi a apucat să ne trimită «Un actor grăbit», cu acordul lui Bogdan Cristinoiu, care suna absolut excepţional. Apoi Doru, din nefericire, s-a prăpădit, iar proiectul a rămas uşor în aer", spune Gina Stroian.


CIOBURI. "Dacă asculţi piesa ei «Ai fost laş», care mi se pare foarte actuală, nu se poate să nu realizezi cât este de bine cântată de Laura, cu trăire, cu emoţie. Ţi se face părul măciucă... Un om foarte puternic şi în acelaşi timp foarte fragil, de o sensibilitate extraordinară. Era Balanţă. Eu şi acum vorbesc cu ea, dar şi cu soţul meu, Alioşa Stroian, director de imagine, pe care l-am pierdut cu vreun an înaintea Laurei. Când mi-e greu şi când simt că nu mai rezist, îmi pun discul Laurei şi mă linişteşte, mă adună din multe cioburi şi am forţa să merg mai departe. Imediat mă ridică, mă îmbărbătează. Sunt cu ea în gând mereu", a încheiat Gina Stroian. O prietenie dincolo de hotarele vieţii...


O bucurie neaşteptată

"S-a bucurat foarte tare când a aflat că va fi mamă, pentru că nu rămăsese niciodată însărcinată. Se gândea că nu va putea avea copii. Îi spuneam: «Laura, cred că vei fi mamă. Nu a venit vremea ta. Nu intra în panică, pentru că eşti încă tânără». În «criza» vârstei i s-a întâmplat bucuria asta. A fost aşa de fericită, era cu foarte mare grijă, voia să se lase de fumat. Am iubit-o foarte tare, şi ea pe mine. De Laura mă leagă lucruri cu totul şi cu totul deosebite. Venea la mine şi stăteam toată noaptea de poveşti, dormeam până la prânz, o luam apoi de la capăt", spune Gina Stroian.


Fata asta chiar mi-a fost dragă!

Aurora Andronache, cunoscuta realizatoare de emisiune de televiziune, vorbeşte despre Laura Stoica, o artistă care... chiar i-a fost dragă! "De cum am văzut-o la preselecţie, în 1990, pentru Festivalul Mamaia, când eu eram în juriu, mi-am dat seama că este ieşită din comun, mi-a plăcut siguranţa ei. A cântat splendid. Eu am şi pregătit concurenţii care au trecut de preselecţie. În concurs a cântat extraordinar. În capul meu ea era deja câştigătoarea. Existau însă şi anumite presiuni. Erau altele care voiau să fie câştigătoare. Dar eu mi-am menţinut punctul de vedere, decisiv de altfel, şi ea a câştigat trofeul. Am văzut în ea ceva, iar eu am talentul de a-i vedea pe cei cu viitor în muzică. Nu ştiam pe vremea aceea că ea scrie versuri, că mai şi compune. Am colaborat cu Laura, ea a şi  colaborat cu foarte multă lume şi a ajuns celebră. Avea o voce excepţională, cu un timbru aparte, ieşit din comun. Şi mai ales, avea putere în ea. Asta contează foarte mult. Cu timpul şi-a găsit un stil. A trecut prin diverse faze în viaţa muzicală şi persoanlă, şi până la urmă i-au ieşit bine. Fata asta chiar mi-a fost dragă!"


O intuiţie deosebită

În 1993, fostul soţ al Laurei, Florin Ionescu, i-a prezentat-o pe Laura lui Aurel Mitran, întrebându-l dacă nu vrea să o impresarieze. "La acea vreme eram cunoscut ca impresar de muzică rock şi folk", spune Aurel Mitran. "În agenţie mai erau Iris, Compact, Holograf, Altar, Survolaj, Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş. Laura a fost singura femeie şi a cântat... rock. Eu cred că publicul nu iubeşte schimbările rapide în ceea ce priveşte imaginea artistului în general. Evident că se consulta cu mine în ceea ce privea orice schimbare şi a avut o intuiţie deosebită, un simţ estetic dezvoltat."

×
Subiecte în articol: laura laura stoica stroian gina stroian