x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Luciano Pavarotti Concertul din Romănia

Concertul din Romănia

01 Oct 2007   •   00:00

Pavarotti a căntat in 1999 la Bucureşti. Singurul său concert in Romănia a fost unic...

Pavarotti a căntat in 1999 la Bucureşti. Singurul său concert in Romănia a fost unic...

Pentru că a fost un eveniment special, concertul din Capitala Romăniei al marelui tenor a "angrenat" o suită intreagă de pregătiri, de care s-au ocupat organizatorii - Artexim şi Visit Romănia SA. Despre cum a inceput totul ne-a povestit cu amabilitate Mihai Constantinescu, directorul Artexim: "Iniţial, discuţia a pornit de la ideea de a face un program deosebit pentru eclipsa din 11 august 1999, pentru că era un moment bun pentru ca Romănia să-şi poată face publicitate internaţională. Am discutat cu Tibor Rudas, managerul lui Pavarotti, despre un pachet de concerte ale artistului şi ale altor trei soprane care au căntat in acelaşi an, dar in martie".

NEGOCIERI DURE. "Negocierile nu au fost deloc uşoare. Contractul lui Pavarotti avea 60 de pagini, iar reader-ul tehnic, 70, acestea reprezentănd «partea» noastră. Ne-am ocupat de camera de hotel, imi amintesc că Intercontinentalul a făcut reamenajări speciale, a construit apartamentul imperial al lui Pavarotti, care avea şase camere, două băi, bucătărie. De asemenea, amenajarea scenei s-a făcut cu mult efort, maestrul venind cu echipa sa de sunet. Scena aceea, la momentul respectiv, a fost unicat. Pavarotti a avut cabina sa, dirijorul şi soprana, la fel. Luciano a venit cu 40 de oameni".

Plănuia venirea la Bucureşti

Luciano Pavarotti a căntat la Bucureşti pentru prima şi, din păcate, singura dată la 11 august 1999, in Piaţa Constituţiei. Pe scenă i-au fost alături soprana italiană Carmela Remigio, Orchestra Naţională Radio şi dirijorul Leone Magiera. Inainte de eveniment, managerul artistului, Tibor Rudas, ii scria directorului Artexim: "Luciano şi eu plănuiam să venim la Bucureşti de foarte multă vreme. Maestrul este atăt de incăntat de acest concert, incăt a insistat să aleagă el insuşi repertoriul. De asemenea, a invitat-o pe Carmela să-l insoţească".

Au existat pierderi de bani, dar şi amintiri minunate

Deşi a fost un dar nepreţuit pentru romăni, singurul concert al lui "tenorissimo" de la Bucureşti a intămpinat obstacole financiare: "Ceea ce m-a deranjat foarte mult a fost faptul că autorităţile noastre de stat nu au dat nici un ban. Totul s-a făcut prin relaţii personale. A fost unicul concert al lui Pavarotti in care au existat pierderi financiare", declară directorul Artexim, adăugănd: "Cred că a fost un boicot general; o proastă promovare, care ni s-a «datorat», poate, şi nouă, televiziunile nu s-au «inghesuit» să facă publicitate evenimentului; de asemenea, presa scrisă a «fabricat» tot felul de zvonuri inaintea concertului, ba că artistul e grav bolnav, ba că nu vine etc. Cert este că s-au văndut numai 7.200 de bilete, iar 50.000 de oameni au intrat cu invitaţii sau dănd buzna, cu toate că nu a fost un concert cu intrare liberă", precizează Constantinescu. Trecănd peste toate acestea, trebuie spus că Luciano Pavarotti a lăsat publicului din Romănia amintiri minunate, lacrimi de bucurie şi multe, foarte multe emoţii…

Omul versus artistul Pavarotti

Oricare personalitate are in spatele său o adevărată industrie. Nici Big Luciano nu a fost o excepţie. Mihai Constantinescu ne-a dezvăluit cele "două feţe" ale artistului: "Am văzut două «feţe» ale lui Pavarotti. Una de produs media şi alta umană. Omul Pavarotti era cald, chiar timid, dar pe scenă, cănd era insoţit de staf, devenea rece, pentru că se supunea rigorilor protocolului. La repetiţiile de la Sala Radio au venit mulţi oameni obişnuiţi. Cei din garda tenorului s-au ingrozit, dar Luciano le-a strigat: «Lăsaţi-i să stea! Ei sunt cei care mă iubesc!».

×
Subiecte în articol: pavarotti