Iată ce o defineşte pe cea care este supranumită “ciocârlia cântecului popular românesc”, Maria Ciobanu. Elise Stan, etnomuzicolog şi realizator de emisiuni la Televiziunea Română, mărturiseşte: “Efortul de durată al unei cariere artistice agitate, bogate, inedite, este consemnat acum de voi.
O mare vocaţie spirituală – cântecul
Iată ce o defineşte pe cea care este supranumită “ciocârlia cântecului popular românesc”, Maria Ciobanu. Elise Stan, etnomuzicolog şi realizator de emisiuni la Televiziunea Română, mărturiseşte: “Efortul de durată al unei cariere artistice agitate, bogate, inedite, este consemnat acum de voi. Fapt pe care îl salutăm! De-a lungul anilor, meritele sale artistice au fost apreciate cu numeroase distincţii, dintre care cea mai importantă este Ordinul «Meritul cultural în grad de Mare Ofiţer». O incursiune în universul cântecelor Mariei Ciobanu nu poate decât să ne fascineze, căci descifrăm în ele varii înţelesuri.
Discursul său poetico-muzical este o cale întoarsă la bunul simţ al ţăranului român. Cu o perfectă sinceritate, marea noastră interpretă se destăinuie auditoriului, copleşindu-l şi emoţionându-l cu talentul său înnăscut”.
Artă. “Fiecare cântec al său, continuă Elise Stan, înseamnă o lume, o sursă inepuizabilă de energii benefice. Stilul său interpretativ trădează o sensibilitate continuă, vibrantă, care defineşte personalitatea sa artistică.
Toată viaţa a comunicat oamenilor prin muzică. Secretul ei artistic nu vine doar de la folclorul pe care îl retrăieşte şi-l reformulează în cântecele sale, ci din capacitatea de a separa frumosul de urât, binele de rău, adevărul de eroare. Lumina în dialog cu transparenţele materiei şi nuanţarea discretă, totdeauna de o mare sobrietate, vin să îmbogăţească acea comunicare a frumosului. Muzica ei este artă, este creaţie, exclude ruptura, deraierea, ieşirea din linia vieţii. Vocea ei demonstrează că miracolele sunt posibile, acceptând cu seninătate şi degajare virtuozitatea vocală ca pe un dat.
Ceea ce o defineşte pe Maria Ciobanu este iscusinţa de a absorbi dinăuntru spiritul esenţial al cântecului popular românesc.
Sensibilitate. Ceea ce impresionează în mod deosebit la Maria Ciobanu este capacitatea sa de a reconstitui atmosfera vieţii ţărăneşti de la sat. Dorul de locurile natale i-l potoleşte numai bucuria de a fi alături de copiii ei: Camelia Ciobanu Filip, Leontina Ciobanu Văduva şi Ionuţ Dolănescu. Anii au trecut, dar Maria Ciobanu a rămas aceeaşi. O preţuim pentru discreţia sa, pentru tenacitatea cu care a învins realitatea, oricât de potrivnică s-ar fi arătat ea. Şi-a ţinut în taină crezul său, înţelegând că suferinţa te poate înălţa dacă o accepţi. Transpare din cântecul ei o sensibilitate intens dramatică. Este de admirat bucuria cu care s-a dăruit cântecului, iar bucuria ei este şi a noastră. Maria Ciobanu scrie astfel una din cele mai frumoase pagini ale muzicii româneşti.
Toată strădania sa, toate performanţele realizate de-a lungul anilor, o recomandă, fără putinţă de tăgadă, ca pe o stea a muzicii populare. Să ni se îngăduie, deci a afirma răspicat că suntem în prezenţa unei mari artiste a scenei româneşti...”