Un artist care iubeşte muzica tradiţională, un “slujitor” al folclorului de valoare...
Un artist care iubeşte muzica tradiţională, un “slujitor” al folclorului de valoare...
Îndrăgita interpretă de folclor Ştefania Rareş a cunoscut-o pe Maria Dragomiroiu cu foarte mulţi ani în urmă, chiar din perioada în care aceasta se afla la începuturile carierei sale: “Încă de la început, Maria a fost sprijinită de Ileana Sărăroiu. A fost prima care a avut încredere în vocea şi talentul ei. Îmi amintesc că am cunoscut într-un studio de televiziune o fată cu părul extrem de lung, foarte frumoasă la chip şi la suflet. Aşa m-am îndrăgostit de Maria – pentru glasul ei, pentru puritatea ei. Este o adevărată plăcere să ne întîlnim la spectacole ori la televiziune, unde de fiecare dată am încercat să aducem bucurie publicului nostru.”
CÎNT AUTENTIC.
Adesea vocea Mariei Dragomiroiu a fost comparată cu cea a Mariei Tănase,
interpretă iubită enorm de aceasta, dar pe care niciodată nu a încercat să o
imite.
“Această româncă frumoasă a dat dovadă că îi place această meserie, spune Ştefania Rareş, şi a luat în serios tot ce înseamnă cîntec şi obicei românesc. O apreciez pentru tenacitatea şi pentru felul în care a ştiut să-şi facă repertoriul, să-l îmbogăţească. Este o româncă frumoasă, talentată şi nu am decît vorbe de bine pentru tot ceea ce a făcut Maria şi face în continuare pentru muzica românească”.
O voce aparte, sensibilă, care întotdeauna transmite ceva atunci cînd urcă pe scenă sau cînd îi asculţi melodiile. “Maria a păstrat cu sfinţenie tot ceea ce înseamnă folclor curat, tot ceea ce este mai frumos şi mai pur din cîntul autentic. Maria? O părticică din Ţara Românească”, a spus în încheiere Ştefania Rareş.
PRIETENIE. Două
artiste iubite şi îndrăgite de publicul iubitor de folclor: Maria Dragomiroiu şi
Mioara Velicu. S-au cunoscut prin intermediul soţului Mariei Dragomiroiu,
impresarul Alexandru Mihu.
“Ne-am împrietenit foarte repede. De la început Maria s-a comportat extraordinar atît cu mine, cît şi cu ceilalţi colegi. A căutat de fiecare dată să ne aducă din casa ei fericirea şi înţelegerea.”
De-a lungul timpului, Maria Dragomiroiu şi-a prezentat colegii de breaslă multor impresari străini. Şi-a dorit să-i ajute pe cei din jurul ei.
“Maria are un suflet bun. Este dornică să facă bine, să-şi sprijine colegii, lucru destul de rar în lumea artiştilor. Datorită ei am mers în Israel, în Germania, în Canada”, mărturiseşte Mioara Velicu.
LA MORMÎNTUL SFÎNT.
Cea mai dragă amintire rămîne pentru Mioara Velicu turneul în care a fost cu
Maria Dragomiroiu în Israel.
Împreună au ajuns la Mormîntul Sfînt, locul în care fiecare creştin îşi doreşte
să ajungă măcar o dată în viaţă: “Acolo am descoperit cît de credincioasă este
Maria, am văzut cu cîtă evlavie se ruga pentru cei dragi. Au fost nişte
momente în care ne-a insuflat şi nouă, colegilor, o părticică din credinţa ei.
A fost un turneu extraordinar.”
Maria Dragomiroiu este un exemplu de urmat din toate punctele de vedere, spune Mioara Velicu.
“Este o femeie frumoasă, cu o familie minunată şi mai nou o tînără bunică. Este o femeie fericită, cu un soţ minunat. Este de admirat pentru grija şi dragostea cu care şi-a crescut cei doi copii. Are o putere de muncă ieşită din comun. Are cîntece frumoase, este o prezenţă scenică deosebită, de invidiat. Are repertoriul ei şi de fiecare dată vine în faţa publicului cu cîntece frumoase. Îi place foarte mult muzica de calitate. Mai nou cochetează cu muzica uşoară şi o prinde foarte bine. Este o bună prietenă, nu vorbeşte pe nimeni de rău şi dacă vrei să-i spui un secret eşti sigur că îl va păstra cu sfinţenie. De Maria Dragomiroiu, numai de bine! Pe Maria nu poţi să te superi niciodată. Este foarte sinceră şi deschisă, indiferent dacă te critică sau te laudă.”
Dintr-o mie
Andreea Bănică, artista care a urcat pe scenă încă de la vîrsta
de patru ani, a cunoscut-o pe Maria Dragomiroiu în cadrul spectacolelor de pe
litoralul Mării Negre, organizate de soţul acesteia, Alexandru Mihu.
Amintirile legate de Maria Dragomiroiu au parfumul dulce al copilăriei Andreei
Bănică, dar totodată înseamnă şi prezentul ei: “Nea Bebe, aşa cum îl alint eu
pe soţul doamnei Maria Dragomiroiu, organiza multe spectacole în perioada
verii pe litoralul Mării Negre. Pe vremea aceea eu eram foarte, foarte mică.
Eram încîntată să cînt cu ei pe aceeaşi scenă. Odată cu trecerea timpului, am
rămas alături de ei şi de fiecare dată este realemente o plăcere să susţin
recitaluri alături de ei. Pentru Andreea Bănică, Maria Dragomiroiu rămîne “o
doamnă a cîntecului românesc fără de care nu există voie bună.” Prin ce se
individualizează Maria Dragomiroiu între ceilalţi artişti ai folclorului românesc?
“În primul rînd prin faptul că este ea însăşi, spune Andreea Bănică, şi-a
creat un repertoriu şi o imagine care o definesc. O recunoşti dintr-o mie,
prin voce, prin frumuseţe, prin port... este o adevărată doamnă”.
Buchete de flori
Omul de televiziune Octavian Ursulescu a mers în nenumărate turnee împreună cu Maria Dragomiroiu şi cu reputatul impresar Alexandru “Bebe” Mihu. Amintirile legate de interpretă sînt multe şi toate au un farmec aparte... “Cum aş putea uita primele deplasări «private» prin ţară, după 1989, cu un microbuz românesc (un «TV»!) al impresarului cu toţi marii artişti?! În faşă, lîngă şofer, stătea mereu – «Dom’ profesor», actorul atît de regretat – Dem Rădulescu.”
Frumoasă, elegantă, înzestrată de la Dumnezeu cu daruri muzicale. Aşa o descrie Octavian Ursulescu pe Maria Dragomiroiu: “în ciuda poziţiei sale privilegiate, Maria e o colegă admirabilă, punctuală, corectă. Pe litoral primea seară de seară sute de buchete de flori”. “Într-unul din turnee, Bebe ne-a spus mîndru cum a cunoscut-o şi a cucerit-o pe Maria...”, îşi aminteşte cu drag Octavian Ursulescu. “Îi admir pe amîndoi şi îi preţuiesc pentru ambiţia şi seriozitatea cu care s-au adaptat din mers show-biz-ului modern.” În urmă cu doi ani Maria Dragomiroiu a surprins iubitorii de muzică românească lansînd un superb album de... muzică uşoară: “Inima”. “Albumul e ilustrat cu sugestive fotografii ale artistului Cornel Lazăr şi toate cele 13 melodii, în premieră, spune Octavian Ursulescu, aparţin decanului de vîrstă (are 87 de ani!), dar veşnic tînărului compozitor Temistocle Popa, o legendă vie a genului. Orchestrate de Ionel Tudor şi Andrei Kerestely, piesele ne-au făcut să descoperim adevărate şlagăre: “Să nu mă uiţi”, “Mai veniţi, copii, pe-acasă” sau “Dragostea mea”, “Inimă”.