x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Clubul de jazz

05 Noi 2007   •   00:00

La Preoteasa au căntat toţi muzicienii de frunte ai jazz-ului din Romănia.

La Preoteasa au căntat toţi muzicienii de frunte ai jazz-ului din Romănia.

Maestrul Marius Popp işi aduce aminte: "In 1964 la Preoteasa a fost infiinţat primul club de jazz după război. A fost iniţiativa profesorului George Bălan, impreună cu pionierul jazz-ului romănesc, răposatul Mihai Berindei. Aici au căntat toţi muzicienii de frunte din Romănia: Iancsi Körössy, Richard Oschanitzky, Dan Măndrilă, Wolfgan Gütler, Adrian Ciceu, Ştefan Berindei şi mulţi alţii. Incepănd din 1968, concertele erau in fiecare seară, titular era Iancsi Körössy la pian, care cănta de obicei cu Johnny Răducanu, cu Coco Moraru la baterie şi cu un suflător, care putea să fie Măndrilă, putea să fie Mihai Berindei, putea să fie Dako Ştefan."

CORNEL CHIRIAC. "Erau toţi «de linia intăi», iar concertele erau prezentate de Cornel Chiriac. Dar Chiriac a plecat din ţară in primăvara lui ’69, după ce cu căteva luni mai devreme plecase şi Iancsi. Atunci, Johnny Răducanu şi Dan Măndrilă m-au luat să cănt in locul lui Körössy, am făcut o altă formaţie, ca să menţinem tradiţia clubului... Sunt foarte legat de clubul de aici, de sala in care am căntat şi, in general, de această locaţie. Care mi-e dragă, pentru că de ea mă leagă multe amintiri, printre care şi prima intălnire cu nevastă-mea. Cred că ar merita pusă aici, in hol, o plăcuţă pe care să scrie: «Aici a fost infiinţat de profesorul George Bălan şi de pionierul muzicii jazz romăneşti Mihai Berindei primul club de jazz postbelic in 1964». Cred că ar fi important şi ar conferi o anumită solemnitate acestei construcţii."

"Aici au căntat toţi muzicienii de frunte din Romănia: Iancsi Körössy, Richard Oschanitzky, Dan Măndrilă, Wolfgan Gütler, Adrian Ciceu, Ştefan Berindei şi mulţi alţii"

Marius Popp

"Sunt foarte legat de clubul de aici, de sala in care am căntat şi, in general, de această locaţie. Care mi-e dragă, pentru că de ea mă leagă multe amintiri, printre care şi prima intălnire cu nevastă-mea"

Marius Popp

"Fata Morgana" este piesa cu care s-a lansat formaţia Krypton. Pentru că au refuzat să schimbe textul, considerat de către cenzori ca fiind nepotrivit intrucăt "indeamnă tineretul să-şi facă iluzii", membrii trupei au fost chemaţi la Ministerul Culturii, unde li s-au suspendat atestatele

×